י"ט אלול התשפ"ד
22.09.2024

מחקר: הכיתות שוממות - החרדים לא מקבלים

מחקר חדש מגלה: עיריית ירושלים מבזבזת מליונים על בתי ספר ריקים, בכדי לא לתת לחרדים • יש יבוא חוץ לבתי ספר גוססים • הילדים החרדיים לומדים בתת-תנאים • כל הפרטים

ילדים חרדים בכיתה. תמונת אילוסטרציה
ילדים חרדים בכיתה. תמונת אילוסטרציה



דו"ח מחקר טרי של "האגודה הירושלמית לשוויון", שהגיע לידי אתר 'בחדרי חרדים' סוקר אתנושא מבני החינוך בירושלים ומגלה כי עיריית ירושלים נוקטת מדיניות של קיפוח ואפליה פסולה כלפי ילדי החינוך החרדי בירושלים. כמו כן מגלה הדו"ח כי רשויות החינוך בעיר פועלות תך התעלמות מוחלטת מכללי המנהל התקין, הצדק והשוויון.

הדו"ח מגלה כי הילדים החרדיים בירושלים סובלים מקיפוח שיטתי ומאפליה על רקע השתייכותם הקבוצתית, כאשר הם משוכנים בצריפים, קרוונים ובצפיפות גדולה, בעוד שבאותן שכונות קיימות עשרות מבני חינוך מתרוקנים ומאות כיתות תקניות ריקות.

מהדו"ח עולה כי עיריית ירושלים מבזבזת מיליוני שקלים מכספי הציבור בהפעלת בתי ספר מתרוקנים. באחד המקרים המתוארים בדו"ח, מנח"י ומשרד החינוך כופים על 55 תלמידים להמשיך לבוא, בניגוד לרצונם, למבנה (המיועד ל-800 ילד) שהתרוקן מתלמידיו בלב שכונה חרדית בעיר.

דו"ח המחקר מגלה כי בניגוד להודעת העירייה ערב פתיחת שנת הלימודים האחרונה, מגמת הגידול בחינוך החרדי נמצאת בעליה גם בשנת תש"ע, בה חל גידול של 3,500 תלמידים נוספים בחינוך החרדי לעומת צמצום נוסף במספרם של תלמידי החינוך הממלכתי והממלכתי דתי בירושלים.

הדו"ח מגלה כי בשכונות הנחשבות כשכונות "מעורבות" או "חילוניות" מערכת החינוך היא ברובה חרדית. בשכונת רמות, שהיא השכונה הגדולה בירושלים, מתוך כ-12,000 ילדים – למעלה מ-90% שייכים לזרם החינוך החרדי. כך בגבעת שאול 85% מהתלמידים בגני ילדים ובגילאי יסודי הינם חרדים, בקרית משה הסמוכה, למעלה מ-50% מהילדים משתייכים לחינוך החרדי. ברמת אשכול 90% מהתלמידים בגיל הרך נמצאים בחינוך החרדי (2% בלבד בחינוך הממלכתי) ו-75% מהתלמידים בגילאי היסודי נמצאים בזרם החינוך החרדי. גבעת מרדכי (50% בחינוך החרדי), רחביה (41% בחינוך החרדי), מוסררה ( 78% בחינוך החרדי), שכונת לב העיר (כ-70% בחינוך החרדי) קריית יובל (36% מהילדים בגני הילדים חרדים). למרות נתונים אלו, בשכונות שבהן רוב מכריע של הילדים נמצאים בחינוך החרדי, חלוקת הכיתות התקניות ומבני החינוך באותן שכונות מנציחות מצב של קיפוח ואפליה חריפה כלפי התלמידים החרדים.

ישעי' הורוויץ, מעורכי הדו"ח ויו"ר האגודה הירושלמית לשוויון, מציין כי הדו"ח חושף את "שיטות העבודה" של רשויות החינוך במאבקן בחינוך החרדי. "יש קושי להחזיק מבנים ריקים לאורך זמן", אומר הורוויץ. "מה שעושים רשויות החינוך אלו מניפולציות מספריות ושיטות שונות על מנת להמשיך ב'הנשמה מלאכותית' של מבנים ריקים הן באמצעות בינוי פנימי מחודש של מבנים, הן על ידי 'יבוא' אלפי ילדים מרחבי ירושלים וסביבותיה. והן בדיווח שגוי לגבי מספר הכיתות במבנה המתרוקן, לדוגמה, מבנה בן 36 כיתות תקניות מופיע בשנתון החינוך כמבנה בן 9 כיתות וכן הלאה".

