כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
יו"ר בית הכנסת

בד"ה: ניצול השואה ששרד שש שנים במחנות נפטר

‏בגיל 98 הלך לעולמו ר' יעקב זילברשטיין ז"ל, ששרד שש שנים את מחנות ההשמדה בוכנוולד ואושוויץ. היה יקיר העיר ראשון לציון וחבר במכון 'יד ושם' לזכר השואה

בד"ה: ניצול השואה ששרד שש שנים במחנות נפטר
ר' יעקב זילברשטיין ז"ל צילום: הקרן לרווחת נפגעי השואה

ברוך דיין האמת: בראשון לציון הלך לעולמו בשיבה טובה, ר' יעקב זילברשטיין ז"ל, ניצול השואה המפורסם ששרד שש שנים במחנות ההשמדה והוא בן 98 בפטירתו. 

ר' יענקל, כך כונה, שריד לדורות קודמים, בצעירותו למד בישיבת גור ובישיבת חכמי לובלין בפולין, הוא היה כלוא במחנה ההשמדה בוכנוולד, בין השנים 1939 – 1942 ,משם הועבר למחנה ההשמדה אשוויץ, שם שרד עד לשנת 1945 בה השתתף בצעדת המוות בחזרה למחנה בוכנוולד עד לשחרור במאי 1945.

בעבר סיפר כי "הכול התחיל ב–13 בספטמבר 1939, ערב ראש השנה. שבועיים לפני כן פלשו הגרמנים לפולין, אבל נוכחותם עדיין לא הורגשה. הייתי אז תלמיד ישיבת "חכמי לובלין", וחזרתי הביתה מקניות לקראת החג. לפתע צצו ברחוב עשרות חיילים גרמנים, שאספו את כל העוברים והשבים, לרבות פולנים לא יהודים, והעמיסו אותם על משאיות שיצאו לעיר צ'נסיטוכוב, שם הוכנסנו למחנה שהוקם באחד הפרברים. נשארתי שם כמה ימים ולאחר מכן נשלחתי לכלא רביץ. ביום כיפור הוצאו כל האסירים היהודים מתאיהם. נצטווינו להקים גדר תיל מסביב לבניינים. בעיצומה של העבודה ניגש אלינו קצין גרמני ואמר: "הרי זה היום הקדוש ביותר שלכם, אז מדוע האלוהים שלכם, שעליו אתם סומכים כל כך, לא בא לעזרתכם?".

"בסוף אוקטובר הועלינו, כל היהודים, על קרונות משא ונשלחנו לבוכנוולד. הצפיפות הייתה איומה וכך גם תנאי המחיה. למזלי לקח אותי אחד מוותיקי המחנה תחת חסותו. שמו היה הרב פרנקפורטר, והוא נעצר בברלין ב"ליל הבדולח" בנובמבר 1938. הוא היה חולה מכדי לצאת לעבודה, וזה לא מצא חן בעיני הגרמנים, שנהגו להכות אותו מכות קשות מדי בוקר".

"התחלנו ללמוד יחד תלמוד. בלילה, בסתר. ימים אחדים לפני שנפטר, ממש בידיי, אמר לי: "תראה מה שהם עושים לי. ממש גומרים אותי. אבל אתה צעיר וחזק, ובעזרת השם תצא מכאן, ואני רוצה שתבטיח לי שלא תיתן לאף אחד לשכוח. תספר לכל העולם מה היה כאן". הבטחתי לו, ומאז זה מה שאני עושה - מקיים את הנדר שלי. לא נותן לשכוח ועוזר לזולת".

לאחר המלחמה עלה לארץ הקודש והתיישב בראשון לציון, כאן בארץ הקודש דאג לכל ענייני הדת בעיר, היה עסקן גדול בעיר והיה ממקימי שיכון הפועל המזרחי שעד היום לא נוסעים שם בשבת קודש, לאחר מכן הקים את בית הכנסת המרכזי בעיר ושימש יו"ר הנהלה. 

מר זילברשטיין הינו יקיר העיר ראשון לציון, חבר הועד של יד ושם, יושב ראש העמותה של אסירי מחנות הנאצים וחבר ועד במרכז הארגונים. חבר בוועד הבין לאומי של אסירי מחנה אשוויץ וחבר הועד של הפועל המזרחי. מר זילברשטיין עבד בסוכנות היהודית, קרן היסוד ובהסתדרות הפועלים המזרחי.  היה  מייסד וחבר בוועד המנהל של הקרן לרווחת נפגעי השואה משנת 1994. 

במשך עשרות השנים דאג להנציח השואה והיה מסתובב בכל האוניברסיטאות באירופה ומספר על השואה. 

במסע הלוויה שיצא היום (רביעי) מבית העלמין הישן בראשון לציון, שם נטמן, ספד לו רב הקהילה החרדית, הגאון רבי משה נחשוני, שסיפר מעט ממה ששמע מהמנוח לאורך השנים על חייו הקשים והמרים במחנות המוות יחד עם הרב פרנקפורטר שידע את הש"ס בעל פה והנאצים ימ"ש היו מפליאים בו את מכותיהם ולמרות הכל, לאחר מכן ישבו שניהם ולמדו דף גמרא בעל פה כל לילה אחרי המכות.

ר' יענקל סיפר לי, לא פעם: "הרב פרנקפורטר אמר לי אני לא ישרוד פה מהמכות אבל אחרי שאני אלך מהעולם ואתה תשרוד, תסתובב בעולם וזכור אל תשכח את השואה".  

השאיר אחריו שני בנים. 

תהא נשמתו צרורה בצרור החיים. 

ראשון לציון הלוויה שואה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}