מפחיד • הטיל הענק שעלול להתרסק בכדור הארץ
ביום חמישי בשבוע שעבר שיגרה סין את תחנת החלל שלה, אך מסתבר כעת כי ליבת המשגר שלה יצאה משליטה והטיל עלול להתרסק על פני כדור הארץ בימים הקרובים, מומחים מזהירים: "עלול להתרסק על אזורים מיושבים"
ליבת המשגר הסיני הכבד לונג מארץ' 5B השוקל 21 טון, אורכו כ 30 מטרים ורוחבו כחמישה מטרים, עלול להתרסק על פני כדור הארץ בימים הקרובים. מומחים מזהירים כי הוא עלול להתרסק על אזורים מיושבים. אם זה יקרה, הכניסה הלא-מבוקרת לאטמוספרה תהיה מהחמורות בהיסטוריה.
ליבת המשגר טסה במהירות של כ-25,000 קמ"ש, או שבעה קילומטר לשנייה, נכון לעכשיו לא ניתן לקבוע איפה בכדור הארץ תיפול הרקטה.
הלונג מארץ' 5B הוא וריאציה של המשגר הסיני הכבד ביותר, הלונג מארץ' 5, והוא מיועד לשיגור המודולים לתחנת החלל שסין מתכוונת לבנות במסלול סביב כדור הארץ. המשגר הרב-שלבי מורכב מליבה מרכזית ומארבע רקטות-צד.
ביום חמישי שעבר, שיגרה סין את המודול הראשון בתחנת החלל שלה, השיגור ההיסטורי עבר בהצלחה, והמודול נישא על גבי המשגר מנמל החלל וונצ'אנג שבאי האינאן בדרום המדינה. 8 דקות לתוך הטיסה, המודול ניתק מהמשגר והחל לטפס למסלול המיועד שלו, בגובה 370 ק"מ מעל פני הים.
אלא שכעת מסתבר שגם ליבת המשגר נכנסה למסלול סביב כדור הארץ. שם, ובהיעדר דלק, היא תלך ותאבד גובה בימים הקרובים עקב הגרר האטמוספרי של כדור הארץ – עד שתיפול חזרה לקרקע. מאחר שהגרר האטמוספרי נוצר מהצטברות פגיעות של מולקולות גז בודדות, אין דרך להעריך מתי והיכן הליבה תתרסק.
לפני כשנה שיגרה סין טיל דומה שעבר כניסוי לקראת שיגור אסטרונאוטים לירח וגם אז המשימה הסתיימה כשהטיל חזר לכדור הארץ ללא שליטה כאשר חלקי הטיל פגעו בישובים באפריקה.
כאמור, לא ניתן להעריך איפה תיפול הליבה הפעם. הליבה מקיפה כרגע את כדור הארץ מדי כ-90 דקות, כשהיא הולכת ומאבדת גובה כתוצאה מגרר אטמוספרי ושינוי של כמה דקות בכניסה לאטמוספרה פירושו הבדל של אלפי קילומטרים בנקודת הפגיעה.
הליבה מקיפה את הארץ בנטיית מסלול של 41.5 מעלות, ופירושו של דבר שהיא עוברת מעל רצועה רחבה שבין ניו יורק, מדריד ובייג'ינג בצפון ועד צ'ילה וניו זילנד בדרום. הרקטה הסינית חולפת גם מעל ישראל.
מאחר שרקטות חלל עשויות מחומרים עמידים לחום, כמו פלדת אל-חלד וטיטניום, הן לא מתכלות כליל באטמוספרה – ומספר רב של חתיכות עלולות להגיע לקרקע ולהתפזר על פני שטח של מאות ואפילו אלפי קילומטרים.
כמובן, מאחר ששני שליש מכדור הארץ מכוסים באוקיינוס, וחלקים נרחבים אחרים אינם מיושבים, רוב הסיכויים שחתיכות הרקטה לא יפגעו באיש. עם זאת, קיים סיכוי של נפילה באזור מיושב – כלומר סכנה ממשית לרכוש ולחיים. במקרה של נפילה לילית, התוצאה תהיה "כדור אש", או בוליד, שוודאי ירתק אליו צופים רבים.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 9 תגובות