העליון קיבל את עתירת הרב ברלנד באופן חלקי
סוגיית מעצרו של הרב אליעזר ברלנד מסרבת לרדת מסדר היום. היום קיבל בית המשפט העליון את העתירה נגד המשך מעצרו באופן חלקי | בהחלטת בג"ץ נכתב, כי המדינה תשיב לבית המשפט המחוזי לטענות נגדה בתוך חודש | השופט אלכס שטיין: "החשש שהרב ימשיך לבצע את העבירות המיוחסות לו נמוג בעקבות חשיפת הפרשה"
- אבי גדלוביץ'
- ג' תשרי התשפ"א
- 12 תגובות
בית המשפט העליון קיבל היום (שני) באופן חלקי את הערעור אותו הגישו פרקליטיו של הרב אליעזר ברלנד, מנהיג קהילת 'שובו בנים', אודות המשך מעצרו. השופט אלכס שטיין קבע כי המדינה תשיב לטענות נגדה בתוך חודש ימים ולאחר מכן הדיון בעניין ישוב לבית המשפט המחוזי.
כזכור, בשבוע שעבר התקיים הדיון בעתירה שהגישו עורכי דינו של הרב בדרישה לשחררו ממעצר עד תום ההליכים בו הוא שוהה בעקבות כתבי האישום החמורים שהוגשו נגדו, אך השופט נמנע בסיומו של הדיון הארוך לקבל החלטה בנידון ודחה את ההכרעה למועד אחר. היום כאמור, הוחלט לקבל את העתירה באופן חלקי.
על פי ההחלטה, על המדינה להגיש לבית משפט המחוזי חוות דעת רפואית מפורטת אשר תתייחס לאמור בחוות הדעת שהוצגו בדיונים קודמים, על ידי רופאים בכירים שטיפלו ברב ברלנד ולטענתם המשך כליאתו עלולה לסכן את חייו ואין ביכולתו של שירות בתי הסוהר להתמודד עם מצבו הרפואי. חוות הדעת תוגש לא יאוחר מיום 25.10.2020. לאחר קבלתה, יחליט בית משפט המחוזי על המשך הדיון בבקשת העורר לעיון חוזר ויכריע בסוגיה.
בהחלטתו כותב השופט אלכס שטיין: "במהלך הדיון שהתקיים לפניי, התברר שהחשש העיקרי אשר מתעורר בקשר להעברת העורר מהכלא למעצר-בית באיזוק אלקטרוני נובע מכך שהלה עלול להימלט מאימת הדין, כפי שעשה בעבר – בהצלחה בלתי מבוטלת, מבחינתו – באמצעות מתן שוחד לגורמים שונים בחוץ לארץ ושימוש בדרכונים מזויפים. מדובר בחשש ממשי בדרגת הסתברות גבוהה. בא-כוח העורר עשה הכל כדי לשכנעני כי חשש כאמור נמוג עם הזמן, שכן, לדבריו, העורר איננו עוד אותו "רב ברלנד" אשר פעל, כפי שפעל, עד לפני כשבע שנים, אך עם זאת לא אוכל להסכים.
"אציין", מוסיף השופט, "כי החשש שהעורר יוסיף לבצע עבירות דוגמת אלו שמיוחסות לו בכתב האישום נמוג במידה רבה בעקבות חשיפת הפרשה דנן ופרסומה ברבים. באשר לסכנה של שיבוש מהלכי משפט, שאף היא נשקפת מהעורר, לנוכח הראיות שכבר נאספו לחובת העורר, סבורני כי מידתה איננה גדולה; וספק אם היא תגדל בעקבות העברת העורר מן הכלא אל מעצר-בית מלא תחת איזוק אלקטרוני ותנאים מגבילים נוספים".
בערעור נטען, כי מצבו הרפואי המחמיר עלול לסכן את חייו וכי אין כל טעם בהשארתו במעצר. נזכיר, כי בהחלטת בית המשפט המחוזי בירושלים לעצור את הרב עד לתום ההליכים המשפטיים, נכתב כי "תיאור האישומים אינו יכול אלא ללמד על מערך שלם שלא לומר תעשייה של הונאה ומצגי שווא, בכדי להביא את מי שמצוי במצוקה לשלם אלפי שקלים ולעיתים עשרות אלפי שקלים כדי לרכוש תקוות שווא למזור לחולי, לתחיית מתים, לשחרור מבתי סוהר ועוד". עוד קבע בית המשפט כי "לא ניתן לתת בו את האמון המינימלי הנדרש לשחרור לכל חלופה, גם אם זו כוללת מעצר בפיקוח אלקטרוני, מפקחים, מעטפת של חברת אבטחה ובטוחות".
כעת, בערעור שהגישו פרקליטיו דינו של הרב ברלנד - עורכי הדין עמית חדד ורותם טובול, נכתב כי "נדמה שההתייחסות אל הרב הן מצד כלי התקשורת והן מצד הרשויות לקתה בחוסר ענייניות כאשר הבחינה הייתה לגופו של אדם ולא לגופו של עניין. השאלות המשפטיות המהותיות לקבלת ההחלטה האם להאריך מעצרו של אדם נדחקו לקרן זווית, ואור הזרקורים הופנה אל האדם עצמו ואל הקהילה ממנה הגיע - לא בחינה עניינית כי אם בחינה פרסונלית שמובילה לתחושה קשה של חוסר שוויון כלפי העורר".
עוד טענו עורכי הדין, כי מצבו הרפואי הקשה של הרב ברלנד, כפי שבא לידי ביטוי בחוות הדעת הרפואיות שצורפו לבקשה, מלמד באופן ברור כי הותרתו במעצר היא סכנת חיים עבורו ועלולה להוביל לקיצור תוחלת חייו. "הדברים מקבלים משנה תוקף לאור הסכנה המידית והמוחשית הנשקפת לחייו של העורר, זאת בשל העובדה שעל בית הכלא בו שוהה העורר, כלא איילון, הוטל עוצר יציאות לאחר שביום 2.9.2020 התגלו בו 18 אסירים וסוהרים חולי קורונה. ברי כי אם חלילה יידבק העורר בנגיף הקורונה, סיכוייו להישאר בחיים נמוכים מאוד, זאת בהתאם לחוות הדעת עליה יפורט בערר דנא", נכתב בערעור.
כזכור, בתחילת השנה הוגש נגד הרב ברלנד כתב אישום המייחס לו עבירות של עושק ומרמה, זאת בעקבות מספר תחקירים שפורסמו בכלי התקשורת, בהם נראה הרב משדל חולים סופניים להעביר לו סכומי כסף גדולים, בטענה כי יציל אותם ממוות. אישום אחר, מייחס לרב ברלנד עבירה של ניסיון שידול לאלימות. בד בבד עם הגשת כתב האישום, הוגשה לבית המשפט בקשה למעצרו עד תום ההליכים.
יצוין, כי לפני כחודש וחצי, הגישה פרקליטות מחוז ירושלים לבית המשפט המחוזי בעיר בקשה לתיקון כתב האישום ולהוספת שני אישומים העוסקים בעבירות מס והלבנת הון. בפרקליטות הדגישו, כי במקור החקירה החלה כחקירה אחת, ואולם בהמשך, חקירת העבירות הכלכליות הופרדה מחקירת עבירות העושק והמרמה, זאת לאחר שהוברר כי מיצוי החקירה בעבירות הכלכליות ידרוש זמן רב נוסף ופעולות רבות נוספות שלא ניתן היה לבצען בתקופת ימי המעצר לצרכי חקירה. חקירת העבירות הכלכליות נמשכה עוד כחודשיים וחצי ובסיומה זומן הרב ברלנד לשימוע.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות