כ"ז כסלו התשפ"ה
28.12.2024

מי עדן נמכרת לקרן זרה לפי שווי של יותר ממיליארד שקל

העסקה מתבצעת לפי שווי של כ-240 מיליוני אירו, בניכוי חובות של כ-170 מיליון אירו • להערכת מי עדן, חלקה המשוער בתמורה יהיה 24-27 מיליון אירו בלבד

  • ח' תמוז התשע"ג
מי עדן. צילום ארכיון
מי עדן. צילום ארכיון



מניית מי עדן נפלה בכ-35% מתחילת חודש יוני, אז דיווחה החברה שבשליטת רוני ויהודה נפתלי כי היא מנהלת משא-ומתן עם רוכש פוטנציאלי במסגרתו היא תמכור לו את פעילות שיווק המים והקפה, בשווי הנמוך מהשווי בו נסחרה באותו מועד בבורסה.‏‏‎‏

‏הבוקר (א') התבררו הפרטים המלאים בעסקה: מי עדן, המנוהלת על-ידי רענן זילברמן, תמכור את כלל פעילותה בישראל ובאירופה, המרוכזת בחברת-הבת עדן הולנד, לקרן ההשקעות ‏‏Rhone Capital‏, לפי שווי חברה של כ-240 מיליון אירו (כ-1.15 מיליארד שקל).

המספר אולי נראה מרשים, אלא שהתמורה נטו שתתקבל אצל מי עדן הנסחרת בבורסה בתל-אביב היא נמוכה משמעותית: היקף החוב הפיננסי של עדן הולנד עומד על 170 מיליון אירו, כך שבניכוי החוב עומד שווי הפעילות הנמכרת על 70 מיליון אירו.

מי עדן מחזיקה ב-73% ממניות עדן הולנד, ולאחר החזר הלוואות בעלים, הוצאות עסקה, חבויות מס ותשלומים אחרים, היא מעריכה כי חלקה המשוער בתמורה יעמוד על 24-27 מיליון אירו (115-130 מיליון שקל).

‏באשר להמשך, כפי הנראה מתכוונים האחים נפתלי למחוק את החברה לאחר השלמת מכירת פעילותה. "בעלי השליטה של החברה הודיעו לה כי לאחר השלמת העסקה בכוונתם לבחון את האפשרויות השונות בקשר עם רכישת חלקו של המיעוט בחברה", כתבה מי עדן בסיום הדיווח על העסקה.

"הזדמנות נהדרת להאיץ את ההתרחבות"

עדן הולנד מרכזת כאמור את רוב הפעילות העסקית של מי עדן, אשר בשנים האחרונות מדווחת על הפסדים כבדים, בחלקם חשבונאיים (כתוצאה ממחיקות מוניטין של החברות הרבות אותן רכשה באירופה), ובחלקם מיוחסים לפופולריות שצוברים מכשירי טיהור המים אשר נגסו בנתח השוק של חברות המים המינרליים.

‏‏על-פי חברת מחקר חיצונית, עדן הולנד מחזיקה בנתח שוק של כ-30% במדינות שבהן היא פועלת בתחום המים באירופה, וזאת לאחר שבשנים האחרונות היא ביצעה כ-50 רכישות של מתחרים קטנים, בהיקף של 5-25 מיליון שקל לרכישה, ומיזגה אותם לתוכה. לפי אותו מחקר, מספר שתיים בשוק המים היא חברת נסטלה (18% מהשוק).

‏בשנים האחרונות נכנסה כאמור עדן הולנד לפעילות שיווק הקפה למשרדים, אולם לצורך התרחבות בתחום זה, המהווה היום כ-15% ממחזור המכירות של החברה, היא נדרשת לבצע השקעות נוספות, בהיקף מאות מיליוני שקלים.

היקף השקעה כזה גדול מהיכולת הכספיות של האחים נפתלי, ולפיכך הם קיבלו בתחילת השנה החלטה למכור את הפעילות, ולצורך כך שכרה מי עדן את סיטיגרופ כבנקאי השקעות, על מנת שזה יאתר רוכש מתאים.

