כ"ד חשון התשפ"ה
25.11.2024
לא סתם כאב ראש

סובלים ממיגרנה? ייתכן שזה בהשפעת הקורונה

רופאים טוענים: תקופת הקורונה והמתיחות שבעקבותיה החמירו את מחלת המיגרנה • "מיגרנה איננה עוד כאב ראש אלא מחלה" • ואיך מטפלים בה?

סובלים ממיגרנה? ייתכן שזה בהשפעת הקורונה
בדיקת קורונה צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

סובלים מכאבי ראש מתמשכים וקשים? כנראה שאלו לא סתם כאבי ראש אלא מיגרנה. ואם התופעה הזו צצה או החמירה דווקא כעת, ייתכן ויש לה קשר לקורונה. לא למחלה עצמה כמו בשל המתיחות שיצרה עמה 'תקופת הקורונה'.

לקראת חודש המודעות הבינלאומי למיגרנה וכאבי ראש, הציג הפרופ' גל איפרגן, מנהל החטיבה לרפואת המוח ומנהל המחלקה לנוירולוגיה במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, נתונים ומחקרים על מחלת המוח וכן תרופות חדשות שנמצאות בפיתוח כדי לתת מענה לבעיה.

מתברר, שיותר ממיליון ישראלים סובלים ממיגרנה, אך רבים מהם אינם מודעים לכך שניתן לטפל בה בצורה יסודית ולמנוע את ההתקפים שמסוגלים לפגוע קשות בהתנהלות היומיומית. בשל כך, המיגרנה מוכרת כ'מחלה מגבילה'.

"מיגרנה איננה עוד כאב ראש, אלא מחלה", אומר פרופ' איפרגן, "מחלה שעלולה להיות מלווה בתחלואה ניכרת ובמגבלה תפקודית משמעותית. היא מדורגת על ידי ארגון הבריאות העולמי במקום השלישי ברשימת המחלות המגבילות ביותר".

ד"ר עובד דניאל, היו"ר הראשון של החברה הישראלית לכאב ראש הפועלת במסגרת האיגוד הנוירולוגי, מנהל היחידה לכאב ראש ופנים ב"לניאדו", סבור שיש קשר בין המצב הנוכחי לריבוי ההתקפים. "תקופת הקורונה המחישה לנו היטב את היקף תחלואת המיגרנה והחמירה את שכיחות התקפי כאב הראש. רבים מתייחסים למיגרנה כעל עוד סתם כאב ראש. מה שפחות ידוע הוא שמחלת המוח הזאת, הנפוצה בעולם, משפיעה על אחד משבעה אנשים ומוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי, ה-WHO, כ'מצב תחלואה כרוני ומגביל מאוד, עם הפרעה תפקודית ניכרת ופגיעה משמעותית באיכות החיים'".

מיגרנה היא אחד מהכאבים הקשים שתוקפים בני אדם. הכאב מופיע בדרך כלל בצד אחד של הראש, באזור הקדמי, במצח או ברקה. "זהו כאב חזק", אומר פרופ' איפרגן, "המביא לאי מסוגלות לראות אור או לשמוע רעש. לעיתים מלווה הכאב גם בבחילות ובהקאות".

למרות זאת, ועל אף שהחיים בצל המיגרנה אינם קלים בכלל, הוא סבור ש "פחות משליש מהסובלים ממיגרנה הזקוקים לטיפול מונע מקבלים אותו". רבים מאד מאלו שחווים התקפים, נכנסים למיטה ואינם מתפקדים, וזאת, כאשר ישנו סל של טיפולים שיכולים למנוע את ההתקפים ולפחות להפחית את עוצמתם.

מי סובל מהמיגרנות? לדבריו, "נשים סובלות ממיגרנה פי שלושה יותר מגברים. התקף מיגרנה יכול להימשך בין כמה שעות ועד מספר ימים. הגורם למיגרנה הוא גנטי אלא שבסיסו עדיין לא ידוע. ל-70% מהסובלים ממיגרנה יש לפחות קרוב משפחה אחד מדרגה ראשונה הסובל מהמחלה".

פרט לכך, גורמים כמו חוסר או עודף שינה, מחזור הורמונלי, מתח ומזג אוויר יכולים לעורר התקפים אצל הסובלים ממיגרנה. קיימים טיפולים רפואיים מוכחים לעצירת ההתקפים ולמניעתם. התקף מיגרנה יכול להתחיל עוד לפני הופעת כאב הראש. הסימנים המוקדמים שיכולים לבשר על התקף מיגרנה קרב: קושי בשינה, חוסר תיאבון, השתנה מרובה, פיהוקים ועצבנות.

