כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024
ניתוח נדיר

לראשונה בישראל: כך הפרידו תאומות שנולדו מחוברות בראש

ניתוח נדיר להפרדת תאומות המחוברות בראשן התבצע בסורוקה: הניתוח להפרדת התאומות בנות השנה בוצע באמצעות צוותים רפואיים של בית החולים בשילוב עם מומחים בינלאומיים, לאחר היערכות והכנה של חודשים ארוכים. ד"ר גידון: "מדובר בניתוח נדיר ומורכב, שבוצע עד כה בעולם כ-20 פעמים בלבד ולראשונה בארץ"

לראשונה בישראל: כך הפרידו תאומות שנולדו מחוברות בראש
התאומות שהופרדו צילום: דוברות 'סורוקה'

ניתוח נדיר בוצע ביום חמישי האחרון בבית החולים סורוקה: תאומות סיאמיות בנות שנה שהיו מחוברות בראשן, הופרדו בניתוח מורכב ונדיר, שכמוהו נערכו רק כ-20 ברחבי העולם. הניתוח שארך כ-12 שעות, ועלותו מוערכת בכשבעה מיליון שקלים, בוצע על ידי צוותים רפואיים של בית החולים בשילוב עם מומחים בינלאומיים. להערכת המומחים, הן צפויות לנהל חיים נורמליים לחלוטין.

התאומות, בנות השנה, נולדו בבית החולים בחודש אוגוסט בשנה שעברה, כשהן מחוברות בראשן בחלק העורפי שלו. במהלך החודשים האחרונים הן עברו בדיקות מקיפות והיו תחת ניטור רציף של המכון להתפתחות הילד בסורוקה יחד עם השירות הסוציאלי שליווה את בני המשפחה, בנוסף למעקב רפואי הדוק וצמוד של התפקוד הלבבי והנשימתי של שתיהן, לקראת הניתוח. הן הגיעו לביקורות באופן קבוע בביה"ח, ובשלושת החודשים האחרונים הגיעו לטיפול תכוף יותר כדי להמשיך בפעולת הרחבת העור ולהכינן לשלב הסופי. 

עשרות אנשי צוות ליוו את המשפחה מרגע הלידה ועד ליום הניתוח. נעשתה הכנה לקראת לידתן המורכבת שכללה את צוות מרכז סבן למיילדות, רופאים ואחיות ממרכז סבן לרפואת ילדים, אנשי הרדמה ודימות.

צוות ייעודי נערך במשך חודשים ארוכים במעין "פקודת מבצע" לקראת יום ניתוח ההפרדה. ניתוח הפרדה של תאומים המחוברים בראשם נעשה במספר שלבים. במקרה הנוכחי, בשלב הראשון הכניס הצוות המטפל לפני מספר חודשים מרחיבי עור ורקמה במטרה לייצר עור עודף שישמש לסגירת הקרקפת של שתי הבנות לאחר ההפרדה.

בבית החולים גם הסבירו את המורכבות שבתהליך:

הצוות המולטידסיפלינארי השתמש בשני מודלים לקראת הניתוח: מודלים תלת מימדיים ומודלים של מציאות מדומה (VR). המודלים התלת מימדיים של חברת STRATASYS, 3D4OP מבוססים על הדמיות ה – MRI, CT, ואנגיוגרפיה והם מדמים בצורה האמינה והמדויקת ביותר את מכלול המורכבות של החיבור של כלי הדם, קרומי המוח, עצמות הגולגולת והעור של השתיים. באמצעות מודל ה – VR של חברת SURGICAL THEATER ניתן היה לעשות סימולציות של הניתוח ולתכננו בצורה המדויקת שיש. באמצעות מודל זה ניתן להיכנס לעומק החיבור ביניהן, לראות כלי דם משותפים ולבצע סימולציה של כל שלבי הניתוח.  בוצעו עשרות חזרות וסימולציות של כל שלבי הניתוח בכל אחד מהמודלים של כל אנשי הצוות השותפים.
 
בניתוח עצמו, לאחר שהתבצעה ההפרדה של כלי הדם בהצלחה, התבצעה הפרדה של העצמות. בשלב זה מתפצלים אנשי הצוות לשני צוותים שעובדים במקביל בשני חדרי ניתוח נפרדים, מבצעים שחזור של הגולגולת של כל אחת מהבנות וסגירת העור.
 