‏לסיטיגרופ הגיעו מספר הצעות מצידן של קרנות השקעה, ובסופו של דבר הוחלט להיכנס למשא-ומתן עם קרן ‏Rhone Capital‏, שהינה קרן פרייבט אקוויטי שנוסדה ב-1995, ואשר הגישה את ההצעה הגבוהה ביותר. המטה הראשי של הקרן יושב בניו-יורק, ויש לה גם סניפים בלונדון ובפריז, והיא משקיעה בפורטפוליו מגוון של חברות מתחומים שונים. לצורך מימון הרכישה תיעזר רואן בבנקים ‏Rabobank‏ ו-ג'פריס, אשר יקימו בקרוב קונסורציום מלווים שיעמיד לקרן חלק מהמימון לעסקה.

‏למרות שעדן הולנד סיימה את שנת 2012 עם עלייה של 27.5% בתזרים מזומנים מפעילות שוטפת לרמה של 37.5 מיליון אירו, הצמיחה השלילית באירופה הביאה לכך שהיא נאלצה להתפשר על השווי בו היא תמכור כעת את כל פעילותה, ביחס לעסקאות קודמות שבוצעו בעשור הקודם.

‏בשנת 2003, נזכיר, מכרו רוני נפתלי ואחריו 20% ממניות מי עדן שבידיהן לידי דנונה, כחלק מעסקת מיזוג פעילותן של שתי החברות באירופה, לפי שווי חברה דמיוני של כ-2 מיליארד שקל למי עדו, תוך שהם גורפים לכיסיהם כ-400 מיליון שקל.

‏ב-2007 רכשה מי עדן אז את חלקה של דנונה במיזם המשותף באירופה בתמורה ל-86 מיליון אירו בלבד - מחיר הנמוך בכ-70% מזה ששילמה דנונה עם הקמת המיזם.

על מנת לממן את רכישת חלקה של דנונה, החליטו האחים נפתלי להכניס את קרן ההשקעות האמריקנית אוך זיף, שהשקיעה כ-61 מיליון אירו בתמורה לכ-27% ממניות עדן הולנד.

‏‏לאחר השלמת עסקת המכירה הנוכחית, צפוי זילברמן, מנכ"ל עדן הולנד אשר המטה שלה יושב בשוויץ, להיוותר בתפקידו, כמו גם יתר ההנהלה הבכירה.

זילברמן מסר היום כי "אנחנו רואים ברכישה הזדמנות נהדרת להאיץ את התרחבותה של החברה. האסטרטגיה העסקית שהותוותה בשנים האחרונות, הכוללת פיתוח נוסף של סל מלא של מוצרי מים ושירותים במקביל לפיתוח שירותי קפה למשרדים ובתים, דורשת השקעות משמעותיות בשיווק, ציוד, פיתוח עסקים ורכישת חברות משלימות. החברה בוחנת גם את האפשרות להיכנס לשווקים בינלאומיים נוספים ובמיוחד למזרח אירופה, בה הדרישה למים מינרליים, גוברת".

‏באשר לרוני נפתלי, מכירת פעילותה של מי עדן משלימה מבחינתו פרק בן 30 שנה, מאז הניח את ידו על מעיין קטן ברמת הגולן והפך אותו בשנות ה-90 - טרם "הפלישה לאירופה" למכרה זהב, שייצר רווח גבוה, ומותג ששלט בשוק ללא עוררין.

‏לאחר שייצאו מעסקי המים יישארו האחים עם שלד בורסאי עתיר מזומנים במי עדן ובעיקר עם עסקי הנדל"ן המניב המשגשגים של חברת ביג שבשליטתם, הפועלת בתחום המרכזים המשחריים הפתוחים בארץ ובארה"ב, אשר הנסחרת בשווי של 1.4 מיליארד שקל.
מי עדן מכירה מיליארד חו''ל קרן

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}