כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
562 בתי אב מבני ברק

דו"ח 'הדבקת ילדים' שהעמיד במתח את מערכת החינוך והבריאות לפני ההכרעה

ביום חמישי האחרון פרסם מכון גרטנר את מסקנותיו בנוגע להשפעת ילדים על התפשטות הנגיף ובכך למעשה להבין איך ניתן לפתוח את מערכת החינוך. המחקר נערך בבני ברק והתבסס על 562 בתי אב

דו"ח 'הדבקת ילדים' שהעמיד במתח את מערכת החינוך והבריאות לפני ההכרעה
ילדים חרדים. אילוסטרציה צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אנשי משרד הבריאות אמרו לאורך כל השבוע האחרון כי הם ממתינים לתוצאות דוח מכון גרטנר, שבדק עד כמה ילדים נדבקים ומפיצים את נגיף הקורונה, בכדי להחליט אם אפשר לפתוח את מערכת החינוך.

ביום חמישי האחרון פרסם המכון את מסקנותיו. מהדוח עולה, כי אמנם סיכויי ההדבקה וההידבקות של ילדים נמוכים מאלו של מבוגרים, אך הם אינם זניחים. מסיבה זו, ממליצים מחברי הדוח לבצע את פתיחת מערכת החינוך והחזרה ללימודים באופן מדורג ובפריסה על פני זמן תוך כדי ניטור ובקרה. ממצאי המחקר הוצגו לשרים היום בבוקר בדיון שהתקיים.

המחקר שנעשה בעיר בני ברק התבסס על 562 בתי אב, ונעשה שימוש בשני מודלים. המודל הראשון שבדק המכון, הוא מודל ההדבקות במשפחה, המודל הזה מצביע שסיכוי ההידבקות של ילדים נמוך מזה של מבוגרים (20-50% ביחס למבוגרים), כאשר ילדים צעירים נדבקים פחות.

אותו מודל מצביע על כך שסיכוי הילדים להדביק הוא 25% עד 75% ביחס למבוגרים, עם תלות נמוכה בגיל הילד. המודל השני מצביע גם הוא על כך שסיכוי ההידבקות של ילדים נמוכים מאלו של המבוגרים, אך אינם זניחים.

למרות שמועות שהתפרסמו שילדים חולים יותר ממבוגרים, תוצאות המחקר אומרות בדיוק הפוך, ע"פ התוצאות, ילדים נוטים לחלות פחות, אך עם זאת הסיכוי שלהם לחלות עולה עם הגיל.

יחד עם זאת, תינוקות עד גיל שנה הם בעלי סיכוי גבוה לחלות ביחס לשאר הילדים במשפחה. הסבר אפשרי הוא שתינוקות דורשים טיפול צמוד או הנקה מהוריהם, ולכן אם ההורים חולים - הסיכוי של התינוקות לחלות גדול בהשוואה לשאר הילדים. הסיכוי של ילדים עד גיל 10 להידבק הוא 20% עד 40% ביחס למבוגרים והסיכוי של ילדים עד גיל 20 להידבק הוא 30% עד 50% ביחס למבוגרים.

עוד דבר שבדק המכון הוא עד כמה הדבקה בתוך מוסדות החינוך תשפיע על קצב התפשטות המגפה הכולל בארץ. בהתחשב במאפייני ההדבקה, במאפיינים חברתיים של מוסדות החינוך ובלמידת היישום של כללי הריחוק החברתי ודרישות שמירת ההיגיינה במוסדות אלו - נמצא כי "פוטנציאל ההשפעה של פתיחת מערכת החינוך על התפשטות המגיפה עשוי להיות משמעותי, אך לא ניתן להעריכו בצורה וודאית בשלב זה".

על פי כל הממצאים שהעלו חוקרי המכון, הם ממליצים לנהוג במשנה זהירות ולבצע את החזרה ללימודים בצורה מדורגת: "היות ופוטנציאל ההשפעה של פתיחת מערכת החינוך על התפשטות המגפה עשוי להיות משמעותי, אנו ממליצים למקבלי ההחלטות לנהוג במשנה זהירות, ובשלב זה לבצע את פתיחת מערכת החינוך והחזרה ללימודים, באופן מדורג ובפריסה על פני זמן תוך כדי ניטור ובקרה כמומלץ בהמשך".

עוד הם ממליצים, להקים מערך לווי וניטור "מאחר והמסקנות לגבי היכולת של ילדים להדביק אחרים הן ראשוניות בלבד, יש להמשיך לעקוב אחר הנושא באופן שיטתי. לפיכך, פתיחת מערכת החינוך צריכה להיות מלווה במערך ניטור ובקרה. בפרט, מומלץ להקים מערך שיאפשר ניטור ומעקב אחר מצב התחלואה במוסדות החינוך מרגע פתיחתם, חלקם או כולם".

לדברי מחברי הדוח, "הניטור יאפשר זיהוי מידי של מוסדות חינוך בהם ימצא חולה חיובי מקרב התלמידים או צוות העובדים. לאחר זיהוי חולה במוסד חינוך כלשהו, מומלץ לבצע מעקב אחר מצב ההדבקות במוסד ובקרב משפחות החולים ולנקוט צעדי מנע להתפשטות ההדבקה, עד כדי סגירת המוסד/ות או מערכת החינוך כולה".

קורונה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}