לדברי פרופ' איפרגן, טיפול תרופתי יעיל יותר בתחילת ההתקף. מומלץ לטפל בבעיה מוקדם, כאשר מזהים שהתחיל התקף מיגרנה. "רוב הטיפול המונע הוא באמצעות תרופות. מומלץ למטופלים הסובלים מארבעה ימי מיגרנה בחודש ומעלה, ולמטופלים שאינם משיגים הקלה משמעותית בהתקפים באמצעות טיפול אקוטי, לפנות לנוירולוג".

התקפי מיגרנה תכופים וממושכים משפיעים משמעותית על חייה מטופלים רבים. המחלה משפיעה כמעט על כל אספקט בחייהם – עבודה, חיי משפחה, תפקוד יומיומי, איכות החיים. אבחנת מיגרנה מתבססת בעיקר על הניסיון הקליני ותיאור הסימפטומים של המטופל. "בשנים האחרונות", אמר איפרגן.

"יש הבנה חדשה על המחלה ודרכי הטיפול בה, כך שניתן להביא לשיפור משמעותי בחייהם של הסובלים ממנה. מיגרנה לא הורגת אבל ממררת את חיי הסובלים ממנה ואת חיי קרוביהם. ההערכה בעולם היא שפחות משליש מהסובלים הזקוקים לטיפול מונע מקבלים אותו ורבים לא פונים לקבלת טיפול מיטבי".
ד"ר עובד דניאל, היו"ר הראשון של החברה הישראלית לכאב ראש, סבור אף הוא כי "והמענים בארץ לחולים במיגרנה אינם מספקים". לדברי ד"ר דניאל, בעוד שבישראל, לפי הערכה, יותר ממיליון אנשים סובלים ממיגרנות, יש פחות מ-15 רופאים מומחים למיגרנות כדי לספק להם אבחון וטיפול איכותי.

"אנחנו יודעים שסטרס ואי שמירה על שגרת חיים עלולים לגרום להחמרה משמעותית במיגרנה. התקופה האחרונה אכן התאפיינה בסטרס ניכר, בפרט בכל הנוגע לביטחון התעסוקה וההשתכרות, שינה בשעות לא קבועות, לרבות חסך שינה או עודף שינה, הרגלי תזונה לא מסודרים וכמובן העדר פעילות גופנית כבשגרה.

"התוצאה היא החמרה ניכרת במצב החולים שלנו. אנו, הרופאים, מצאנו עצמנו חסרי אונים ביכולתנו לעזור במרבית הזמן של תקופת הסגר. בנוסף, ארון התרופות בבית היה זמין יותר והחולים צרכו יותר משככי כאבים שגרמו להחמרה נוספת במצבם. יש גם חולים שחוו התקף חריג עקב החשש שנדבקו בקורונה. אחד הסממנים המוכרים של מצב זה גם הוא כאב ראש".

ומה שחשוב לדעת, שישנם המון תכשירים רבים שיכולים לשפר ללא הכר את מצבם של החולים הסובלים ממיגרנות. פרופ' איפרגן: "בזכות ההתפתחות בתחומי הפרמצבטיקה והציוד הרפואי, נכנסו לשימוש בעולם טיפולים חדשניים למיגרנות כמו בוטוקס ומענים ביולוגיים. אלא שבשנים האחרונות, ועדת סל התרופות לא צירפה לסל בארץ שום תכשיר או טיפול למיגרנות. ההסבר לכך קשור בכך שקשה לכמת את הסבל, ומשום מה, כאבי ראש נתפסים כעניין שולי, אפילו כ'התפנקות'. אבל אני חוזר ומדגיש: זו מחלה קשה ולפעמים מביאה עד נכות, והמענים בארץ לחולים בה אינם מספקים".

בימים אלו, כך נודע, החטיבה לרפואת המוח והמרכז למחקרים קליניים בסורוקה נערכת לבצע מחקר על מטופלי "כללית" בנגב הסובלים ממיגרנה, באמצעותו יפותחו כלים למדידת השפעת המיגרנה על תחומי החיים. אך גם קודם לכן, אם אתם סובלים מהמחלה, כדאי שתדעו שישנם היום דרכים וכלים מגוונים שיכולים להשפיע על המחלה ולשפר את התפקוד.

מיגרנה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}