כ"ח תשרי התשפ"ה
30.10.2024
"שמע ישראל"

מצמרר: הממצאים שנחשפו סמוך לתאי הגזים

שלושה תליונים שעליהם מופיעה דמותו של משה רבינו אוחז בלוחות הברית ו'שמע ישראל', נחשפו במחנה סוביבור בפולין, 77 שנים אחרי כניעת הנאצים | החוקרים מעריכים כי התליונים, שנחשפו סמוך לקבר אחים ולמקום בו היו תאי הגזים, עוצבו בעבודת יד ומקורם במזרח אירופה

מצמרר: הממצאים שנחשפו סמוך לתאי הגזים
התליונים נחשפו במחנה סוביבור בפולין צילום: יורם חיימי, רשות העתיקות; וויטק מזורק

שלושה תליונים, שעליהם מופיעה דמותו של משה רבינו ע"ה, האוחז בלוחות הברית, ובצידם השני תפילת "שמע ישראל", נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות המנוהלות בעשור האחרון במחנה ההשמדה סוביבור בפולין, 77 שנים אחרי כניעת הנאצים.

את החפירות מוביל צוות הארכיאולוגים ויטק מזורק (Wojciech Mazurek) מפולין, יורם חיימי מרשות העתיקות ואיבר סחוטה (Ivar Schute) מהולנד, בעזרתם של תושבים מקומיים.

מראה התליונים, העשויים מתכת, שונה זה מזה, ונראה כי הם צוירו בעבודת יד. מחקר שהתבצע בשנה האחרונה העלה כי מקורם היה במזרח אירופה - בלבוב שבאוקראינה, בפולין ובצ'כיה.

"בסיפור צובט הלב הזה של התליונים, רב הנסתר על הגלוי", אומר יורם חיימי, מנהל החפירה מרשות העתיקות. "אנחנו מזהים פה מן דפוס, אולי אופנה שהיתה מקובלת בקרב הקהילה היהודית במזרח אירופה - תליונים שמצד אחד שלהם מופיעה קריאת שמע ומהצד השני, מופיעים משה ולוחות הברית, אבל לא ידועה לנו סיבת החיבור המסויים הזה. האם תליונים שכאלה חולקו בבית הכנסת ע"י הקהילה היהודית? האם הם יוצרו ע"י צורפים בהזמנה פרטית? המחקר עדיין מתנהל, ואנחנו מזמינים את הציבור להוסיף לנו מהידע שברשותו".

תליון אחד מבין השלושה, נחשף בחפירות ארכיאולוגיות שחשפו את צריף שבו התכוננו נשות המחנה, לפני כניסתן לתאי הגזים, על מרצפת הצריף נפלו עשרות תכשיטי נשים וסיכות שיער, ובהן גם התליון. תליון נוסף, בו מופיעים על לוחות הברית מספרים בכתב לטיני, התגלה ברחבה במחנה II. תליון שלישי, ממנו השתמר רק הצד של קריאת שמע, נחשף בסמוך לאחד מקברי האחים.

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "התגליות המצמררות, האישיות והאנושיות, חושפות בפנינו את החוט המקשר בין יהודים לאורך הדורות – למעשה, זהו חבל עבות בן אלפי שנים, של תפילה ואמונה. החשיפה המרגשת מזכירה לנו, שוב, את חשיבות הישיבה במדינה משלנו, ואת חובתנו לחשוף את העבר, להכיר אותו וללמוד ממנו. אני מברך את ארכיאולוג רשות העתיקות, יורם חיימי, על יוזמתו לערוך חפירה ארכיאולוגית במחנה ההשמדה, ובכך להביא את השואה לכדי מוחשיות, למול מופעים של הכחשה ושנאה".

סוביבור מחנה השמדה השואה תאי הגזים שמע ישראל חפירות ארכיאולוגיות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}