שיטה נוספת של עיריית ירושלים היא העברת מבנים למוסדות פרטיים ללא הליך הקצאה כמתחייב. עו"ד דב הורוביץ, ממשרד עורכי דין הרפז-הורוביץ, היועץ המשפטי של האגודה הירושלמית לשוויון, מספר: "במקרים מסוימים העבירו את מבנה בית ספר המתרוקן ללא הליך הקצאה תקין. לדוגמא, בקרית משה, בית הספר מיימון הפך לישיבה לצעירים של מרכז הרב, כאשר מרבית התלמידים אינם תושבי השכונה. בית ספר אווילנה דה רוטשילד ברחביה הועבר למכון הרטמן".

הדבר בולט במיוחד בשכונות בהם הילדים החרדים הפכו לרוב, מצד אחד ומצד שני מבני בתי ספר ששימשו את ילדי החינוך הממלכתי והממלכתי דתי התרוקנו. בשכונת רמות, למשל, העניקה מנח"י 3 מבני ענק מתרוקנים לרשתות הפרטיות "אור תורה סטון" ורשת "נועם", ומאידך, ילדים חרדים מהשכונה לומדים בצפיפות במבנים יבילים ולא תקינים. לדבריו של עו"ד דב הורוביץ, "מבחינת מינהל תקין, עדיפות ראשונה נתונה לילדים הגרים בשכונה בה ממוקם בית הספר".

עמוד אחד מהדוח. צילום: בחדרי חרדיםצילום: עמוד אחד מהדוח. צילום: בחדרי חרדים
עמוד אחד מהדוח. צילום: בחדרי חרדים


אות קין על מצחם של הרשויות

"כיתות החינוך החרדי בירושלים מזכירות את מערכת החינוך של העולם השלישי", אומר ישעי' הורוויץ. "המציאות העגומה של החינוך החרדי בעיר הבירה, היא אות קין על מצחם של רשויות החינוך. ילדים חרדים בירושלים לומדים בתנאים בלתי ראויים. בבדיקות שעשינו ברבים ממוסדות החינוך חסרים מקלטים; בגני הילדים ובבתי הספר שנבדקו חצרות המשחקים קטנות, או כלל לא קיימות (בתוך החצר מוקמו עוד קרוונים, וחצר המשחקים הותקן על גג המבנה).

בבית ספר אחר מוקמו כיתות במקלטים חנוקים ללא פתחי אוורור ראויים. ישנם בתי ספר שלמים השוכנים במבנים ארעיים דליקים ללא נקודת מים ראויה שתוכל לשמש במקרה של שריפה. במקום אחר לומדים הילדים החרדים במבנה מסוכן המיועד להריסה. אין מדובר במקומות בהן אין בנמצא פתרונות", אומר ישעיה הורוויץ. "הכיתות קיימות. אבל הן מעלות אבק בשם עקרון מקודש חסר היגיון שמבנה ששימש בעבר את החינוך הממלכתי והממלכתי דתי לא ישמש יותר את החינוך החרדי, למרות הצורך עקב השינוי בהרכב האוכלוסייה".


מהמלצות הדו"ח:

1. על משרד החינוך ועיריית ירושלים לערוך סקר נכסים מקיף של כיתות ומבנים שייתן מענה מיידי לצרכים של האוכלוסייה החרדית, לצד סקר צרכים מקיף שיתייחס לתחזית הגידול העתידית של תלמידי הזרמים השונים בעיר.

2. מחובתו של משרד החינוך לפעול לשידוד מערכות ברשות המקומית בירושלים, או לחילופין להוציא מידי הרשות המקומית את הטיפול במבני החינוך.

3. התאגדות של ההורים החרדים בירושלים לצורך הקמת ארגון הורים עירוני על מנת לעמוד על הזכויות הבסיסיות של ילדיהם.

'האגודה הירושלמית לשוויון' הוקמה לאחרונה במגמה לפעול נגד גילויי אפליה, קיפוח ואי שוויון על רקע השתייכות דתית או אמונית. 'האגודה הירושלמית לשוויון' היא תנועה א-פוליטית, שהוקמה בידי תושבי ירושלים למען תושבי ירושלים במטרה להביא לשוויון בהקצאת משאבים עירוניים וממשלתיים. 'האגודה הירושלמית לשוויון' תפעל באמצעים ציבוריים, תקשורתיים ומשפטיים להוביל לצדק, שוויון ויושר ולהיאבק נגד קיפוח ואפליה שלטונית.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 21 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}