נמצא בבוץ כלכלי? קבל פתרון • מיוחד
מנהג ישראל לאפות חלה בצורת מפתח כסגולה לפרנסה טובה • אתר 'בחדרי חרדים' התחקה אחר מקור המנהג וטעמו • וגם: השף של חברת שמרית מגיש מתכון מיוחד לחלת המפתח • תמונות
- כתב בחדרי חרדים
- כ"ד ניסן התש"ע
- 2 תגובות
דוד קורן
בספר 'טעמי המנהגים' מוזכרת סגולה מיוחדת לפרנסה המתקיימת בשבת הקרובה- שבת אחרי פסח. המנהג הוא לאפות חלה בערב שבת בצורת מפתח- כאשר יש חלק שנוהגים לאפות את החלה בצורה רגילה כשהמפתח מוטמן בתוכה כשהוא עטוף.
המנהג מובא בספרי חסידים, כשלראשונה מצינו את המנהג בספרו של האדמו"ר מאפטא רבי אברהם יהושע העשיל 'אוהב ישראל', על התורה, בפרשת שמיני ליקוטים.
"מנהג ישראל מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר הפסח במפתח (או במפתחות)", כך לשונו.
הטעם:
"בספר יהושע (ה, יא) נאמר 'ויאכלו מעבור הארץ ממחרת הפסח מצות וקלוי בעצם היום הזה. וישבות המן ממחרת באכלם מעבר הארץ'. במלים אחרות אחרי שאכלו את המצות שנאפו מקמח תוצרת הארץ, ולא לחם שמימי המן, פסק המן לרדת, והתחילה הבעייה: הפרנסה מניין? בלשון חז'ל מדובר על 'מפתח של פרנסה' שנמצא בידי הקב'ה ולא מסרו לידי שליח (תענית ב ע'ב) ולכן נשתרבב המנהג אחרי הפסח לבקש את המפתח של פרנסה, כפי שבני ישראל ביקשו אז, אחרי הפסח, והחלות העשויות במפתח רומז לתפילה ובקשה זו.
השף של חברת "שמרית", מר סטפן לייק נותן לנו מתכון קל ידידותי ומהיר
מרכיבים לחלה גדולה בצורת מפתח או לשתי חלות בינוניות בצורת מפתח:
1 ק"ג קמח
1 קוביה או שקית שמרית (50 גר')
1 שקית משפר אפיה
¾ כוס סוכר (150 גר')
150 גר' מרגרינה (¾ חב')
2 ביצים בגודל L
כ-½1 כוסות מים פושרים
כפית מלח
למריחה: ביצה טרופה
לקישוט: שומשום או פרג לפיזור.
אופן ההכנה:
מכניסים את כל החומרים לקערה, מוסיפים בהדרגה את המים ולשים עד לקבלת בצק רך וגמיש.
משהים למנוחה בכלי מכוסה כחצי שעה.
לחלה אחת גדולה:
מחלקים את הבצק לשלושה חלקים. אח"כ כל יחידה לשלושה חלקים נוספים.
סה"כ יוצרים 9 חלקים שווים.
1.ליצירת החלק המרכזי של המפתח - מגלגלים שלושה חלקים לאורך של כ 40 ס"מ כל אחד
וקולעים מהם צמה.
2. מניחים את הצמה במרכז מגש מרופד בנייר אפיה.
3. מרדדים עוד שלושה חלקים לרצועה באורך של כ 20 ס"מ כל אחד.
4. את החלקים הללו קולעים לצורת צמה. (החלה הקטנה מהווה למעשה את השיניים של המפתח).
5. מדביקים את קצה החלה הקטנה לקצה החלה המרכזית שהכנו קודם.
6. את שלושת החלקים הנותרים מגלגלים לרצועות ארוכות של כ 40 ס"מ
7. קולעים מהם צמה ויוצרים ממנה מעין עיגול, שאת קצותיו מחברים מתחת לגוף החלה
הגדולה. (עיגול זה מהווה את ראש המפתח).
8. מתפיחים עד להכפלת הנפח.
9. מורחים בזהירות בביצה טרופה ומפזרים שומשום או פרג.
10. בתנור שחומם מראש ל- 180מעלות אופים כ-35 דקות עד שהחלה זהובה.
11. מעבירים לרשת לצינון.
ליצירת שתי חלות קטנות יותר –
מבצעים את ההוראות הנ"ל ומחלקים את הבצק בתחילתו לשניים – כלומר בסופו, ל 18 חלקים.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות