הילד רוצה לבקש סליחה מחברו: הדרך המומלצת להתנצלות נכונה
אנו נמצאים בחודש אלול חודש הרחמים והסליחות. האם ילדינו או תלמידנו מודעים כיצד לבקש סליחה, וכיצד לתקן את מה שעשו? הסבר מיוחד על הדרך להתנצלות נכונה. וכיצד להסביר לילד באופן ברור את הדברים
חודש אלול הוא חודש הרחמים והסליחות. בתורת החסידות מובא משל האומר שבחודש אלול הקב"ה נמשל למלך בשדה שיוצא מארמון המלוכה, מקבל בחיוך פניו של כל אחד, ושומע את בקשותיו כמלך שיוצא לאנשי עירו כשהם בשדה ושומע את בקשותיהם.
אנחנו מתפללים ומקווים שה' יקבל את בקשותינו, יסלח לנו על כל השגיאות שעשינו ויכתוב אותנו לשנה טובה ומתוקה. זהו גם הזמן להתנצל בפני כל מי שפגענו בו במשך השנה.
התנצלות כנה דורשת מיומנות שנעדרת, לפעמים, אצל ילדים, ואפילו אצל מבוגרים…
כך נלמד את הילדים, המטופלים או התלמידים שלנו איך לומר סליחה:
לפני שמבקשים סליחה יש להבין מה נעשה לא בסדר, באיזה אופן המעשה פגע בשני, ומה הוא הרגיש בעקבות כך או איזה נזק נגרם לו בעקבות המעשה.
לאחר המודעות לתוצאות של המעשה הפוגע בין אם זה היה בטעות או בכוונה יש לתקן את הנזק שנעשה. קודם כל יש להתנצל כדי להקל על העלבון או תחושת הפגיעה של הנפגע. יש לעשות זאת באופן כנה. לא למלמל סליחה קלושה, ולא להסביר למה, בעצם, כן צדקנו בהתנהלות שלנו. התנצלות שכזו עלולה לפגוע עוד יותר. במקום זאת, מומלץ להתנצל באופן הבא:
1. לבקש סליחה על המעשה שנעשה.
2. לפרט מה היה לא בסדר במעשה זה.
3. ליידע מה ייעשה בעתיד במקרה ואירוע דומה יחזור על עצמו.
4. לשאול האם יש עוד משהו שניתן לעשות כדי לתקן את הנעשה.
5. לוודא אם הנפגע סולח ומקבל את ההתנצלות.
מצורף קובץ להדפסה עם הנחיות מומלצות כיצד להתנצל ולבקש סליחה.
באם ניתן לתקן את הנזק באופן פיזי, יש להשתדל לעשות זאת ככל הניתן או לפחות להציע סיוע לתיקון הנזק.
אם קשה להתנצל בעל פה, אפשר גם להתנצל בכתב.
כתיבה וחתימה טובה!
מאת: נחמי זקלס, מנתחת התנהגות ומחברת הספרים: "כפר הרגישים" ( בנושא וויסות חושי), "מה מצב הרוח שלי?" (בנושא רגשות) ו"מעבר לארון בעלית הגג" (בנושא שגרת הקורונה)
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות