כ"א תשרי התשפ"ה
23.10.2024

דאגה: בגלל הגשמים תחסר חיטה שמורה לפסח

מערכות הכשרות מוטרדים מהגשמים האחרונים: "עלולים למצוא את עצמנו בלי חיטה שמורה לפסח הבא עקב ספיחת גשמים" • ואיזה פתרונות מצאו בהכשר של הגרמי"ל לנדא?

קציר חיטים. צילום: יעקב נחומי
קציר חיטים. צילום: יעקב נחומי

האביב תיכף אמור להיות מאחורינו. אבל על פי התחזיות המטאורולוגית, הגשמים שירדו השבוע, כנראה גם לא יהיו המלקוש. על פי הדיווחים הגשמים צפויים לרדת גם בימים הבאים.

באגף התנועה של משטרת ישראל, אף הרחיקו לכת והמליצו לציבור לא להגיע בל"ג בעומר למירון ברכבים פרטיים, מחמת הגשם הכבד שצפוי לרדת באותו יום, שעלול לגרום לאדמה בוצית בחניוני העפר המוקצים לטובת הרכבים הפרטיים ולהקשות עליהם את החניה. "רצוי להעדיף את התחבורה הציבורית", מבקשת המשטרה.

אבל יש מי שמוטרד ביותר מהגשמים הללו. אלו מערכות הכשרות שכבר כעת חושבים על פסח הבא. כידוע, מפסח ואילך כבר מתחילה עונת קציר החיטים , שכן החיטה כבר יבשה וקיבלה את צבעה הזהוב, המבשר כי היא בשלה לקצירה. הפלאחים, בעלי שדות החיטה - מהם נוהגים לקחת גם בעלי טחנות הקמח עבור מאפיות המצות, כמו גם אדמו"רים ורבנים, הנוהגים בתחילת הקיץ לרדת בעצמם אל השדות ולקצור את החיטים במו ידם - יודעים כי החיטה הזו צריכה להיות 'שמורה' שמשמעותה, להקפיד כי החיטים לא ירטבו מגשמים או מקורות מים אחרים, לבל יחמיצו.

כל עוד החיטה שואבת את כוחה מהקרקע, הרי שברור כי היא נחוצה להשקיה, שכן אחרת, איננה יכולה לגדול. מרגע שהחיטה כבר בשלה ואינה נזקקת לקרקע, הרי שכל מגע מים יכול לגרום להחמצה.

דא עקא, כי בעוד שאת החיטים שמיועדים לטחנות הקמח עבור מאפיות החמץ , כבר החלו לקצור לצורך אכסנתם בממגורות, הרי שאת החיטים עבור המצות נוהגים לקצור מאוחר ככל האפשר. הסיבה לכך היא, כי החיטים נארזים בתוך שקים ומובלים אל טחנות הקמח כבר בקיץ. אולם הטחינה בפועל, נעשית כידוע רק בחורף. בקרב בעלי הטחנות מקנן חשש, כי במידה והחיטה לא תהיה יבשה כל צרכה, ועדיין יישאר בה לחלוחית כלשהי , הרי שהסגירה ההרמטית בתוך האריזות, עלולים לגרום להם לעובש.

לפיכך, רק כאשר מוודאים כי החיטה כבר הגיע לסוף דרכה ומעתה ואילך, היא עלולה לקמול, או אז מגיעים הקומביינים וקוצרים אותם.

"בעקבות הגשמים שיורדים השבוע וצפויים לרדת בקרוב, אנו עלולים למצוא עצמנו בסיטאוציה בעייתית שלא תהיה לנו חיטה שמורה לפסח. החטים שכבר בשלו, סופחים גשמים, בהם אין להם צורך והחיטה עלולה להחמיץ", מצביעים גורמים בגופי הכשרות, על השוקת השבורה בפניהם הם עלולים לעמוד.

לדברי גורמים בקרב מערכת הכשרות של הגרמי"ל לנדא, אב"ד בני ברק, ישנן שלוש אופציות כדי להתגבר על הבעיה.

"ניתן לקחת חטים מאזורים בהם ירדה כמות מזערית של גשם, שלא חלחלה אל הזרעונים יתר על המידה. שכן, בל נשכח, כי יורד עליהם בכל יום גם אגלי טל והם אינם מחמיצים את המצה. או לחילופין ניתן לקצור מאזורים במקומות מרוחקים כמו הדרום, בהם לא ירדו גשמים כלל מאז הפסח. אפשרות נוספת היא, משדות חיטה הגדלים במקומות גבוהים, בהם מלכתחילה החיטה בשלה רק באיחור, ובתקופה זו, היא עדיין לא השלימה את גדילתה".
גשמים קיץ פסח חיטים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}