מנדלבליט בנאום פרידה: "הגעתי עם ציפיות גבוהות"
היעומ"ש לממשלה היוצא, ד"ר אביחי מנדלבליט, מסר נאום במהלך טקס הפרידה במשרד המשפטים. על התיקים הפליליים של נבחרי ציבור ועל הפעולות "במגוון רחב מאוד של תחומים". הנאום המלא
- חיים שמואלי
- ל' שבט התשפ"ב
- 15 תגובות
היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, מסר היום (שלישי) נאום במהלך טקס הפרידה שלו מתפקיד היועמ"ש, שנערך במשרד המשפטים.
היועמ"ש היוצא מנדלבליט אמר בנאומו: "אני נרגש לעמוד פה היום ולהיפרד מכם. למרבה הצער, בגלל גל האומיקרון שאנחנו מצויים בעיצומו, בוטלו אירועי פרידה שונים שהיו מתוכננים לי, כולל פרידה מכם – אנשי משרד המשפטים – שתוכננה להיות במסגרת ההשתלמות השנתית של המשרד שהייתה אמורה להתקיים החודש, אבל נדחתה. אולם, למרות הביטולים הללו, היה לי מאוד חשוב שתהיה לי הזדמנות להיפרד מכם, חבריי למשרד המשפטים, גם אם זה נעשה בצוק העיתים בזום. הסיבה לכך היא ברורה – במשך שש שנים, המשרד הזה היה לי לבית שני, ואתם הייתם לי למשפחה שניה. ולכן, חבריי למשרד המשפטים, מכם הפרידה היא הכי קשה.
"לפני שש שנים נכנסתי בשערי משרד המשפטים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה", אמר מנדלבליט, "מובן שלא ידעתי ושלא יכולתי לשער כיצד הקדנציה הזו תיראה. אם נודה על האמת, אף אחד לא יכול היה לדמיין זאת. אבל בהחלט ידעתי שאני מגיע למקום שבו אהיה מוקף באנשים מצוינים – משפטנים חדורי תחושת שליחות, יסודיים וחרוצים, ערכיים ומשקיעים. הגעתי עם ציפיות גבוהות, ובכל זאת, העבודה אתכם ובמחיצתכם עלתה על הציפיות הללו. תפקיד היועץ המשפטי לממשלה נושא בחובו אחריות רבה".
מנדלבליט אמר כי פעמים רבות במהלך הקדנציה, הוא נזכר בדברים שאמר לו פעם אחד הרמטכ"לים שפיקד עליו: "כשאתה מפקד פלוגה, אתה מסתכל אחורה ורואה את מפקדי המחלקות, מסתכל קדימה ורואה את מפקד הגדוד; כשאתה מפקד גדוד אתה מסתכל אחורה ורואה את מפקדי הפלוגות, מסתכל קדימה ורואה את מפקד החטיבה; וכן הלאה, עד תפקיד הרמטכ"ל, שבו אתה מסתכל אחורה ורואה את כל הצבא מאחוריך, ומסתכל קדימה ולא רואה אף אחד. אתה נמצא לבד בחזית – נושא במלוא עול האחריות".
היועמ"ש היוצא הסביר: "כך גם אני הרגשתי – כשאתה ממלא את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, אתה מסתכל לאחור ורואה את כל אנשי פרקליטות המדינה והייעוץ המשפטי לממשלה, מסתכל קדימה ואף אחד לא נמצא לפניך, למעט צו מצפונך והערכים שמנחים אותך. אבל במעמד הזה, שבו נדרשתי לקבל את ההחלטות הנכונות – בתחומי הייעוץ המשפטי, ייצוג המדינה בערכאות, אכיפת החוק, ושמירת האינטרס הציבורי, לא היה ביכולתי למלא את תפקידי כנדרש ללא העבודה המשפטית המעולה שלכם – אנשי פרקליטות המדינה והייעוץ המשפטי לממשלה".
