כ"ג חשון התשפ"ה
24.11.2024

מחסור חמור ברופאים מומחים בפגיות בבתי החולים בארץ

למרות שב-20 השנים האחרונות עלתה הילודה בכ-50%, וכיום יש כ-160,000 לידות בשנה, לא נרשמה עלייה במספר הרופאים מומחים ליילודים ולפגים ובמספר המיטות בפגיות. עיקר המצוקה - בפריפריה

בפגיה. צילום אילוסטרציה
בפגיה. צילום אילוסטרציה

למרות שב-20 השנים האחרונות עלתה הילודה בכ-50%, וכיום יש כ-160,000 לידות בשנה, לא נרשמה עלייה במספר הניאונטולוגים (רופאים מומחים ליילודים ולפגים) ובמספר המיטות בפגיות.

מספרם של כלל הרופאים הניאונטולוגים בארץ הוא כ-100 בלבד- 65% מהנדרש. ד"ר שמואל צנגן, מנהל המחלקה לטיפול מיוחד ביילוד ובפג במרכז הרפואי ברזילי, ומזכיר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה, מציין, כי למעלה מ-40 רופאים המומחים לרפואת יילודים ופגים יפרשו לגמלאות בעשור הקרוב.

לדברי ד"ר צנגן, בכ-50 אחוז מכלל הלידות בארץ נדרשת מעורבותו של רופא ילדים בגיבוי ניאונטולוג, אך אין די כוח אדם לצורך זה. בגלל מיעוט המומחים בתחום, נאלץ הרופא הכונן לתת מענה בו זמנית למחלקת הפגייה, ליחידה לטיפול נמרץ בפגייה (בה מאושפזים פגים במצב קשה) וגם ללידות הדורשות מעורבות ילדים.

בבתי חולים ממשלתיים, בעיקר בפריפריה, השירות הניאונטולוגי הוא על סף קריסה, מבהיר ד"ר צאקי זיו-נר, יו"ר ארגון רופאי המדינה. בבית החולים בנהריה, לדוגמא, יש שני ניאונטולוגים בלבד על למעלה מ-6,000 לידות בשנה, ובחודשים האחרונים השירות הרפואי נתמך על-ידי רופאים מומחים ממרכזים רפואיים אחרים.

ללא התערבות מיידית של משרדי הבריאות והאוצר, קיימת סכנה מוחשית לסגירת הפגיות בפריפריה, והפתרון היחיד יהיה אז הפניית יולדות בסיכון ופגים לפגיות במרכז הארץ, דבר שעלול לגרום לסיכון חייהם ולהטלת עומס כבד על הפגיות במרכז.

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, מציין כי תקני הרופאים שנקבעו עבור טיפול בילודים בשנת 1985 בעקבות הסכם גולדברג לא נותבו בפועל למחלקות היילודים עקב אי השלמת הליך התקינה ע"י הנציבות, משרד האוצר ומשרד הבריאות.

על פי החישוב היום, המתבסס על פי נוסחת התקינה שנקבעה באותו הסכם משנות ה-80, יש לאייש את מחלקות הילודים ב- 80 תקנים נוספים. יצוין עוד כי הפגיות, על אף אופי פעילותן האינטנסיבי, אינן מתוקננות כמחלקות לטיפול נמרץ, מה שמחריף את המחסור בכוח אדם.

ד"ר אידלמן מציין כי, הניאונטולוגיה הוכרה כבר כמקצוע במצוקה אקוטית על ידי בוררות הרופאים בשנת 2008, וכי יש להמשיך להעניק תמריצים למתמחים במקצוע זה, כדי שיהפוך לאטרקטיבי. יש לזכור כי מסלול ההכשרה של רופאים צעירים, המעוניינים בתחום חיוני זה ממושך. עליהם לעבור ראשית התמחות ברפואת ילדים ולאחריה התמחות נוספת בילודים, כאשר שתיהן אורכות שנים רבות. בסוף הדרך מחכה להם התמודדות יומיומית קשה עם תגמול בלתי הולם ועם קשיי התמודדות בתחום כה רגיש, שסיכונים רבים בצדו.

ההסתדרות הרפואית, ארגון רופאי המדינה והרופאים הניאונטולוגים קוראים למנהלי בתי החולים, ולמשרדי האוצר והבריאות לפעול בדחיפות להשלמת המשרות הנדרשות בבתי החולים ולמתן תמריצים הולמים, במיוחד בפריפריה, בטרם יקרה אסון.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}