רוב הפירות והירקות בארץ שווקו ללא שאריות חומרי הדברה
משרד החקלאות ממשיך בפעולותיו לשמירה על תוצרת חקלאית מקומית תקינה בגבולות המדינה ואכן כמחצית מהדגימות נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל! ובכ-90% מהדגימות מכלל הענפים שנבדקו, התוצאות הגיעו תקינות
- אהרן מילר
- כ"ג כסלו התשפ"א
במהלך שנת 2019 דגמו במשרד החקלאות כ-1,400 דגימות, שבדקו שימוש חורג בחומרי הדברה בתוצרת צמחית טרייה מקומית, לאחר שבשנת 2018 נמצאו חריגות בשאריות חומרי ההדברה על הפירות והירקות ששווקו לציבור.
הדגימות נלקחו מכל אזורי הארץ: 311 דגימות מאזור הדרום, 346 מאזור חדרה והשרון, 108 דגימות מאזור המרכז, 318 דגימות מאזור הערבה ו- 204 דגימות מאזור הצפון. 47% מהדגימות נדגמו בבתי אריזה, 17% נדגמו במרכזים לוגיסטיים, ו-36% נדגמו בשדות החקלאים. הדגימות כללו 80 גידולים שונים. כמחצית מהדגימות היו ירקות, והמחצית האחרת כללה: פירות, הדרים ותבלינים. כאשר בעקבות תוצאות 2018, שהצביעו על אחוז גבוה של חריגות בענפי הירקות והתבלינים, ביחס למספר החריגות הכללי, בשנת 2019, הושם דגש על ענפים אלו.
כמו כן, בשנה האחרונה, המשרד המשיך ותגבר את האכיפה על שימוש בתכשירים שלא על פי הרשום בתווית. יתר על כן, השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות ממשיכים בהערכה מחודשת לחומרי ההדברה הרשומים בארץ ואינם רשומים באירופה. עד כה, המשרד החליט על איסור שימוש בשורה של חומרי הדברה, גם בהמשך כל חומר שיימצא כרעיל, יוסר משימוש.
משרד החקלאות ופיתוח הכפר פרסם את תוצאות הסקר השנתי, שבוצע על ידי השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, בפירות ובירקות שנדגמים בשדות חקלאיים ובבתי האריזה והם תוצרת מקומית כחול-לבן. וממצאי סקר 2019, עולה כי כ-90% מהדגימות עמדו בתקן, ומעל מחצית, 52%, מכלל דגימות הסקר נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל.
כאמור, רובן המוחלט של הבדיקות יצאו תקינות. מממצאי הסקר עולה כי באבוקדו, אבטיח, אגוז אדמה, אגס, אננס, אספסת, בטטה, בננה, בצל, גויאבה, גזר, דלעת, זעתר, חומעת הגינה, חזרת, חיטה, כרוב, כרוב סיני, מלוכיה, מנגו, מרווה, נבטי חיטה, נבטי חמניה, נבטים סינים, עדשים, עירית בצלית, פול, פיטאיה, פסיפלורה, פפיה, צנונית, קורנית, קייל, קינרס (ארטישוק), רוזמרין, ריחן מצוי (בזיל), רוקולה, רימון, שום, שסק, תירס, תמר ובתפוח אדמה לא נמצאו חריגות כלל (שיעור חריגה 0%).
יחד עם זאת, במשרד מדגישים כי מתוך 11.7% חריגות שנמצאו, בכ-3.6% נמצאו חריגות קלות ברמות נמוכות מאוד. אלו נבעו, ככל הנראה, מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד. עוד עולה כי יותר ממחצית מהחריגות (6.3%) נבע משימוש בתכשירים מאושרים בארץ, אך לא מורשים לגידולים שנבדק (בעיקר בגידולים בהיקפים מזעריים כמו בצל ירוק, מנגולד, שומר, שמיר, קולרבי וצנונית), ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים של שאריות חומרי הדברה בגידולים אלה. כיוון שכל שארית של החומר אפילו בשיעורים נמוכים ביותר נחשבת כחריגה. עוד יצוין כי חלק ניכר מן החריגות נבע כי התקנים של שאריות חומרי הדברה (MRL) מחמירים יותר בהשוואה לתקן האירופי והבין-לאומי. השיעורים בעלי חריגה גבוהה נמצאו: אורגנו, מנטה, עלי סלק (מנגולד), בצל ירוק, חסה, כוסברה, כרפס\סלרי, שומר, שמיר, קולרבי, נקטרינה, ענבים, מלפפון ותות שדה.
במספר גידולים נצפתה ירידה מרשימה במיוחד בשיעור הדוגמאות החריגות: כמן דובדבן, דלעת, מלון, סלק עלים (מנגולד), פטרוזיליה וריחן.
עם זה הדגישו במשרד החקלאות כי בכל מקרה שמצאו חריגות ברורות גרר לחקירה של היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לנסיבות האירוע, שהובילו לקנסות מנהליים.
עוד הדגשו בשירותים להגנת הצומח מדגישים כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה, המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה", והמשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות