מהפך בהערכות הישראליות: "הסיכוי להסכם גרעין עם איראן - קלוש"
ארה"ב ואיראן קיימו מגעים שקטים בניסיון לצמצם פערים. נשקלה השארת כוח קודס ברשימת ארגוני הטרור והוצאת יתר גופי משמרות המהפכה מתוכה. אולם בניגוד להערכות המוקדמות והחשש מהסכם הרסני, במערכת המדינית סבורים: חתימת ההסכם "מתרחקת בקצב הולך וגדל"
- ישראל לפקוביץ
- כ"ה ניסן התשפ"ב
תפנית דרמטית בהערכה הישראלית באשר לסיכויי החתימה על הסכם גרעין בין איראן למעצמות. שני גורמים במערכת המדינית טוענים כי כעת נראה שהסיכויים להסכם נמוכים ואפילו אפסיים.
בכיר ישראלי מעריך כי מטרת הנסיעה של היועץ לביטחון לאומי, ד"ר אייל חולתא, לוושינגטון - היא תיאום היערכות לאפשרות שההסכם לא ייחתם לבסוף. כך מפרסם אריאל כהנא ב'ישראל היום'.
הגורמים הדגישו כי עדיין ייתכן מהפך מפתיע, שבסופו תהיה חתימה על הסכם הגרעין, אך "האפשרות שהצדדים יחתמו על הסכם בעתיד הנראה לעין, הולכת ומתרחקת בקצב אקספוננציאלי", כדברי אחד המקורות.
עד לפני כחודש, ההערכה הרווחת במערכת המדינית והביטחונית בישראל הייתה כי ארה"ב ואיראן יחתמו על הסכם גרעין. הערכה זו התבססה על הלהט של הממשל האמריקני לחזור להסכם המקורי משנת 2015, אשר רבים מבכירי הממשל הנוכחי היו בין מנסחיו. ברוח זו, ארה"ב ויתרה לאיראן בסוגיות רבות, מה שהוביל להתפטרות שניים מבכירי צוות המשא ומתן האמריקני.
טיוטת הסכם כבר הושגה, מועד לחתימה על ההסכם כבר היה על הפרק, אולם בשיחות וינה הצדדים נפרדו בהמתנה לתשובה מטהרן. איראן, מצידה, לא השיבה כי היא דוחה את ההסכם וגם לא כי היא מאמצת אותו, אלא העלתה שורה של תנאים חדשים ובראשם הוצאת משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות