עונת המלפפונים • ברפואה, קוסמטיקה ושאר שימושים
למלפפונים מגוון עצום של סגולות ושימושים, הם מכילים מינרלים וויטמינים למכביר ותועלתיים גם כמיץ • מתי הם מאבדים את היתרונות? • ולמי אסור לנשנש מלפפון?
מלפפונים. צילום ארכיון צילום: בחדרי חרדים
מולדתם של המלפפונים היא הודו וסין, שם עדיין ניתן לראות זני בר של מלפפונים, ומשם הם מצאו את דרכם לכל העולם. בהודו ובמצרים המלפפון היה ידוע ונמצא בשימוש עוד לפני אלפי שנים.
עונת המלפפונים היא בקיץ, אך כתוצאה מגידול בשיטות חקלאות מודרניות היום ניתן לקנות מלפפונים במשך כל השנה. ומאותה סיבה למעשה לא ניתן להבדיל בין הזנים השונים, כולם נראים אותו דבר וכולם איבדו את טעמם כמעט לחלוטין.
המלפפון מורכב ברובו ממים - 98 אחוזים. חוץ מזה הוא מכיל סיבים תזונתיים, חומצה קופאינית, חומצה טרטרונית, גלוקוז, פרוקטוז, אמילן, ויטמינים (E,B1,B2,B3,B5,B6,B9,K,H,קרוטין,PP,C), מינרלים (קליום, יוד, קדמיום, מגנזיום, זרחן, ברזל, סידן, כלור, כרום, אלומיניום, נחושת, פלואור, אבץ, מנגן, מוליבדן, סיליצאה, צירקוניום, ניקל, כסף וטיטניום). רוב הויטמינים והמינרלים של המלפפונים מרוכזים בקליפתם, ואילו הבשר שלהם מכיל כמעט רק סיבים ומים.
באירופה שימש המלפפון בתור צמח מרפא ידוע - לפחות מימי היפוקרטס. השתמשו במלפפון לצרכי רפואה גם בארצות אסיה, הוא ידוע כצמח מרפא ברפואה הסינית וההודית וברפואה העממית של כל ארצות אירופה.
משתמשים במלפפון:
- לחידוש הכוחות בסוף היום (פשוט לאכול מלפפונים)
- בכל דיאטת הרזיה, כי יוצר הרגשת שובע, מאזן את התאבון ויחד עם זאת מכיל מעט מאד קלוריות (רק 13 ל-100 גרם)
- לשיפור העיכול
- כצמח משתן
- לשיפור הפרשת מיצי מרה
- במקרים של עצירות
- נגד בצקות
- למניעת הצטברות מלחים במפרקים
- לשמירה על פעילות תקינה של בלוטת התריס
- לשמירה על בריאות השיער
- לשיפור עיכול חלבונים (לכן חשוב לאכלו לצד מאכלים קשים לעיכול, כמו, למשל, בשר.)
- לחיזוק מערכת הקרדיו-ווסקולרית
- להורדת לחץ דם
- לחיזוק שריר הלב
- להעלאת חומציות הקיבה
- להוצאת פסולת מהגוף
- לשיפור תיפקוד הכבד
- לאנשים הסובלים מדלקות פרקים ומחלת גאוט
- לשיפור יכולת ההבראה של הגוף, במיוחד ממחלות חיידקיות מלוות במוגלה
- לאיזון מערכת העצבים
- לשיפור של הזיכרון
- לטיפול בדלקת חניכיים
- לשיפור ספיגת פחמימות
- להורדת חום גבוה במחלות חום
- לאיזון רמת הסוכר בדם
- במקרים של סחרחורת כתוצאה מעייפותהמלפפון ברפואה העממית:
- אם יש שיעול לח וליחה – להוסיף ל-2 כפות מיץ מלפפון דבש על קצה המזלג, לערבב ולשתות. לחזור על זה 3-4 פעמים ביום בהתאם לדרגת השיעול.
- במקרים של כאב ראש ונדודי שינה – להריח מלפפונים. (נכון להיום לא חושבת שיש טעם לנסות שיטה זו, אלא אם כן מדובר במלפפון אורגני...)
- בהשמנת יתר: פעם בשבוע לאכול רק מלפפונים. יש לאכול לא פחות מ-2 ק"ג מלפפונים במשך היום ב-5-6 מנות. השיטה יעילה גם ללא שילוב עם פעילות ספורטיבית.
- לטיפול בצהבת ומחלות כבד: לשים מלפפונים צהובים (שעבר את זמנם) לסיר, לשפוך עליהם מים רותחים עד שיכסו אותם לגמרי, להביא לרתיחה ולהמשיך ולהרתיח במשך 10 דקות. לצנן את הנוזל עד לפי הצורך ולשתות.
- לכוויות – לשים עיגולי מלפפון על מקום הכוויה.
- נגד ריח רע מהפה – ללעוס מלפפון כדקה
- להוצאת נוזלים מיותרים בזמן ההריון ובימי הוסת – להרבות באכילת מלפפון או לשתות מיץ מלפפון
- להורדת חום: לשתות כוס מיץ מלפפון ולהתנגב עם מגבת ספוגה במיץ מלפפון
- לטיפול בדלקת הסימפונות: לערבב 3 כפות מיץ מלפפון עם כפית גדושה של דבש. לקחת 4 פעמים ביום, לא יחד עם האוכל.
- להמסת אבנים בכיס המרה: לשתות כל יום 1/2 ליטר מיץ מלפפון. הטיפול נמשך מספר חודשים.
- לטיפול במחלת גאוט: לשתות כל יום תערובת של כוס מיץ מלפפון עם כוס מיץ גזרומה עם המיץ?
מיץ מלפפונים הינו בעל ערך רפואי מאד גבוה. יש לו יכולת מדהימה להוציא מהגוף פסולת, רעלים ומתכות כבדות.
הערות חשובות לגבי מיץ מלפפון:
1. יש לשתות אותו מיד אחרי הסחיטה, אך לא מאוחר מרבע שעה אחרי הסחיטה.
2. אין לשתות מיץ מלפפון לאנשים הסובלים מאבנים בכליות, מכיב בקיבה ומדלקת בקיבה עם חומציות גבוהה בקיבה ברקע.
אם התחלתם לאכול מלפפון והוא התגלה כמר – אל תזרקו אותו. החומר שגורם לטעם מר במלפפונים מונע התרבות תאי סרטן. בסין השתמשו במלפפונים מרים לטיפול במחלות לב, לבלב וכבד. מלפפונים כאלה מומלצים גם לאנשים בעלי כתמים חומים על העור ("כתמי זקנה").
שימושים נוספים למלפפון:
- כדי שמראה בחדר אמבטיה לא תתכסה באדים (ובנוסף גם יהיה ריח נעים) – לפני שאתם מתחילים להתקלח עברו על המראה עם עיגול של מלפפון.
- כדי לדחות חרקים: שימו עיגולי מלפפון לכלי חד-פעמי מנייר אלומיניום.
- אם נגמרה לכם בהפתעה משחת הנעליים – שפשפו את הנעליים בעיגולי מלפפון.
- נגד חריקות דלת במקום שמן ניתן להשתמש במלפפון
- לניקוי כתם על הכיריים או על הברז – לשפשף את הכתם בעיגול של מלפפון
- בקוסמטיקה יש שימוש מסיבי במלפפונים, כולל להלבנת הנמשים, לניקוי העור, ליישור קמטים ולהורדת חלב מיותר מהעור.
לפניכם כמה שימושים קוסמטיים:
- מסכה לעור מזדקן ולא גמיש. לערבב היטב כף מיץ מלפפונים, כף מי ורדים וכף שמנת מתוקה. להקפיץ את התערובת ואת הקצפת המתקבלת לשים על הפנים לרבע שעה. לאחר מכן יש להסיר את המסכה בעזרת חתיכת צמר גפן טבול במי ורדים.
- מסכה לעור יבש: לגרד את המלפפון על פומפיה דקה ולערבב היטב כף מלפפון מגורד עם כף שמנת מתוקה. להשאיר ל-15-20 דקות ולשטוף עם מים חמימים. כדי לראות את השיפור יש לעשות את המסכה פעמים בשבוע.
- מסכה לעור שמן: להקציף כף מיץ מלפפון עם חלבון ביצה אחת ולשים על הפנים. להשאיר ל-15-20 דקות ולאחר מכן לשטוף עם מים מינרלים קרים.
- להבהרת העור: לשים על הפנים קליפת מלפפון ולהשאיר ל-25 דקות.
למי אסור לאכול מלפפונים. מלפפונים מעלים את רמת החומציות בקיבה, לכן אנשים שסובלים מחומציות גבוהה בקיבה, מכיב קיבה או מדלקת בקיבה (גסטריטיס) צריכים להזהר מצריכת מלפפונים. אנשים שסובלים משלשולים לא צריכים לאכול מלפפונים. כמו כן נשים מניקות צריכות להזהר בצריכת מלפפונים, כי הם יכולים לגרום לשלשולים וגזים אצל התינוקות.
מלפפונים שאינם אורגניים מכילים בתוכם, במיוחד בקליפתם, הרבה חומרי הדברה וניטרטים, שפוגעים בפוריות האדם וגורמים למחלות מערכת העיכול, כליות ולבלב. לשם הקטנת כמות הניטרטים הנמצאים במלפפונים חותכים את הקצוות שלהם (כי הם מכילים את הריכוז הגבוה ביותר של ניטרטים) ומשרים אותם בתוך מים ל-6-8 שעות.
איזה מלפפון לקנות? יש לבחור מלפפון ירוק ולא נוטה לא צהוב ולא ללבן, קטן ומוצק ללא סימני פגע כלשהם על הקליפה.
ניתן לאחסן מלפפונים במקרר כשבוע, אך כמובן תמיד עדיף לאכלם כמה שיותר קרוב לקטיפתם.
מלפפונים במלח לא רק שלא מאבדים את הערך התזונתי שלהם ולא רק שלא מוסיפים קלוריות (ביחס למלפפון טרי) אלא שהם אף בעלי ערך תזונתי גבוה עוד יותר, וזאת בזכות חיידקים פרוביוטיים, חומצה לקטית וויטמין 12B.
מלפפונים חמוצים אסורים לאכילה לאנשים סובלים ממחלות כליות, מלחץ דם גבוה, אבנים בכיס המרה, אבנים בכליות, מחלות מעיים, מחלות לב,מחלות קיבה ומחלות כבד.
מלפפונים בחומץ (לעומת מלפפונים במלח) מאבדים כ-70% מהויטמינים והמינרלים שלהם בתהליך ההכנה. הם ידועים בכך שמעוררים את התיאבון ומשפרים את תהליכי העיכול, הם גם משפרים את פעילות המעיים, מנטרלים השפעות שליליות של אלכוהול על הדם ומשפרים את הספקת חמצן לרקמות.
מלפפונים בחומץ מומלצים לאנשים שעושים דיאטת השמנה ואסורים לאנשים שסובלים מכיב בקיבה או בתריסריון, מחומציות גבוהה בקיבה ומהשמנה. לשאר אנשים כמות קטנה של מלפפונים בחומץ לא אמורה להזיק, אך בצריכה קבועה או מרובה מלפפונים בחומץ אסורים לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, מחלות כבד, לב וכלי דם, כליות ומערכת העיכול וגם לא מומלצים לנשים בהריון. לכל האנשים הללו יש להוועץ ברופא המטפל שלהם ולברר האם מותר להם לאכול מלפפונים בחומץ. בנוסף, בגלל החומציות הגבוהה שלהם אכילה תדירה של מלפפונים בחומץ יכולה לפגוע באמייל של השיניים.
ולבסוף עצה קטנה: אל תגדלו מלפפונים יחד עם עגבניות, אל תשמרו אותם יחד ואל תאכלו אותם יחד. מלפפונים ועגבניות טובים כל אחד לחוד, אך הורסים אחד את השני כשהם ביחד.
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי
מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה"
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
סיפורים מהקליניקה" ועוד
קליניקה לרפואה משלימה (הוליסטית) לטיפול בחוסר איזון הורמונאלי ובעיות פוריות
טל': 054-8450103
http://www.yaelclinic.co.il/
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות