כ"ו כסלו התשפ"ה
27.12.2024

הבחירות לרבנות: הגר"ע תומך בגר"י מצגר • 'חוק עמאר' עבר בועדת השרים

מאבק חם על המשבצת האשכנזית: בעוד הגר"י מצגר ביקר אצל הגר"ע יוסף - וקיבל תמיכתו לכהונה נוספת, אם החוק יאפשר - מסתמן דיל בין הגר"ש עמאר לרב דוד סתיו • 'חוק עמאר' עבר בועדת השרים - בתמיכת נציגי הבית היהודי • ומה יקרה אם 'חוק פייגלין' יתקבל? • פרסום ראשון

הגר"י מצגר והגר"ש עמאר. צילום: יעקב כהן
הגר"י מצגר והגר"ש עמאר. צילום: יעקב כהן



ספק אם מישהו יודע מהי בדיוק השפעתו של הרב הראשי, אבל סוגיית בחירת הרבנים הראשיים הפכה מזמן לספקית כותרות מהשורה הראשונה, והגורמים הבוחשים בקדירה דואגים שלא להכזיב ומייצרים ספינים באופן יומיומי.

כזכור, בשבוע שעבר פורסם ב'בחדרי חרדים' על פגישה שהתקיימה בין הגר"ש עמאר לבין הרב דוד סתיו, באירוע בר המצוה לבנו של הרב פינטו. אנשי הרב עמאר שבים וטוענים כי השנים לא נפגשו ולא שוחחו ביניהם, אלא שהתמונות שפורסמו כאן מדברות בעד עצמן.

דומה כי ההוכחה הטובה ביותר לעצם קיומו של המפגש, ואולי גם להפעלת דיל עמאר-סתיו באותו מפגש, נעוצה בעובדה כי היום (א) הועבר חוק עמאר בוועדת שרים לחקיקה, בתמיכתה המוצהרת של הבית היהודי, וברוב של 6 מול 1 - שרת המשפטים ציפי לבני, שהתנגדה.

בבית היהודי מסבירים כי החוק הועבר ונתמך על ידם: "לאחר שהושגה שותפות בין הרב עמאר והציונות הדתית, במסגרת שותפות זו הסכים הרב עמאר לתמוך בכל מועמד ציוני דתי לרב אשכנזי אשר בו תתמוך סיעת הבית היהודי".

עוד בנושא:
'דיל רבנים' חדש? הגר"ש עמאר והרב סתיו רקדו יחד

ההדגשה אליה כדאי לשים לב: "בכל מועמד ציוני דתי". קרי, כולל הרב סתיו. האם רקמו אנשי הרב עמאר דיל מאחורי גבו של הגר"ע יוסף, המתנגד בכל כוחו למועמדות הרב סתיו גם במחיר ויתור על המשך כהונת הרב עמאר? לדברי מקורבי הרב עמאר, הרב אינו תומך ברב סתיו בשום צורה ודרך, לדברי הבית היהודי, כאמור, התמיכה היא בכל! מועמד אותו יציבו. כולל הרב דוד סתיו...

השאלה היחידה שנותרה פתוחה היא למה תמך השר אורי אריאל בחוק. הוא בוודאי הרי אינו עושה זאת למען בחירתו של הרב סתיו ונאמן להוראת רבותיו. יש אומרים: הבטחה של נתניהו לדאוג למועמד 'מתאים' (ולא הרב סתו). הדרך לעשות זאת: הפשרה שהושגה על ידי נתניהו ואשר תיווכה בין אלעזר שטרן לבית היהודי - לגוף הבוחר יתווספו 30 נציגים בלבד, עשרה מהם ימונו על ידי נתניהו, עוד 20 על ידי הבית היהודי. בקו התפר הזה ידאג ביבי לרב אריאל ו/או לרב לאו (האב) מועמדו החביב, או אולי אפילו הבן, הרב דוד לאו, רבה של העיר מודיעין, ומי שנתמך על ידי ראש עירית מודיעין חיים ביבס - מקורבו של נתניהו.

מלשכת הגר"ש עמאר מסרו בתגובה: "בשעה קשה זו כשעם ישראל מתמודד עם שסע חברתי, כלכלי ודתי, שמאיים ליצור קרע בלתי הפיך בעם - זקוקים אנו למנהיגותו השקולה והאחראית של הרב שלמה משה עמאר שתישא על כתפה את עול הרבנות בציון, ותשמש כראש גשר בין הקבוצות השונות באוכלוסייה בישראל". לשאלה, האם זאת גם במחיר הצבתו של הרב דוד סתיו למשבצת הרב הראשי האשכנזי, בחרו שם שלא להגיב...

אריה דרעי. צילום: קובי הר צביצילום: אריה דרעי. צילום: קובי הר צבי
אריה דרעי. צילום: קובי הר צבי


הגר"ע יוסף תומך במפתיע בגר"י מצגר

כדי להבין את תמונת המצב העכשווית כדאי להיעזר בכמה סיפורים טריים:

הסיפור הראשון - לפני כמה ימים נכנס הרב יונה מצגר לביתו של הגר"ע יוסף בנושא מסוים. תוך כדי השיחה עלתה שאלת מועמדותו מחדש לתפקיד והגר"ע הבהיר כי הוא יתמוך בו. בשיחה עם מקורבי הרב מצגר הם מתעקשים כי אין לו כל כוונה לרוץ לתפקיד, אך אין ספק כי העברת חוק עמאר בהחלט תאפשר לו להציג מחדש את מועמדותו, ולאחר שניתנה לו בסוף השבוע האחרון ברכתו התומכת של הגר"ע נראה כי הוא אכן מתכוון לממש את האופציה.

ובכל זאת, מקורביו של הגר"י מצגר מתעקשים על כך שהוא אינו מתכוון לרוץ לכהונה נוספת. "הרי פגישתו עם הגר"ע יוסף היתה כבר לפני מספר שבועות. למה הביע הגר"ע תמיכה פומבית בו רק בשבת האחרונה?" - הם תוהים. מאחורי הקלעים יש יסוד סביר להניח כי פרסום תמיכת הגר"ע ברב מצגר מטרתה להרתיע את הבית היהודי מתמיכה בחוק עמאר, פרסום שאולי מונע מהרצון לראות בתפקיד את אחד מבניו של הרב בתפקיד, למרות שאיש בש"ס אינו יכול לומר זאת בפירוש ובקולו שלו.

כלומר, גם אם דרעי הסתדר עם הרב עמאר, זה עדיין לא אומר שבבית הרב 'הסתדרו' איתו...

הסיפור השני - בסוף השבוע הוצגו בפני הרב התמונות בהן ניצפה הגר"ש עמאר עם הרב סתיו, מה שהכעיס במאוד את הגר"ע, המתנגד לכל סוג של דיל עם הרב סתיו. הדיל היחיד בו מוכן הרב לתמוך הוא דיל עמאר-אריאל, עליו גם חתם. כעס זה חיזק את תמיכתו של הגר"ע במועמדותו של הגר"י מצגר.

הסיפור השלישי - מפגש שהתקיים בין דרעי לגר"ש עמאר, בביתו של הרב. במהלך המפגש דיברו השניים על המועמדות וסיכוייה. למרות שאין לכך כל אישור רשמי, נראה כי מאז אותה פגישה החליט דרעי סופית שכהונה נוספת של הרב עמאר תועיל לש"ס. באופן רשמי הוא אינו יכול להודות בכך, אחרי הכול גם אחיו, הרב יהודה דרעי, מעוניין בתפקיד. אך באופן מעשי קשה להניח שח"כ אברהם מיכאלי היה מניח את חוק עמאר מחדש אילולי ניתנה לכך הסכמה 'מלמעלה'. יש אומרים כי חתול שחור עבר בבית הרב עמאר מול אדם מסוים, והסיכוי שלא ייכלל בהרכב לשכת הרב העתידית הוא זה שפתח את סיכויי הרב לתמיכה מצידו של דרעי. ובכגון דא מוטב שלא להרחיב את הדיבור.

הגרי"מ לאו. צילום: יעקב כהןצילום: הגרי"מ לאו. צילום: יעקב כהן
הגרי"מ לאו. צילום: יעקב כהן


נתניהו יילחם בשביל לאו?

כך או כך, שתי גרסאות קיימות לסיבת הגשתו של חוק עמאר על ידי ח"כ מיכאלי בסוף השבוע שעבר. גירסה א': מיכאלי קיבל אור ירוק מדרעי, שרצה לטרפד את החוק בעצם הגשתו - בכך שהוא ייכשל במבחן ההצבעה. גירסה ב': מיכאלי קיבל הוראה מאנשי הגר"ש עמאר, להם לא ניתן לסרב מפאת כבוד הרב. גם דרעי לא יכול לסרב, כך שגם אם לא התלהב - הוא לא התנגד.

