כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

שיעול: ממה הוא נובע, וכיצד ניתן להתמודד איתו?

ד"ר מיכאל פקר, רופא בכיר במחלקת אף אוזן גרון בבית חולים העמק, מציין מספר גורמים שיכולים להסביר שיעול ועל דרך הטיפול בהם

שיעול: ממה הוא נובע, וכיצד ניתן להתמודד איתו?
תרופות נגד שיעול צילום: יח"צ

כל אדם, צעיר או מבוגר, מכיר את זה: השיעול הטורדני שתוקף אותנו (בעיקר בחורף, אבל ממש לא רק). מעבר לחוסר הנוחות שבשיעול עצמו, הוא עלול לפגוע באיכות החיים שלכם ואף לגרום לסיבוכים בריאותיים שונים. זאת ועוד, ייתכן מאוד שהשיעול עצמו מצביע על מחלה אחרת בגוף הדורשת זיהוי וטיפול מיידיים.

"החשוד העיקרי" לשיעול הוא צינון, עם או בלי שפעת. במצבים אלו אנו סובלים מהפרשות יתר של נזלת או ליחה, ממצב של גודש באף, מכאבי גרון וכמובן שגם משיעול, בין אם יבש ובין אם רטוב (כלומר, שיעול עם ליחה). כל התסמינים האלו עשויים לחלוף מעצמם גם ללא טיפול, במקרה של וירוס, אולם הם עלולים להקשות מאוד על האדם הסובל מהשיעול וסביבתו. הצטננות תימשך בדרך כלל שבוע, במהלכו צפויים כמה ימים של החמרה ולאחריהם רגיעה מסוימת.

ד"ר מיכאל פקר, רופא בכיר במחלקת אף אוזן גרון בבית חולים העמק, מציין מספר גורמים שיכולים להסביר שיעול, כגון: דלקת ריאות, אסטמה או גופים זרים שחודרים לקנה הנשימה כמו מזון או עשן. החדשות המעודדות הן שאתם ממש לא חייבים להשלים עם השיעול, כשכיום מוצעים מגוון מוצרים וטיפולים להקלה על המצב.

לפני שניגשים לדרכי ההתמודדות עם שיעול, ד"ר פקר מדגיש: "כל שיעול חדש, שנמשך מספר ימים, דורש בירור מול רופא על מנת לשלול אפשרויות אחרות לפני שמחליטים על דרך הטיפול. לאחר הבירור ולאחר אישור מהרופא שניתן להתחיל לטפל בשיעול, נתכנס לעולם הטיפולים האפשריים על מנת להקל על המטופל. קיימות מגוון דרכים החל מאינהלציה של מי מלח, ועד מתן סירופ אשר מפחית את צמיגות הליחה ומכייח".

כמו כן, שאלת הטיפול בשיעול תלויה בתסמינים שהאדם חווה, בדרגת החומרה של הבעיה, בגורם המביא לשיעול וכן הלאה. ברוב המקרים מומלץ להקפיד על מנוחה, במיוחד אם נלווים לשיעול תסמינים המקשים על התפקוד ביום או בלילה. מכיוון שחלק מהמצבים הגורמים לשיעול הם מדבקים, רצוי שלא להשתעל לכיוונם של אנשים אחרים: ניתן לכוון את השיעול כלפי מטה, להשתעל לתוך שקע המרפק או להשתמש במסכה, אותה כולנו למדנו להכיר בעקבות מגפת הקורונה המתמשכת.

יש כיום תרופות ותכשירים שעשויים להקל מאוד על מצבם של הסובלים משיעול. אינהלציה, הלא היא החדרת תרופה בצורת גז לפה דרך האף, עשויה להקל במצבים בהם מדובר בזיהום או במחלה של דרכי הנשימה. במקרה של שיעול ויראלי בקרב ילדים, לדוגמה, אינהלציה של מי מלח סטריליים עשויה להקל. במקרים מסוימים, כאמור, יכול להיות צורך בתרופות אנטיביוטיות.

עוד תמצאו כיום תרופות יעילות, הניתנות לשימוש ללא מרשם רופא. כך למשל מוקוליט מבית כצט עשויה להפחית את רמות הצמיגות של הליחה והכיח, ובכך לסייע לסובלים מהפרעות במערכת הנשימה. התרופה מגיעה בצורה של תמיסה, טבליות למציצה או קפסולות, וניתנת לשימוש מגיל שנתיים ומעלה (הצורה המקובלת בגילים מוקדמים היא טיפטיפות מוקוליט). יש להקפיד באופן מלא על הנחיות השימוש והמינונים, בהתאם לעלון השימוש בתרופה.

תרופות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}