י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024

אין שמחה אלא ביי"ש - אבל מה כשר?

אין שמחה אלא ביין, ובשמחת תורה בוודקה, וויסקי, וליקר • לקראת הקידושים הנערכים בשמחת תורה, מציג הרב יוסי שטיינברגר, בטורו 'מבט לכשרות', את רשימת המשקאות החריפים שניתן לצרוך ללא חשש

וודפורד רזרב
וודפורד רזרב



אין שמחה אלא ביין, ובשמחת תורה ביין שרף - וודקה, וויסקי, וליקר. זהו הזמן המתאים, אפוא, לקראת הקידושים הנערכים בשמחת תורה, לעמוד על כשרות ה'משקה'.

אין בכוונתי להוסיף על הדיו הרב שנשפך בנושא הוויסקי ושאר המשקאות החריפים. להלן רשימת המשקאות החריפים, אשר ניתן לצרכם ללא כל חשש ופקפוק, למהדרין מן המהדרין.

משקאות אשר עליהם חותמת כשרות - מיותר כמובן לכללם ברשימה זו.

בורבון סטרייט (Straight Bourbon) - ויסקי אמריקני

וודפורד רזרב (Woodford reserve) - ויסקי אמריקני

בנדיקטין ליקר (Benedictine) - ליקר צרפתי. Dom בלבד.

סמירנוף (Smurnoff) - וודקה. ללא תוספת טעמים. תוצרת ארה"ב ורוסיה בלבד.

קראון רויאל (Krown royal) - ויסקי קנדי

ג'ק דניאלס (Jack Daniels) - ויסקי אמריקני

אבסולוט (absolut) ללא טעמים - וודקה. ללא תוספת טעמים.

פינלנדיה (Finlandia) - וודקה פינית. ללא תוספת טעמים.

בורבון ג'ים בים (Bourbon gim beam) - ויסקי אמריקני.

אבסולוט צילום: אבסולוט
אבסולוט




הנושא הכאוב ביותר הוא נושא הטעמים. יש הסבורים כי כש'משקה' מסוים כשר, הוא יישאר כזה גם בתוספת טעמים - ולא כך הדבר. יכולה הוודקה להיות כשרה, אך הטעמים לא. הטעמים הינם תוספת תמצית, המורכבת מעשרות חומרי גלם סודיים, אשר מקורם אף מבעלי חיים. כמו-כן, אחד מחומרי דילול התמציות הוא הגליצרין, שלאחרונה החל המפעל הגדול ביותר בארצות הברית להפיקו משומן חזיר.

גם משקאות אשר עליהם חותמת כשרות, אך עם תוספת תמציות, יש לדעת שלא כולם ברמת מהדרין, וכפי שבכל מוצר אחר נדרוש ונחפש את הכשרות המהודרת, וודאי שנדרוש זאת גם בתמציות.

ההבדל בין כשרות מהודרת לבין כשרות רגילה בתמציות היא כמו ההבדל בין בשר מהודר לבין בשר כשר ובכל מוצר מזון אחר.

בעוד שוועדי הכשרות המהדרין מקפידים ומפקחים ומתחקים אחר מקור כל חומר המרכיב את התמצית, הרי שכשרויות רגילות עלולות לסמוך על הכשרים אחרים, על חזקות וקולות למיניהם, שאולי הם כשרים, אך לא תמיד מהודרים.


בורבון גצילום: בורבון ג
בורבון ג'ים בים




תמציות קיימות, כאמור, בוודקה בטעמים, וכן כמעט בכל סוגי הליקרים, וזאת בנוסף על חשש יין עכו"ם הקיים בליקר.

בוויסקי סקוטי יש סבירות גבוהה שעבר יישון בחביות יין. ביטול ב-60 לא ברור שקיים, כי ככל הנראה הסיבה ליישון בחביות יין היא בכדי להעניק טעם של יין בוויסקי.

יש הטוענים, כי ויסקי סינגל מאלט (כלומר ויסקי שכולו זוקק במזקקה אחת – בניגוד לבלנדד שהוא ערבוב של ויסקי מכמה מזקקות), הינו ללא חשש יישון בחביות יין. כיוון שאם כן, הייתה המזקקה מציינת זאת, כיוון שוויסקי שיושן בחבית יין הוא משובח יותר. אך לאחרונה הודה אחד מבעלי מזקקות הוויסקי הידועות בסקוטלנד, כי הוויסקי סינגל מאלט שהוא מייצר, מושהה בחביות יין, וזאת על אף שהדבר אינו מצוין על גבי התווית.

הרב יוסי שטיינברגר הוא יועץ ומומחה לכשרות המזון ומגיש תכנית הכשרות של רדיו קול חי

תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}