לדבריו, "בתקופת הכהונה שלי כיועץ המשפטי לממשלה, פעלנו יחד במגוון רחב מאוד של תחומים, בהם סייענו רבות לממשלה להגשים את מדיניותה בגבולות הדין. בתחומי אכיפת החוק, מעבר לתיקים הפליליים של נבחרי ציבורים שזכו לפרסום רב בתקשורת, הייתה עשיה רבה וחשובה במאבק בפשיעה המאורגנת; פעלנו יחד עם הממשלה לקדם מהלכים למיגור הפשיעה במגזר הערבי, לרבות בתחומי התקיפה הכלכלית והאכיפה המשולבת; ביצענו רפורמה לייעול עבודת המחלקה לחקירות שוטרים; מינינו גורם מתכלל לקידום המאבק בשחיתות.
בתוך כך גם הידקנו וחיזקנו את שיתוף הפעולה עם כל רשויות האכיפה, במסגרת צוות העל למאבק בפשיעה – משטרה, רשל"ה רשות המיסים, רשות ניירות ערך ועוד, מתוך תפיסה הוליסטית של מערכת אכיפת החוק כשלם העולה על סך חלקיו".
אביחי מנדלבליט נואם בטקס הפרידה/ צילום: דויד ווייל, לע"מ
"קידמנו את ההגנה על זכויות האדם – הגנו על זכויות הפרט בתקופת הקורונה שהתרגשה עלינו, בין היתר בפרשת החיסונים לאסירים, ובשמירה על חופש הביטוי וההפגנה; סייענו בידי שר המשפטים לגבש תזכיר חוק יסוד חדש והיסטורי בעניין זכויותיהם של נאשמים בדין הפלילי; פעלנו כנגד תופעת הדרת הנשים מן המרחב הציבורי; ויישמנו את פסיקת בג"ץ בנוגע לצפיפות בבתי הכלא.
"בתחום הביטחוני, דאגנו לכך שתהיה תשתית משפטית מוכנה מראש להתמודדות עם אירועי לחימה, ובזמן אמת, ההיערכות המשפטית אכן הייתה מצוינת; שיפרנו את עבודת הקבינט המדיני-ביטחוני, לרבות באמצעות חקיקה מתאימה; והענקנו לגורמי הביטחון כלים חדשניים להתמודדות עם איומי הטרור.
"בתחום הבינלאומי, התמודדנו עם מאמצי חרם ודה-לגיטימציה, ועם התקדמות הליכי הבדיקה המקדמית והחקירה נגד מדינת ישראל ב-ICC; היינו מעורבים בקידום הסכמי סחר והשקעות בינלאומיים והשתתפנו בדיונים למתן פטור מאשרות כניסה לארה"ב.
"ובתחומי הכלכלה והחברה, קידמנו את זכויותיהם של צרכנים בסדרה של התייצבויות יועץ, פעלנו להתאים את המשפט לעידן הדיגיטלי, ולהשיב לידי המדינה נכסי תרבות ומורשת של העם היהודי ושל מדינת ישראל, ולאחרונה אף העברנו חוק חדשני בנושא האסדרה הממשלתית (רגולציה).
"בנוסף לכל זה, קידמנו ביחד את המנהל התקין בשלטון המרכזי והמקומי, סייענו לממשלה להתמודד עם איומי התפשטות נגיף הקורונה, עמדנו על כך שמערכות הבחירות החוזרות ונשנות שהתרגשו עלינו יערכו לפי דיני הבחירות, סיפקנו ייעוץ משפטי לעבודתה של הממשלה הפריטטית, קידמנו רפורמות ארגוניות וניהוליות – כמו גיבוש ואישור המדריך הפנימי לעבודת ייעוץ וחקיקה, ועוד יוזמות רבות מאוד ועשיה רבה מאוד בכל מגוון תחומי האחריות והפעילות של היועץ המשפטי לממשלה. את כל זה עשינו ביחד.
"ובצד זאת, גם פעלנו ביחד לשמור על מעמד היועץ המשפטי לממשלה, אל מול אתגרים חסרי תקדים, לשינוי דרכי המינוי של יועצים משפטיים, לביטול התוקף המחייב של חוות דעת היועץ המשפטי לממשלה, לביטול מונופול הייצוג בערכאות של היועץ המשפטי, ועוד.
"בתקופת הכהונה הזו כיועץ המשפטי לממשלה, הצבנו נדבך נוסף במורשת מפוארת של המוסד הזה, ובאתוס השירות המשפטי הציבורי במדינת ישראל – שמתאפיין במקצועיות, בממלכתיות, באחריות, ובעמידה נחרצת על עקרונות שלטון החוק ועל ערכי הדמוקרטיה. עשינו את זה ביחד. ועל כך אני אסיר תודה לכל אחת ואחד מכם.
לסיום אמר מנדלבליט: "אני מבקש לנצל את הבמה הזו כדי להודות באופן פרטני לסגן ראש הממשלה ולשר המשפטים, גדעון סער, שמצאתי בו שותף נאמן לעקרונות ההגנה על שלטון החוק, ולשרי המשפטים הקודמים עימם עבדתי. אני מבקש להודות לפרקליט המדינה, עו"ד עמית איסמן, על עבודה משותפת ופוריה למען האינטרס הציבורי; למשנים ליועץ המשפטי לממשלה – חברי ההנהלה המצומצמת של הייעוץ המשפטי הציבורי, שעמדו לצידי במשך שש שנים וסייעו בידי בתחומי הייעוץ השונים; למשנים לפרקליט המדינה, לחברי הנהלת פרקליטות המדינה, וכלל הפרקליטים – אתם משרתי ציבור מסורים, המתייצבים מדי יום בערכאות המשפטיות השונות כדי להעניק ייצוג משפטי מעולה למדינת ישראל; למשפטני ייעוץ וחקיקה וכלל אנשי מערך הייעוץ המשפטי הציבורי – שמסייעים לממשלה מדי יום להגשים את מדיניותה בגבולות הדין; לאנשי המנהלה במשרד המשפטים – כולכם יקרים לי, ואני מודה לכם על כל עשייתכם החשובה שבלעדיה המשרד הזה לא יכול להתנהל; לאנשי לשכתי היקרים – עוזריי, מנהלת לשכתי הנפלאה, בנות הלשכה, המתמחים, הסטודנטים – אנשים שעבדו מסביב לשעון במשך שש שנים כדי שאוכל לבצע את תפקידי בצורה הטובה ביותר. ואחרונים, אך החשובים ביותר – בני משפחתי האהובים. רונית אשתי היקרה מכל, שכבר חשבה שהגיעה למנוחה ולנחלה אחרי שסיימתי את תפקיד הפצ"ר ... בלעדיך רונית, לא הייתי יכול לעמוד בתקופה הזו. את המשענת שלי. תודה לך על הכול".
"חברים יקרים, שש שנים חלפו להן, קדנציה מלאה הסתיימה. אני מסיים את תפקידי בתחושת סיפוק וגאווה על המערכת המפוארת שעמדתי בראשה. המערכת הזו תעמוד גם לרשותו של מי שיתמנה בימים הקרובים להחליף אותי, ותסייע בידו למלא את תפקידו בצורה הטובה ביותר. הפיקדון היקר שהופקד בידי למשמרת עובר הלאה. הגעתי מדי יום לעבודה בחרדת קודש, מתוך מטרה למלא את שליחותי הציבורית, בהתאם לעקרונות המנחים אותי – העקרונות של שלטון החוק ושמירה על ערכי הדמוקרטיה והאינטרס הציבורי. עשיתי ככל יכולתי כדי לעמוד בשליחות זו. תודה רבה לכולם".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 15 תגובות