לניתוח שארך למעלה מ –12 שעות, שותפים כ–50 אנשי צוות מכל ביה"ח שנטלו חלק גם בהכנות הרבות וגם בביצוע: מומחים בנוירוכירורגיה, מומחים בכירורגיה פלסטית,  מומחים בהרדמה בילדים, מומחים מטיפול נמרץ ילדים, מומחי דימות המוח, אחיות חדר ניתוח, צוותי סיעוד, רוקחות, מעבדות, צוותי השירות לעבודה סוציאלית, צוותי לוגיסטיקה.
 
כמו כן נטלו בו חלק גם  שני מומחים בינלאומיים, להם ניסיון קודם בניתוחים מהסוג הזה: ד"ר אובייס ג'לני (Owase Jeelani) נוירוכירורג ילדים מביה"חGreat Ormand Street Hospital , London באנגליה, מייסד העמותה Gemini Untwined שעוסקת בטיפול ובמחקר בתאומים המחוברים בראשם, וד"ר דיויד סטפנברג (David Staffenberg), מומחה בכירורגיה פלסטית מ-NYU LANGONE בארה"ב.
 
את הניתוח וההכנות לו הובילו: ד"ר מיקי גידון, מנהל נוירוכירורגיה ילדים בסורוקה - TEAM LEADER, ד"ר ישראל מלמד, מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה, ד"ר יובל סופרו, סגן מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה וד״ר עידו בן צבי  מהמחלקה לניורוכירורגיה. פרופ' אלדד זילברשטיין, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בסורוקה, ד"ר ירון שהם, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית. פרופ' אלכס זלוטניק, יו"ר החטיבה להרדמה וטיפול נמרץ, ד"ר אבנר לאון, ד"ר סרגיי צרגורודצב, ד"ר אנה גריבניוב וד"ר יותם ז'אט מהחטיבה להרדמה, וצוות טכנאי הרדמה. פרופ' אילן שלף, מנהל מכון הדימות בסורוקה, ד"ר אלה בנקוביץ' וד"ר רוסה נובואה ממערך הדימות. ד"ר צחי לזר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים, ד"ר יובל כוורי, רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ ילדים. טל חיון, אחות אחראית חדר ניתוח דרומי, ריקי באינר, מנהלת סיעוד חדרי ניתוח והתאוששות וצוות הסיעוד בחדר ניתוח: ברוריה אסולין, אוהד שניידר מזרחי, טל כרמל, אוקסנה ישראלוב, ולדיסלב שיף, גלינה מרן, זאב גרינברג, עטואה אבו עראר ואבישי כהן.
 
ד"ר מיקי גידון, מנהל נוירוכירורגיה ילדים בסורוקה מסר: "מדובר בניתוח נדיר ביותר, שבוצע עד כה בעולם כ-20 פעמים בלבד ולראשונה בארץ, בתינוקות בנות שנה, מהצעירות ביותר בהן בוצעה פרוצדורה זו בעולם. הניתוח המורכב וההיערכות אליו בוצעו על ידי הצוותים המיומנים והטובים ביותר שיש בארץ, בשילוב של ציוד וטכנולוגיות מתקדמות, שחלקן הובאו באופן מיוחד לסורוקה לצורך הניתוח, כגון הציוד של המודלים התלת מימדיים והמציאות המדומה ומכשירי ניטור מיוחדים לבדיקת רוויון חמצון המוח של חברת COVIDIEN. ניתוח מורכב וייחודי זה ועבודת הצוות המדהימה  מחזקים את תחושת השליחות שבזכותה הפכנו להיות רופאים. הימים הקרובים יהיו קריטיים בתהליך ההתאוששות וההחלמה של הבנות".
 
ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי סורוקה מסר: "כמרכז על רפואי שאחראי על בריאות תושבי הנגב, נערכנו מבעוד מועד לניתוח משמעותי ונדיר זה עם הצוותים המובילים בבית החולים יחד עם צוות רופאים בינלאומי. אני גאה מאד בצוותים שלנו, מכל התחומים והסקטורים שנרתמו לניתוח מאתגר ומורכב זה. מאחל רפואה שלמה לתאומות ולמשפחה".

 

 

 

 

תאומות סורוקה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}