כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024
רוב התיקים נגנזים

הנגב הפרוע: כך נראה מצב הפשיעה באזור בשנים האחרונות

נתוני המשטרה חושפים: החוק בדרום לא נאכף. יותר מ־80% מהתיקים שנפתחו בגין ירי והחזקת אמל"ח נגנזו. וכמה הסתיימו עם כתבי אישום? 12% בלבד

הנגב הפרוע: כך נראה מצב הפשיעה באזור בשנים האחרונות
כוחות משטרה בכפר בדואי צילום: באדיבות המצלם

כך נראה ה"מערב הפרוע" בנגב בארבע וחצי השנים האחרונות. נתוני המשטרה המתייחסים לעבירות הנפוצות בנגב כמו שוד, עבירות אמל"ח וירי במקום מגורים, מגלים שבשנים האחרונות החוק בנגב לא ממש נאכף, והאזרחים הנורמטיביים סובלים. כך מפרסם הבוקר איציק סבן ב'ישראל היום'.

בכיר במשטרה, המכיר את מפת הפשיעה בנגב אמר כי: "צריך לומר זאת בצער רב מבחינתי. באזור שאין בו דין ואין דיין - הפשיעה משתוללת".

נתונים שמסרה המשטרה לתנועת "אם תרצו" על פי חוק חופש המידע מגלים כי בין 2017 למועד מסירת הנתונים בסוף חודש יוני השנה, יותר מ-80% מהתיקים שנפתחו בגין ירי, החזקה ושימוש באמל"ח ושוד נגנזו. כ-40% נסגרו בתוך שבוע, וב-77% מתיקי השוד המשטרה אינה מצליחה לאתר את העבריינים והתיק נסגר.

הפשיעה בנגב גואה, וסדרת אירועי פשיעה אלימים של עבריינים מהפזורה הבדואית בשנים האחרונות גרמה לתחושת אובדן שליטה של המשטרה על המתרחש. מרחב נגב חולש על שטח המהווה כ-60% משטח המדינה, החל מק"מ 101 בדרום ועד נתיבות בצפון מערב, ומתמודד עם אתגרים רבים, ובהם: סיכול הברחות סמים וטובין מהגבול עם מצרים וירדן, חילוץ מטיילים והתמודדות עם ההתיישבות הבדואית והפשיעה בחברה הרב־תרבותית.

אלא שנתוני המשטרה המתייחסים לעבירות שוד בנסיבות מחמירות, שוד, תקיפה לשם גניבה, התפרצות לבית עסק ומוסדות, התפרצות לבית, שימוש ברכב ללא רשות, גניבה מתוך רכב וכל מה שקשור בעבירות אמל"ח וירי - מגלים כי במקום שהחוק לא נאכף בו, הכל קורה.

מהנתונים עולה כי מתוך 18,302 תיקים שנפתחו בין 2017 ל-2021, נסגרו 7,375 תיקים בתוך שבוע. בשנת 2021, מתחילת השנה ועד סוף יוני, נסגרו 781 מתוך 1,771 תיקים. בשנת 2020 נסגרו 1,554 מתוך 4,072. בשנת 2019 נסגרו 1,503 מתוך 4,190. בשנת 2018 נסגרו 1,666 מתוך 4,088, ובשנת 2017 נסגרו 1,871 מתוך 4,181.

לדברי עו"ד עופר רשו, סנגור פלילי ותיק אשר עוסק בתחום הפלילי והצווארון הלבן, הפתרון אינו בתיקוני חקיקה, והבעיה נעוצה בהיעדר אכיפה ובתופעה של סגירת תיקים בתוך דקות מבלי לחקור אלמנטרית. לדבריו, יש להתמקד בתיקים שנסגרו בתוך יום או שבוע.

הוא הוסיף ואמר כי: על הציבור לדרוש לדעת כמה פעולות חקירה מהותיות נעשו בתיקים שנסגרו בתוך יום, כדי להמחיש עד כמה המשטרה מזלזלת במקומות שרחוקים מהעין. אם המשטרה רוצה היא יודעת ויכולה לתפוס עבריינים. מרבית העוסקים בתחום העבריינות בדרום כבר ממופים במאגרי המידע המשטרתיים, ורק צריך לבצע חקירה אמיתית כדי להגיע אליהם".

אורטל פרלמן שמואלי, חברת מועצת העיר באר שבע לשעבר הגיבה לנתוני המשטרה שחשפו כי החוק בדרום כלל לא נאכף: "לא היינו צריכים את נתוני במשטרה הרשמיים כדי לדעת שהמצב הולך מדחי אל דחי. לא ייתכן שמתוך 18,302 תיקים שנפתחו 15384 תיקים יגנזו. המספרים מוכיחים שמישהו במשטרה ובפרקליטות עובד על תושבי הנגב בעיניים.חוסר המעש של רשויות אכיפת החוק יוצר בנגב מדינה בתוך מדינה. בפועל, ברור הוא שתושבי הנגב שווים הרבה פחות".

ממשטרת ישראל נמסר: המשטרה מנהלת כל העת מאבק נחוש ובלתי מתפשר בפשיעה החמורה באזור, ובפרט במחוללי הפשיעה, הבריונות והאלימות. באזור הדרום פועלים מגוון יחידות, כוחות ואמצעים משטרתיים למיגור ומאבק בפשיעה. בתוך כך, כל תלונה או דיווח המתקבלים במשטרה ומעלים חשד לביצוע עבירה פלילית מטופלים מיד, ביסודיות ובמקצועיות, זאת במטרה לסכל ולחקור מקרי פשיעה ולמצות את הדין עם העבריינים בכל הכלים והאמצעים שיש ברשות המשטרה כחוק.

במקביל המשטרה פועלת בכל שעות היממה באופן יזום והתקפי נגד תופעות פשיעה שונות המטרידות ופוגעות בתושבי האזור, במישור הגלוי והסמוי, במטרה לאתר ולהעמיד לדין את מחוללי הפשיעה באשר הם. המאבק המשטרתי המתמשך בעבירות הרכוש, הנשק, האלימות והבריונות בכביש, הניב לאחרונה מעצרים וכתבי אישום רבים שהוגשו נגד העבריינים שפוגעים בציבור וברכושו.

הלכה למעשה, פעילות המשטרה באזור מונעת מקרי פשיעה רבים, ומתבטאת בין היתר, בתפיסות של אמצעי לחימה בלתי חוקיים, רכוש גנוב, נהגים המשתוללים בכבישים ועבריינים שמנסים לפגוע באזרחים וברכושם. לצד המשך האכיפה המשטרתית והעמקתה, יודגש כי בכדי לטפל בתופעות שונות הגורמות לחלק מהפשיעה באזור ולמגרן לחלוטין - דרוש טיפול רב מערכתי ושינוי שורשי עמוק שהוא מעבר לאכיפה משטרתית. נמשיך לפעול לריכוז מאמץ וכוח משטרתי למאבק נחוש, יום יומי ובלתי מתפשר נגד עבריינים ופורעי חוק באזור, הכול בכדי להגן על הציבור, בטחונו ורכושו.

בדואים נגב אמלח

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}