כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
אסון מירון תשפ"א

חשיפה: התנגדות חרדית לוועדת חקירה ממלכתית; יגישו חוק משלהם

בישיבת סיעת 'יהדות התורה' אמש, הביעו רוב הנציגים התנגדות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר אסון מירון | בתום הדיון הוחלט כי המפלגה תגיש הצעת חוק אותה כבר מקדם חה"כ יעקב אשר: "הקמת ועדת חקירה ציבורית לאירועי האסון במירון"

חשיפה: התנגדות חרדית לוועדת חקירה ממלכתית; יגישו חוק משלהם
האסון במירון צילום: דוד כהן - פלאש 90

חשיפה: 11 יום לאחר האסון במירון, וטרם הוקמה הוועדה שתבדוק את האסון הנורא בו נספו 45 בני אדם ונפגעו יותר ממאה איש. בדיון הסיעתי היום (שני) של סיעת 'יהדות התורה' דנו חברי הסיעה בנושא.

'בחדרי חרדים' חושף כי במהלך הדיון הוצגו הלבטים לגבי המהלך, ורוב חברי סיעת יהדות התורה הביעו התנגדות להקמת ועדת חקירה ממלכתית מחשש שהדבר יפגע בנושאי דת, לאחר שנציגים רפורמים ייקחו חלק בוועדה ויפגעו בקדושת מירון ובהמשך קיום הילולת הרשב"י. חלק מחברי הכנסת הביעו התנגדות מהסיבה שדרוש פתרון שישנה את המצב ולא סתם חיפוש אחר אשמים.

רק השר יעקב ליצמן שלא השתתף ברוב הדיון הסיעתי, וחבר הכנסת יצחק פינדרוס, תמכו בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. חבר הכנסת יצחק פינדרוס דחה טענות כי ועדות חקירה לא יפעלו ליישום פתרונות מלבד חיפוש האשמים והביא לדוגמא את אסון נחל צפית ואת הסאגה במערכת המכפלה.

תחילה הביע סגן השר פרוש התנגדות להקמת ועדת חקירה, שאמר לחבריו בסיעה כי ועדת כזו לא תרד לדעה של אנשים שהיו במירון, שלטענתו אסור ששופט יעמוד בראש הוועדה מהחשש כי הוא לא יבין את הזיקה הדלית למקום, "למה מסתכנים. אני כיהודי חרדי לא רוצה שתוקם ועדת חקיקה ממלכתית״, אמר והציע כי דיין יעמוד בראשות הוועדה. או יהיה חלק. ״אם זה שופט אנחנו יורים לעצמינו בראש", קבע.

סגן השר אורי מקלב נימק אף הוא את התנגדותו להקמת וועדת חקירה ממלכתית, בין טענותיו הסביר מקלב "יהיו אנשים שאנחנו מכירים שעלולים להיפגע, אנשים במשרד לשירותי דת אנשים שאחראים על ההילולה, יש אנשים שאחראים על מירון", שיו״ר התנועה חה״כ גפני ניסה להסביר כי: ״אם לא אשמים אז לא יפחדו".

עוד הוסיף מקלב ונימק את התנגדותו, וטען כי ועדת החקירה לא עושה צדק בעיניים של הציבור החרדי, "הם עושים צדק של בית משפט. הם עושים צדק יותר גרוע". בין דבריו חשף מקלב כי גם ראש הממשלה נתניהו לא רוצה את הוועדה, "ועדת חקירה ממלכתית מחפשת אשמים פחות את התיקונים".

חבר הכנסת יעקב אשר אמר אף הוא, כי הוא לא אוהב את הוועדה הממלכתית "היא יכולה להחליט שלא צריך לבוא, לא מעניין אותי שימצאו את אוחנה, אני רוצה ועדה שתקבע את האופי של המקום ומה צריך לעשות פיזית במקום כדי למנוע מקרים דומים", אמר.

עוד ציין אשר כי לא מעניין אותו אם ידרכו על איזה 'חזקה' של אי מי במירון, תוך שהוא מציע כי אפשר להקים ועדה ממשלתית ולחוקק אותה בסמכויות לחייב את הממשלה לתקן.

פינדרוס ניסה לשכנע לתמוך דווקא בוועדה ממלכתית, בטענה כי גם היא יכולה לעקוב אחרי יישום החלטות שתקבל ולעקוב שתתקן, וגם בטענה כי היא היחידה שיכולה לחקור גורמים, תוך שהוא מסביר שוב ושוב כי צריך להראות לציבור כי הנציגים החרדים פועלים בעניין ורוצים להביא למשפחות הנספים ולציבור כולו תשובות להן הם מייחלים.

בסיעה הביעו חשש שיגבילו את האנשים שיעלו בעתיד להילולת הרשב"י במירון, זאת, במקום לתקן את התשתיות. חבר הכנסת גפני אמר כי יחפשו רק אשם, ולא לא יחפשו לפתור את המצוקה בשטח: "יגיע ל"ג בעומר או שיעצרו הכל ולא יחתמו על אישור האירוע ולא ייקחו אחריות או שלא יתנו לקיים אירוע או שיעשו שם באמת שינויים". גפני הציע לפרסם הודעה כי סיעת יהדות התורה דורשת ועדת חקירה ממלכתית מותאמת למקום.

שאר החברים התנגדו, ולבסוף סיכמו כי תקודם הצעת חוק אותה כבר החל ליזום חבר הכנסת יעקב אשר, על "הקמת ועדת תגדיר ציבורית לאירועי האסון במירון", החוק יגדיר את סמכויות הוועדה, הרכבה הציבורי והמקצועי, והיא תקבע נהלים והמלצות לניהול קבר הרשב"י ואירועי ל"ג בעומר.

את הדיון סיכם חבר הכנסת משה גפני שאמר: "הבעיה המרכזית, שהמדינה הזניחה. חייבים לעשות משהו, אנחנו שותקים והציבור לא יסלח לנו".

אסון מירון תשפ"א חקירה יהדות התורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 41 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}