כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
בערב יום ההילולא

תגלית היסטורית: נחשף בית מדרשו של המגיד ממעזריטש

בשבת הקרובה, י"ט בכסלו, יחול יום ההילולא ה-248 של רבי דב בער "המגיד ממעזריטש", שהיה ממשיך דרכו אחרי פטירת הבעל-שם-טוב ומנהיג החסידות הכללי. ימים ספורים לפני יום ההילולא נמצא המקום המדויק בו התפללו המגיד ותלמידיו

תגלית היסטורית: נחשף בית מדרשו של המגיד ממעזריטש
בית כנסת של המגיד ממעזריטש ברובנה צילום: באדיבות המצלם

אחרי שנים של חיפושים, ימים ספורים לפני יום ההילולא נמצא המקום בו התפללו המגיד ממעזריטש ותלמידיו, כאשר המסמכים ברשויות העיר רובנא שבאוקראינה אישרו סופית את מיקומו של בית מדרשו. 

המגיד, היה תלמידו וממשיך דרכו של הבעל שם טוב הקדוש, וכעת נמצא המקום הקדוש בו התפלל ולמד עם תלמידיו הרבים ובהם 'האחים הקדושים' רבי זושא ורבי אלימלך, 'סנגורן של ישראל' רבי לוי יצחק מברדיטשוב, ו'בעל התניא' רבי שניאור זלמן, במקום נחשפה גם מקווה הטהרה בו טבלו המגיד והתלמידים.

מדובר בתגלית מרעישה ביותר בעקבות כך שבשבת הקרובה, י"ט בכסלו, יחול יום ההילולא ה-248 של רבי דב בער "המגיד ממעזריטש", שהיה ממשיך דרכו אחרי פטירת הבעל-שם-טוב ומנהיג החסידות הכללי.

למרות שהמגיד מכונה על שם העיירה מעזריטש בה השתקע בשנת ה'תק"ך, לאחר פטירתו של הבעל-שם-טוב, המגיד ותלמידיו הקודשים התגוררו בתקופה ארוכה בעיר רובנה, אשר במכתביו מופיעה בשם ראוונא, שבאוקראינה מרחק של 40 קילומטרים ממעזריטש.

בתקופת הנהגתו, הפכה התנועה החסידית לנפוצה ופופולרית, דבר שהתאפשר בעיקר היות שישב במחוז פודוליה, אשר היווה את מרכז יהדות פולין באותה העת. חסידויות מוכרות רבות בימינו נוסדו על ידי תלמידי המגיד. בין תלמידיו הבולטים: הרה"ק רבי אהרון הגדול מקרלין, הרה"ק רבי מנחם מענדל מויטבסק, הרה"ק רבי מנחם נחום מצ'רנוביל, ''האחים הקדושים'' הרה"ק רבי זושא מאניפולי הרה"ק רבי אלימלך מליז'ענסק, ''סנגורן של ישראל'' הרה"ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב, הרה"ק רבי לייב שרה'ס וצעיר תלמידיו וממשיך דרכו הרה"ק רבי שניאור זלמן מליאדי – ''בעל התניא'' ומייסד חסידות חב"ד; כאשר יום גאולתו של ''בעל התניא'', י"ט בכסלו, הוא גם יום הסתלקותו של המגיד.

בימים האחרונים, בהשגחה פרטית, עלה שליח חב"ד בעיר רובנא, הרב שניאור שניאורסאהן, שהוא דור עשירי לבעל התניא, על תגלית היסטורית דרמטית ומפתיעה: מתברר כי בית הכנסת היחיד ששרד את אימי השואה והקומוניזם, ברחוב שקולניה 39, שבו מתפללים כיום יהודי רובנה, הוא למעשה ה"אלטע קלויז" – בית המדרש הישן ששימש את המגיד ותלמידיו.

עד כה היו השערות בנושא, אך רק לאחרונה התברר כי מסמכים הנמצאים בידי הרשויות בעיר מאששים זאת.

הרב שניאורסאהן פועל עם רעייתו ו-8 ילדיהם זה כ-17 שנים עם, ב"ה בהצלחה גדולה. ולדבריו, "העיר רובנה ידועה ומפורסמת כעיירה יהודית חשובה שבה שימש כ"ק המגיד ממעזריטש כמגיד מישרים לפני נשיאותו, וביתר שאת לאחר נשיאותו ולמעשה ברוב שנותיו כנשיא הדור הוא התגורר כאן ברובנה. לאחרונה, תוך כדי עזרה ליהודים רבים לברר את יהדותם באמצעות מציאת מסמכים בארכיון הממשלתי, גילינו עובדה מרעישה: מסתבר שבית הכנסת שמשמש את הקהילה שלנו הוא בדיוק אותו בית הכנסת ששימש את הרב המגיד ואת תלמידיו הקדושים, בהם הבעל התניא, הרה"ק רבי לוי יצחק מברדיטשוב, הרה"ק רבי מנחם מענדל הורודוקר, הרה"ק רבי אהרן מקרלין, ועוד צדיקים וקדושים זי"ע.

"שלחנו את המסמכים לאנשי מקצוע בכדי לוודא את אמתותם, ולאחר בדיקה מעמיקה וגילוי מסמכים נוספים, הוברר מעל לכל ספק שמבנה בית-הכנסת הוא אכן המבנה הנקרא 'אלטע קלויז' ששימש את הרב המגיד ממעזריטש וככל הנקרא הוקם בשנת ה'תק"ך (1760), לפני 260 שנה" אמר הרב שניאורסאהן בהתרגשות, והוסיף "קשה לי לתאר במילים את ההתרגשות הרבה שמילאה אותי ואת העוסקים במלאכה כאשר הבנו את גודל התגלית".

אבל הגילוי של בית הכנסת ההיסטורי אינו היחיד. לדברי השליח, "מצאנו סימנים למקווה קדום באחת ממבואות הבניין. ועל פי העדויות, זהו מקווה הטהרה ששימש את תלמידי המגיד". על פי הידוע, המגיד עצמו לא השתמש במקווה, בשל מצבו הבריאותי ועל פי הוראתו של הבעל-שם-טוב; הבעל-שם-טוב הורה לתלמידיו לכוון בטבילתם כדי להוציא את המגיד ידי חובה.

בעקבות התגלית, החליט הרב שניאורסאהן על שיחזור מאסיבי של בית הכנסת העתיק. "מאז שהגעתי לעיר, דאגנו כפי-יכולתנו לשיפוץ בית הכנסת כמה פעמים אך למרות זאת מצבו הגרוע מחייב שיפוץ נרחב, שמא יקרוס חלילה. הגג, החלונות והקירות מתפוררים ובחורף הקשה דולפים מהם מים ושלג ורוחות עזות. בית הכנסת הקדוש נמצא בסכנה מוחשית וזקוק להצלה מיידית. האדמו"ר הזקן העיד שהמופתים 'התגלגלו אצל המגיד מתחת לספסלים', אבל לא היה זמן להרים אותם. כל זה התרחש כאן בבית הכנסת, מקום שאפשר לחוש בו הוד וקדושה וכעת עומד בפני סכנה", מזהיר הרב שניאורסאהן.

יש לציין כי בנוסף לערכו הרוחני וחשיבותו ההיסטורית, בית הכנסת משמש גם כמבנה היחידי הנמצא בחזקת הקהילה ובו מתקיימת מרבית הפעילות הקהילתית, כאשר מבנה נוסף מושכר לטובת מוסדות חינוך.

בכוונת השליח ברובנה לגאול מבנה גדול הנמצא בסמוך, שבו שוכן בית הכנסת הגדול של העיר אשר הולאם על ידי הרשויות, טרם הוחזר עד כה לידי הקהילה וכעת עומד למכירה. "מדובר במבנה גדול ומרשים בן כמאה שנה, רחב ידיים ונמצא במצב יחסית טוב, הוא זקוק לשיפוץ נרחב אך לא לשחזור. רכישתו תאפשר לנו לגאול בית-כנסת שבו התפללו אלפים מקדושי השואה הי"ד ונגזל מעמנו, להגדיל ולהרחיב את הפעילות הרוחנית וההומניטרית בקרב חברי הקהילה ולהקים מרכז מבקרים מרהיב שיעצים בצורה ויזואלית ומוחשית את החוויה הרוחנית של באי בית-הכנסת העתיק".

לסיכום אומר הרב שניאורסאהן "אחרי שאזכה לגאול את בית הכנסת, כאשר אצליח לגייס את הכסף, בכוונתי להקים פה מסלול לימודים חוויתי ועיוני להעצמת התודעה היהודית בקרב משלחות של צעירים ומבוגרים מרחבי תבל, שיפסעו בעקבות ערש לידתם ומקום פועלם וחייהם של אבות החסידות וילמדו את עיקרי תורתם. לצד הסיור באתרי החסידות, המסע יכלול ביקור באתרי הנצחה לזכר השואה האיומה ויאפשר למשתתפים רבים טיול שורשים בו הם יכולו לאתר את שרידי משפחותיהם".

במוצאי השבת הקרובה יתפלל הרב שניאורסאהן על ציוניהם של "המגיד ממעזריטש" ותלמידו רבי זושא מאניפולי, הטמונים יחדיו בעיירה אניפולי.

 

 

המגיד ממעזריטש רובנה שניאורסון

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}