י"ז כסלו התשפ"ה
18.12.2024
הסכם היסטורי

המכס יבוטל על מוצרי מזון, חקלאות, קוסמטיקה, תרופות

ישראל ואיחוד האמירויות הערביות חתמו על הסכם היסטורי לאחר שהשלימו את המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי בין המדינות | ההסכם, שהינו מקיף ומשמעותי, כולל בין היתר, ביטול המכס על כ-95% מהמוצרים הנסחרים בין המדינות, סחר בשירותים, שת"פ, רכש ממשלתי, סחר אלקטרוני ושמירה על זכויות קניין רוחני

המכס יבוטל על מוצרי מזון, חקלאות, קוסמטיקה, תרופות
קניות בסופרמרקט צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ישראל ואיחוד האמירויות הערביות השלימו את המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי בין המדינות: שרת הכלכלה והתעשייה, אלופה במיל' אורנה ברביבאי, ושר המדינה לסחר חוץ של איחוד האמירויות, ד"ר ת'אני אל זאיודי, הכריזו הבוקר, יום ו', על סיום המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי מקיף בין המדינות. 

בחודש ספטמבר 2020 נחתמו הסכמי אברהם אשר ביססו את היחסים הדיפלומטיים בין מדינת ישראל לאיחוד האמירויות הערביות. כשנה לאחר מכן, בחודש נובמבר 2021 החל המשא ומתן על הסכם סחר חופשי בין הצדדים אשר הגיע היום, 1 באפריל 2022 לסיומו. 

השלמת המו"מ הינה רגע היסטורי. מדובר בהסכם סחר חופשי, מלא, ראשון, אל מול מדינה ערבית, המתקיים זמן קצר כל כך לאחר כינון היחסים הדיפלומטיים. 

ההסכם, שהינו מקיף ומשמעותי, כולל בין היתר, סוגיות הנוגעות לסחר בסחורות לרבות רגולציה ותקינה, מכס, סחר בשירותים, שת"פ, רכש ממשלתי, סחר אלקטרוני ושמירה על זכויות קניין רוחני. 

היתרונות המרכזיים של ההסכם:

95% מהמוצרים הנסחרים בין המדינות כלולים בהסכם, ויהיו פטורים ממכס באופן מיידי או הדרגתי ביניהם, מוצרים מזון, חקלאות, קוסמטיקה, ציוד רפואי, תרופות ועוד.

ההסכם גם מקדם את תחום הסחר בשירותים בין המדינות, זאת על ידי הבטחת וודאות רגולטורית בתחומים כגון סחר אלקטרוני, שירותים מקצועיים ועסקיים, שירותי הפצה (סיטונאות וקמעונאות), מחשוב ועוד. 

מאז כינון הסכמי אברהם, גדל משמעותית הסחר בין איחוד האמירויות הערביות לבין ישראל והגיע בשנת 2021 להיקף של כ- 900 מיליון דולר . 

פוטנציאל הסחר הכלכלי בין שתי הכלכלות גדול בהרבה ומשתרע על פני תחומים רבים לרבות יצוא פתרונות בתחום האנרגיה, הבריאות הדיגיטלית והציוד הרפואי, מים \ התפלה \ טיהור \ חיסכון וניהול חכם), פתרונות חקלאיים, פתרונות סייבר, טכנולוגיות בתחום הפינטק ויצוא יהלומים.

היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות טומנים בחובם פוטנציאל כלכלי רב במגוון תחומים, בין היתר בשל הקירבה הגיאוגרפית והתרבותית בין העמים וכן בשל מאפייניה הייחודיים של איחוד האמירויות, שהינה הכלכלה השנייה בעולם הערבי (אחרי ערב הסעודית) ושוק המייבא בהיקף של מאות מיליארדי דולרים עם משקל גדול למוצרי טכנולוגיה ופתרונות מתקדמים בהם לישראל יש יתרון יחסי. 

כעת עם סיום המו"מ, יעבור ההסכם לעריכה משפטית, לאחר מכן יחתם על ידי השרים ויעבור תהליך של אשרור בכל אחת מהמדינות, לאחריו ייכנס לתוקף, כאשר הוא צפוי לסייע בהגדלת היקף הסחר הבילטרלי, הרחבת הקשרים הכלכליים בין המדינות ומימוש פוטנציאל הסחר הכלכלי הגדול הטמון בקשרים בין ישראל לאיחוד האמירויות .

איחוד האמירויות ישראל הסכמי אברהם מכס

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}