איראן שחררה חוקרת שהואשמה בריגול למען ישראל
האיראנים שחררו את קיילי מור-גילברט, חוקרת אוסטרלית-בריטית שריצתה עונש מאסר של 10 שנים משנת 2018 בגין "ריגול למען ישראל" כך לטענת האיראנים
- יענקי פרבר
- י' כסלו התשפ"א
איראן שחררה את האקדמאית האוסטרלית-בריטית קיילי מור-גילברט, שריצתה שנתיים אחרי שנגזר עליה עונש מאסר של 10 שנים בגין ריגול, בתמורה לשלושה איראנים, כך דיווחה ביום רביעי הטלוויזיה הממלכתית ברפובליקה האיסלאמית של איראן.
מהדיווח שתיאר את תהליך השחרור עולה כי שלושה גברים לא מזוהים - אחד מהם בכיסא גלגלים - היו עטופים בדגלי איראן ונפגשו עם גורמים רשמיים איראניים, מור-גילברט נכנסה לבניין עם שגריר אוסטרליה בטהרן, לינדל זאקס, ואז הורידה את מסכת הפנים שלה. מאוחר יותר היא נכנסה לטנדר לבן כשהיא נושאת תיק חום.
גילברט היתה מרצה ללימודי איסלאם באוניברסיטת מלבורן, ומעצרה של מור-גילברט פורסם על ידי איראן בספטמבר 2019, נעצרה שנה קודם לכן.
העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח כי מור-גילברט נעצרה בשדה התעופה בטהרן על ידי משמרות המהפכה בספטמבר 2018 לאחר שהשתתפה בכנס אקדמי בעיר הקדושה קום, במרכז איראן.
בזמנו, היא הכחישה את האישומים נגדה. אך התקשורת האיראנית גזרה קשר של שתיקה על המקרה של מור-גילברט. והמידע המועט שכן הגיע, הגיע בעיקר מהרשויות באוסטרליה, ממשפחתה ומהתקשורת הבריטית.
על פי המכתבים שהבריחה מהכלא ופורסמו בתקשורת הבריטית בינואר, מור-גילברט דחתה את הצעתה של טהרן לעבוד כמרגלת.
מור-גילברט כתבה כי עשרת החודשים הראשונים שהיא בילתה באגף מבודד בכלא אווין בטהרן פגעו קשות בבריאותה הנפשית, כך על פי הפרסום ב"גרדיאן".
"אני לא מרגלת, מעולם לא הייתי מרגלת ואין לי שום עניין לעבוד עבור ארגון ריגול בשום מדינה" כתבה. "כשאני אעזוב את איראן, אני רוצה להיות אישה חופשית ולחיות חיים חופשיים, לא בצל סחיטה ואיומים", הוסיפה.
איראן, המנהלת יחסים מתוחים עם המערב, עצרה לאורך השנים כמה אזרחים זרים, לרוב באשמת ריגול.
ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון , סירב להתייחס לשחרורה של מור-גילברט ולמשא ומתן לחירותה. הוא לא אישר או הכחיש אם שחרורה היה בתמורה לחילופי שבויים.
כשנשאלה על התייעצותה של אוסטרליה עם ישראל בנושא חילופי העצורים, אמרה שרת החוץ, מריס פיין, לעיתונאים: "אני לא מתכוונת להגיב על דיונים דיפלומטיים עם ממשלות אחרות".
בתקשורת הממלכתית האיראנית הוצגו תיעודים של שלושת הגברים - סעאיד מוראדי, מוחמד חרזיי, מסעוד סדאגהצדה - מקבלים זרי פרחים, עטופים בדגל הלאומי, בשובם לאיראן. הגברים ששוחררו היו מעורבים בפיגוע בבנגקוק בפברואר 2012, שמטרתו הייתה להרוג דיפלומטים ישראלים, אך הצליחו רק לפוצץ דירה שכורה שלהם ולפצוע חמישה אנשים.
מוראדי - אחד מהמשוחררים, איבד את רגליו כאשר רימון שהשליך לעבר השוטרים פגע בעץ וקפץ אליו בחזרה. ומאוחר יותר הוא נידון למאסר עולם.
האיראנים טענו כי העצורים היו "פעילים כלכליים" איראניים שנעצרו בגין ניסיון "לעקוף את הסנקציות". גילברט הודתה לממשלת אוסטרליה ובמיוחד לדיפלומטים בשגרירות אוסטרליה בטהרן "שעבדו ללא לאות בשנתיים ובשלושה החודשים האחרונים על מנת להבטיח את שחרורי".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות