י"ז כסלו התשפ"ה
18.12.2024
מסמך "שלוש ההטעיות"

ח"כ אשר במתקפה על רפורמת הכשרות: "אג'נדה עסקית של גורמים אינטרסנטיים"

גם הבוקר ממשיכה הוועדה לשירותי דת יהודיים לדון ברפורמת הכשרות של השר מתן כהנא ומשרד האוצר, כשהחכי"ם החרדים ממשיכים להיאבק בה על כל סעיף ותת סעיף | חה"כ אשר: "יוביל לכאוס ואנרכיה"

ח"כ אשר במתקפה על רפורמת הכשרות: "אג'נדה עסקית של גורמים אינטרסנטיים"
חבר הכנסת יעקב אשר צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לקראת הדיון בוועדה לשירותי דת יהודיים פרסם ח"כ יעקב אשר מסמך מנומק בו הוא פורש את עיקרי הטענות של הנציגות החרדית נגד רפורמת הכשרות, בכך הוא מבקש "לקעקע את הנרטיב השקרי של יוזמי רפורמת הכשרות", כדבריו.

"רפורמת הכשרות של השר כהנא", כותב אשר, "נולדה על ידי כמה רבנים שחותרים מזה שנים לקעקע את המוסד הממלכתי של הרבנות הראשית, זאת במטרה לקדם את האג'נדה האישית שלהם ואינטרסים של גופים עסקיים שונים. מלבד זאת יש בה הטעיה חסרת תקדים, שכן היא נוגדת בתכלית את כל מטרותיה הרשמיות כפי שהוצגו על ידי יוזמיה".

הוא מונה את הבעיות ברפורמה לפרטי פרטים: "ההטעיה הראשונה היא הטענה כי הרפורמה תוזיל את יוקר המחיה. ההיפך הוא הנכון. אותן עלויות שאולי ייחסכו מהמדינה בגלל פיטורי אלפי מפקחי ומשגיחי כשרות שמועסקים ברבנות יפלו על הצרכן בקצה.

"הוכח כבר שהתאגידים האלטרנטיביים גובים עמלה גבוהה יותר מהעסקים בגלל רף תקורות גבוה. כמו כן הרפורמה שאמורה כביכול למנוע את זיקת משגיח-מושגח הבעייתית תייקר עוד את העלויות, שכן המדינה אינה מתכוונת לתקצב את משכורות המשגיחים בתאגידים, העלויות יושתו אם כן על העסקים וכך יתייקרו עלויות הכשרות שיגולגלו אף הן על הצרכן", טוען אשר.

הוא ממשיך וטוען ש"ההטעיה השניה היא הטענה לשיפור השירות", ומדגיש כי "הרפורמה הזו שמבקשת להפריט את שוק המזון הכשר תוביל להתגוששות בין התאגידים הפרטיים ותגרום לבלבול בקרב הצרכנים שומרי המסורת שמבקשים לאכול כשר ולא יידעו להבחין בין גופי הכשרות והרמות השונות.

"כמו כן התחרות תתמקד בהכרח במי מקל יותר ורף הכשרות הבסיסי יישחק עוד. בנוסף, התאגידים הפרטיים יתחרו מטבע הדברים רק על מפעלים, עסקי מזון וחנויות בערים הגדולות שנחשבים לרווחיים, בעוד בפרברים וביישובי הפריפריה הנידחים לא יהיו מי שירצו לתת שירותי כשרות במקום הרבנות, ואילו היא במעמדה הכלכלי והביצועי שיוחלש כתוצאה מהרפורמה - תתקשה לספק במקומות אלה שירותי כשרות ראויים ברמה שמדינת ישראל מחויבת לספק לכל אזרח שמעוניין בכך".

הבעיה השלישית והעיקרית לטענת הרב אשר היא "הטענה שהיא תחזק את המוסד הממלכתי של הרבנות הראשית. הרפורמה הזו מבקשת לשפוך את המים עם התינוק, להחריב את המוסד הממלכתי שנבחר לפקח רגולטורית על ענף הכשרות במקום לתקן אותו כראוי".

אשר משווה אנולוגית את הכשרות לענף הרפואה והמשפט ותוקף: "כפי שאף אחד לא היה מעז להפריט את הפיקוח הרגולטורי של משרד הבריאות או של משרד המשפטים, כך בדיוק הוא בענף הכשרות שחייב להיות מפוקח על ידי גוף ממלכתי אחד".

"לא יכול להיות שגופים שאינם רגולטוריים וממלכתיים יקבעו לבד את הסטנדרטים הנדרשים. פתיחת השוק לתחרות שבה כל אוסף מקרי של 3 רבנים כלשהם יכולים לעקוף את גורמי הפיקוח הרשמיים ולקבוע בעצמם את הקריטריונים, תוביל לכאוס ואנרכיה שתגרום בהכרח לדרדור מעמד הכשרות בישראל, וזו לדעתנו המטרה של יוזמי הרפורמה", חותם אשר את נימוקי הטענות החרדיות נגד הרפורמה.

מתווה הכשרות מתן כהנא יעקב אשר

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}