כ"ה כסלו התשפ"ה
26.12.2024
המלצות פשוטות

לא רק שפעת: כך תשמרו על ילדיכם בעונת החורף

לקראת עונת החורף וסכנותיה הבריאותיות עבור הילדים, מגישים במרכז הרפואי 'שניידר' שורת המלצות פשוטות כיצד להימנע מסכנות מיותרות | שימוש נכון באנטיביוטיקה, מוסדות החינוך, הסכנה במרפאות הילדים ועוד

לא רק שפעת: כך תשמרו על ילדיכם בעונת החורף
ילד בגשם צילום: Unsplash

מדי חורף, עד לפני מגפת הקורונה, הופיעה התפרצות עונתית של תחלואה בשפעת, במקביל לווירוסים נוספים, כשבתוך תקופה קצרה של מספר שבועות, שיעור ניכר מהאוכלוסייה חולה בווירוס זה או אחר עם סיבוכים שונים. מחלת השפעת וסיבוכיה שכיחים יותר בילדים מאשר במבוגרים ופעמים רבות הילדים הם 'מבשרי' התחלואה בשפעת.

השנה, יותר מבכל שנה, הימנעות ממחלה וירלית כלשהי בחורף הקרוב הינה מבורכת. פרופ' אפי בילבסקי, מומחה למחלות זיהומיות ורופא בכיר במחלקת ילדים ג' במרכז שניידר לרפואת ילדים, מדגיש חשיבות החיסון נגד מחלת השפעת מדי שנה וממליץ כיצד לנהוג על מנת למזער ככל האפשר תחלואה חוזרת בילדים בעונת החורף, כל זאת על רקע הימשכות מגפת הקורונה.

חיסון ילדים לשפעת

יעילות החיסון משתנה משנה לשנה, אך גם בשנה שבה היעילות נמוכה (סביב 60% -70%), מי שחוסן לשפעת, יחלה בצורה קלה יותר. לכן, על מנת שהנגיף "לא יכנס" הביתה, יש לחסן את כל בני המשפחה שגילם מעל חצי שנה. לאור העובדה שלא הייתה כלל תחלואה בשפעת בחורף שעבר ו"רמת החיסוניות" של כלל האוכלוסיה לנגיף זה ירדה, ייתכן כי במידה ווירוס השפעת יגיע החורף לארץ, הוא יביא לתחלואה משמעותית.

חיסוני השגרה

בשנים האחרונות נפוצה תופעה בה מפצלים את חיסוני השגרה, בכדי להקל על תופעות הלוואי שלהם. תופעה זו גורמת לדחיית חיסונים חשובים, שחיוני מאד שיינתנו דווקא בשנת החיים הראשונה. בנוסף, בעידן הקורונה ובגלל סיבות אובייקטיביות רבות, ראינו ירידה בשיעורי ההתחסנות בחיסוני השיגרה בישראל.

יש לזכור שראוי שהחיסונים יינתנו בזמן הנכון ואך ורק במקרה של מחלה עם חום יש לדחות את החיסון. תסמינים קלים כגון נזלת, שיעול או כאב גרון אינם סיבה מספקת לדחיית חיסון שיגרה.

חזרת ילדים למוסדות החינוך

יש להמשיך ולהקפיד להימנע מלשלוח ילדים חולים למוסדות חינוך. חשוב לזכור כי ילד חולה אחד עלול להדביק מספר ילדים וכך נוצרת שרשרת הדבקה שקשה לעצור. אם כל הורה יקפיד שלא לשלוח את ילדו החולה למסגרות השונות, נביא לכך שיגרמו פחות הידבקויות והילדים יהיו חולים פחות.

הקפדה על כללי הריחוק החברתי

גם קורונה וגם שפעת עוברות מאדם לאדם בצורה דומה. על כן, הקפדה על כללי הריחוק החברתי בהתאם להחלטות משרד הבריאות יכולה להביא גם לירידה בסיכוי להידבק בווירוסים נשימתיים אחרים ובכללם שפעת.

בדיקה במרפאות ילדים

חדרי ההמתנה של רופאים בכלל ושל רופאי הילדים בפרט, עמוסים בתקופת החורף בילדים חולים ומדבקים. חשוב לדעת כי חלק מהווירוסים הנשימתיים עוברים באוויר וחלקם על ידי מגע, כולל מגע עם משטחים עליהם הווירוסים עלולים להשאר ולהדביק גם אחרי שעות רבות.

לפיכך מומלץ להמנע במידת האפשר מהגעה מיותרת למרפאות. סימנים שלפיהם יש לגשת לבדיקת רופא הילדים ללא דיחוי כוללים חום גבוה, מראה חולני, הקאות, שלשולים מרובים ופריחה לא ברורה.

מניעת הידבקות

יש להקפיד על שטיפת ידיים בסבון ומים לאחר החלפת חיתולים, שימוש בשירותים וכמובן לפני מגע עם מזון. למשפחות עם תינוקות קטנים בבית, יש להקפיד לשטוף ידיים לפני מגע עם התינוק וגם להנחות את האחים הגדולים לעשות כך. יש להימנע ממגע ישיר עם התינוק, במידה ואחד מבני המשפחה חולה ולאוור את חללי המגורים.

שימוש מושכל באנטיביוטיקה

יש לזכור כי רוב המחלות בתקופת החורף הינן ויראליות ואנטיביוטיקה לא תעזור בתהליך ההחלמה. יתרה מזאת, מתן אנטיביוטיקה בשנת החיים הראשונה של הילד, הוכח כמגביר סיכון לתחלואה בגיל המבוגר יותר - מחלות מעי דלקתיות, אסתמה ועוד. יחד עם זאת, במידה ורופא הילדים המליץ ורשם טיפול אנטיביוטי, יש צורך להקפיד על מתן הטיפול במלואו.

מחלות חורף מחלת ילדים חיסון נגד שפעת

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}