נכון לעכשיו נראה כי בהנהגת ש"ס יישרו קו והחליטו כי המשך כהונת הגר"ש עמאר כן טובה עבורם, וזאת למרות שהיא תטרפד כהונה אפשרית של אחד מבני הרב בתפקיד.

מכאן ואילך השאלה הגדולה היא מה לגבי המועמד האשכנזי לתפקיד. תומכי הרב סתיו בקואליציה, ויש רבים כאלו (שלושה מחברי הבית היהודי, כל חברי יש עתיד וכל חברי התנועה) טוענים: חוק שטרן יעבור, ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לשחרר את 50 חברי הגוף הבוחר ולהניח לבית היהודי לקבוע את זהותם (מה שאומר שהוא ירד מתמיכתו הנלהבת 'בכל הכוח' במועמד האב הרב ישראל מאיר לאו ו/או במועמד הבן הרב דוד לאו. יש שטענו מראש כי יילחם רק למען מועמדות האב, ולא יעשה 'כל מאמץ' למען הבן), קרי: הרב דוד סתו הוא הרב הראשי האשכנזי הבא.

קודקודי המפלגות החרדיות רואים את הדברים אחרת, ובטוחים שגם אם הבית היהודי הוא שיקבע את זהות 50 חברי הגוף הבוחר (במקרה בו יעבור חוק שטרן) עדיין לרב מצגר יש אהדה רבה בקרב 105 הרבנים שבתוך הגוף הבוחר. לדבריהם, הוא פעל למענם כל השנים, והם יתמכו בו בכל הכוח.

 פייגלין. צילום: יעקב כהןצילום: פייגלין. צילום: יעקב כהן
פייגלין. צילום: יעקב כהן


בסוף יהיה רק רב אחד?

בין לבין יש המשתמשים בטל גן צבי, מבכירי הבית היהודי ומי שמונה על ידי יו"ר המפלגה נפתלי בנט לנווט את נושא הרבנות הראשית, כדי ללמוד לגבי זהות הרב הראשי הבא. קרבתו לניסים אלקססי, אחד מהמקורבים ביותר לרב עמאר (עדיין), מלמדת, לדבריהם, על כך שהבית היהודי יתמוך בחוק עמאר.

"הוא זה שגרם לכך שהחוק יופיע בהסכם הקואליציוני, אחרי הכל הקואליציה אינה מחויבת דבר וחצי דבר לרב מצגר, לרב עמאר היא מחויבת גם מחויבת, מתוקף סעיף בהסכם הקואליציוני. וזו הסיבה לפיה התנגדות ישראל ביתנו, ובפרט התנגדות יו"ר ועדת חוקה דודו רותם, אינה נלקחת בחשבון. מדובר בהסכם קואליציוני, והם יכפו עליו את הדבר בבוא הרגע)", הם מסבירים.

מנגד, מתנגדי הרב סתיו, מתעקשים ואומרים כי "אין לו סיכוי". כראיה לנכונות דבריהם הם מספרים על ה"חמ"ל שפתח הרב דב ליאור" ועל כך ש"אורי אריאל ותקומה לא יילכו חזיתית נגדו". לראיה הם מזכירים את יציאתם של תשעה מחברי הבית היהודי מהמליאה בעת העברת חוק שטרן ומתעקשים כי הנ"ל יעשו כל מאמץ כדי לטרפד את קידום החוק. בנוסף, הם מזכירים, "הרב חיים דרוקמן יילך בכל כוחו נגד החוק", ו"כמעט כל רבני הבית היהודי מתנגדים למועמדותו". ובכל זאת הם שוכחים אולי את העובדה שהחוק עבר גם עבר בקריאה טרומית. למרות אי שביעות רצונם.

בין לבין, יש מי שמשתעשעים ברעיון לקידומו של חוק פייגלין - לפיו ייבחר מועמד אחד בלבד לרבנות הראשית. תומכי הרב עמאר יאמרו - הרב שלנו הוא היחיד והמיוחד, תומכי הרב סתיו יאחזו בגלימתו. כך או כך, לחוק יש סיכוי קלוש, אם בכלל, לעבור. ולו רק בשל זהות מציעו, שאינו 'כוס התה' של ראש הממשלה.
רבנים ראשיים דוד סתיו עמאר דיל מצגר

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 34 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}