כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

קאמבק בחריש? • החרדים רוכשים מחברות הבניה

האם בסופו של דבר חריש תימכר לציבור החרדי? • יזמים ועסקנים סוגרים דילים בחשאי עם חברות הבניה השונות לרכישה מרוכזת • עסקה ראשונה נחתמה עם 'ג'יי הנדסה'

צילום אילוסטרציה: פלאש90
צילום אילוסטרציה: פלאש90



בניגוד לציפיות, כיום כבר ברור לכל כי חריש לא תהיה 'רק חרדית' יחד עם זאת, נראה כי בתקופה האחרונה שב הציבור החרדי ומתעורר באשר לאפשרות רכישת דירות בעיר.

ביום חמישי התכנסו עשרות חרדים באולם בבני ברק כדי לשמוע על אחת מהתוכניות הללו. מתברר כי בעוד אנשי 'חריש הירוקה' מדברים על אפשרות להרחבת מעגל הרוכשים החילונים בעיר החדשה, הרי שהחרדים מנהלים מו"מ אינטנסיבי עם הקבלנים הזוכים, על מנת לרכוש מהם את הקרקעות במרוכז.

כזכור, לפני כחודשיים פסל בית המשפט את זכייתן של 3400 משפחות חרדיות, אשר התמודדו במשותף על רוב המגרשים בעיר. בשל נימוק של תיאום עמדות בין העמותות השונות שייצגו אותם. מאז נראה היה כי חריש הולכת ופושטת צורה חרדית ולובשת אופי חילוני. עמותת 'חריש הירוקה' אף יצאה בפרסום על מכירת דירות 4 חדרים במחיר של 660.000 שקל, וזאת עוד לפני המענקים.

אין ספק שהציבור החרדי, למרות התקווה הראשונית, אינו רץ בהמוניו לרכוש דירות בחריש. הסיבות לכך מגוונות, ובראשן אי הבהירות לגבי אופי האוכלוסיה שתתגורר במקום. כבר היום מהווים החרדים רוב מבין רוכשי הדירות בקבוצות השונות. כאלף ומאתיים משפחות חרדיות, רובן חוזרים בתשובה, ועוד כשש מאות משפחות מהזרם הדתי לאומי, מעמידות את 600 הרוכשים החילונים עד כה, בעמדת מיעוט חילוני קטן בתוך עיר דתית / חרדית.

חברות הבניה עמדו גם בפני בעיה לא מוכרת: הבנקים למשכנתאות הודיעו כי לא ישמחו לתת הלוואות לבניה במקום, עד שלא יתברר אופי היישוב.

לתוך וואקום זה נכנסו אנשי ציבור חרדים, והציעו לחברות הבניה הצעה שקשה לעמוד בפניה: רכישה מרוכזת של כל הקרקעות בבת אחת. ללא צורך בשיווק ובפרסום. ובעיקר ללא צורך במימון ביניים עד לסיום המכירה.

חברות הבניה ניהלו את המו"מ בחשאיות, תוך כדי הסתרת המידע הרגיש. ואולם, אתמול נכרת ההסכם הראשון בין קבוצת העסקנים לבין חברת 'ג'יי הנדסה'. בתוך שעות אורגן כנס באולם של חסידי ויז'ניץ בבני ברק, ובמקביל הסתובב רמקול ברחבי העיר, וקרא לציבור לשמוע על התכנית לבניית דירות בפחות מחצי מליון שקל. ותוך שעתיים נחתמו במקום קרוב לחמישים הסכמי רכישה ראשוניים. רובם מקרב חסידי ויז'ניץ.

"אין בעיה לגור ליד חילונים"



את התכנית הציג בפני מאות הנאספים נתן רוזנבלט, יו"ר חברת התיווך 'גור-בארץ', רוזנבלט (36) עומד כבר שנים רבות מאחורי פרויקטים שונים לבניה בציבור החרדי, ואף עמד בעבר בראש ועד הרוכשים של חפציבה. בניהול שזכה לתשבחות יוצאות דופן של בית המשפט. הוא סיפר על יזמתו כבר ביום הראשון לפסילת המכרז. וכיצד היטלטל בין כל הרבנים העסקנים הבכירים של הציבור החרדי, על מנת לזכות בברכתם.

על פי המיתווה אותו הציג, אמורים לרכוש את הקרקע במחיר הנע בין 140 ל-180 ליח"ד. בהתאם לכך, ובהתחשב בעובדה שאף אחד כמעט איננו אמור להרוויח מסיפור זה, יוצא כי מחיר דירת 3 חדרים בגודל 77 מ"ר תעלה בסביבות 550.000 שקל לפני מענקים. אם מחשבים גם את המענקים עד סך 100.000 שקל קבלנו דירה חדשה במחיר פנטסטי של 450.000 שקל.

רוזנבלט אף גילה למאזיניו כי הוא עומד לפני חתימה עם קבלנים נוספים על מיתווה דומה. לפי חשבון זה, יוצא כי אם אכן תתממש תכניתו, יימנו בעוד כחצי שנה כ-4000 רוכשים חרדים בחריש, כאשר פחות מאלף מתוכם חילונים.

בנושא זה רוזנבלט מנסה להישמע מרגיע: "אין לנו שום בעיה לגור ליד חילונים. בני ברק גובלת מכל צדדיה בערים חילוניות מובהקות, ומעולם לא נוצרו חיכוכים על רקע זה. אנחנו מקבלים בברכה את המיעוט החילוני בעיר, נוכל לחיות איתם בשלוה, השאלה אם הם ירצו".

את ההסכם עצמו הציגו עו"ד דוד זעירא האמור ללוות משפטית את הקבוצה, ובנו ישראל זעירא, יו"ר חברת "באמונה" לשיווק נדל"ן לציבור הדתי לאומי, החברה אשר שיווקה את חמש מאות הדירות לציבור הדתי לאומי עד כה.
חריש חרדים ויז'ניץ רוזנבלט דירות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 11 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}