כ"ג חשון התשפ"ה
24.11.2024
כלי קודש

ראש הבד"ץ מתריע: "השוחטים רק במשמרת 6 שעות ביום"

הגר"א רובין – גאב"ד בד"ץ מהדרין מתריע: "השוחטים הם 'כלי קודש' ואין להם לעסוק בעבודות מעבר למשמרת בת 6 שעות ביום"

ראש הבד"ץ מתריע: "השוחטים רק במשמרת 6 שעות ביום"
הגר"א רובין, גאב"ד בד"ץ מהדרין צילום: אלי סגל

"כמו בכל תחומי הכשרות, על אחת כמה וכמה שגם בשחיטת עופות ובקר יש להקפיד ככל שמתאפשר, על כל החומרות וההקפדות הנהוגות לפי כל שיטות הפוסקים, החל ממרן השולחן ערוך והרמ"א ועד לפוסקי זמננו", כך מתריע הגר"א רובין, גאב"ד בד"ץ מהדרין.

זאת ועוד, לדעתו של הרב רובין, "ראוי ביותר להמשיך ולשמור באדיקות על ההנהגות עם המקורות המוסמכים שנהגו קהילות ישראל מדורי דורות במשך מאות בשנים, על מנת שמוצרי העופות והבקר יוגדרו כ"מהדרין מן המהדרין" ללא שמץ של פקפוק ונדנוד הלכתי, למען יוכלו לעלות על שולחנם של כל העדות והחוגים בקרב קהל יראי השמים, שומרי התורה והמצוות".

לקריאה זו משמעות אקוטית על תעשיית העופות והבקר בעולם המשתנה, המתועש והמתקדם בן זמננו. כאשר ביום ממוצע רגיל נשחטים בישראל כמיליון עופות, הרי שהקצב המסחרר יוצר אתגר למערכות הכשרות לעמוד על כל קוצו של יוד בנועם, ברוגע ובסבלנות. התעשייה המורכבת והמלחיצה שהדד ליינים ורמות ההספק שלה אינם עומדים בהכרח ביחס ישיר ובהלימה עם הצרכים הכשרותיים של גופי הכשרות המהדרין מן המהדרין למיניהם, יוצרים עבורם אתגר באשר לכמות שעות העבודה היומיות של צוותי השחיטה, על קצב בדיקות הסכינים, על בדיקות מעמיקות של הריאות וצומת הגידין וכלל הנושאים הדורשים תשומת לב בתהליך.

ולכן אליבא דגאב"ד בד"צ מהדרין, למרות הלחצים המופעלים מכל מיני כיוונים, ראוי להקפיד ולעמוד על כך בהקפדה יתירה שלא להגביר את קצב השחיטה ושלא להעלות את ההספק של הכמות היומית לעופות לכל שוחט.

יחד עם זאת, לצד התפתחות התעשייה המתקדמת, נדרשת עמידה איתנה ובלתי מתפשרת של גופי הכשרות לדרוש בתוקף לא רק למלא אחר הצרכים הכשרותיים הבסיסיים, אלא אף לא לוותר על הנהגות והקפדות שנהגו קהילות ישראל מדורי דורות, טרם הפך ענף העופות והבקר לתעשייתי.

כך למשל בין ההנהגות הראויות לאמץ היא ההקפדה לפיה יש לפסול משק שבו התגלה למעלה מ-10% (!) טריפות לשחיטת חלק. הנהגות נוספות: שלא להעסיק שוחטים למעלה מ-6 שעות ביום ברוטו (כולל הפסקות) ורק במשמרת אחת לפנה"צ; השוחטים הם "כלי קודש" ואין להם להתעסק בעבודות נוספות ביתר שעות היום, מלבד בעבודות קודש כגון מגידי שיעורים, סופרי סת"ם וכד', ומשום כך הם צריכים להשתכר גבוה ובאופן מכובד על שעות עבודתם; העסקת שוחטים יראי שמיים מרבים לאחר שעברו מיון קפדני ומדוקדק ובירורים לעומק, ורק כאלה עם ניסיון ומיומנות ובעלי וותק רב בלבד.

כי זאת יש לדעת, שוחטים בתחילת דרכם על אף שזה עתה סיימו ונבחנו בהצלחה הלכות שחיטה, מתפשרים על שכר נמוך והדבר קורץ ומהווה פיתוי לסוחרים. אולם במערכת הכשרות בד"ץ מהדרין, הגאב"ד הגר"א רובין עומד על כך בהקפדה יתירה שהשוחטים המשמשים תחת ידו יהיו אך ורק שוחטים שמלבד יראת השמים שבקרבם, הם כאלה שכבר צברו ניסיון מעשי ומיומנות רבה של מספר שנים בשחיטת עופות ובקר.

ואם בכל ימות השנה כך, שחיטת העופות והבקר הכשרים לפסח, על אחת כמה וכמה. ההכנות והיערכויות לחג נערכות כבר חודשים רבים לפני הפסח והן מתחילות עוד במשקים ובלולי העופות. שם נערכת ביקורת קפדנית על מזון התערובת של העופות שיהיה נקי מגורמי חמץ. כך גם המלח המשמש למליחת העופות והבקר במשחטה מיוצר בייצור מיוחד ונקי לפסח באריזה נקייה וחדשה, והכפפות העושות שימוש רב במשחטות, נקיות מאבקה וכשרות לפסח.

יצוין, כי בכל ימות השנה נערכים במשחטות סיורים ללימוד הלכה למעשה של אברכים, במסגרת כוללים העוסקים בהלכות שחיטה, מליחה וטריפות, בליווי ובהדרכה של הרה"ג רבי נחום זאב רובין, ראש מערך הכשרות בבד"ץ מהדרין.

כמו-כן, משפחות מיוחסות רבות בירושלים ובבני ברק, ובני אדמו"רים, דיינים וראשי ישיבות, נוהגים להופיע בתדירות גבוהה ללא הודעה מוקדמת בבתי מטבחיים בהם פועל קו השחיטה של בד"צ מהדרין, על מנת לעמוד מקרוב ולחזות בעצמם בתהליך השחיטה והבדיקות, ולקחת כמות של עופות למליחה עצמאית בבית, בדיוק כפי שהיה נהוג עד לפני כמה עשורים בודדים בכל בית בישראל.

הרב אברהם רובין שוחטים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}