כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024
האם הגזמנו?

הפרופ' על הקורונה: "אנחנו לא בפאניקה, אלא בבהלה נוראית"

נשיא ההסתדרות הרפואית העולמית היוצא פרופ' ליאוניד אידלמן מצנן את החשש מווירוס הקורונה: "אני שומע מאנשים דברים מטורפים" • עם זאת הוא קובע: "רופא שלא מתלבט הוא רופא מסוכן" • וגם לטענתו: "היא לא מחלה קטלנית במיוחד. זה קצת יותר משפעת עונתית"

הפרופ' על הקורונה: "אנחנו לא בפאניקה, אלא בבהלה נוראית"
פרופ' לאוניד אידלמן צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יעקב ליצמן קיימו מסיבת עיתונאים ובה הודיעו על ההנחיות החדשות להתמודדות עם התפרצות נגיף הקורונה בישראל וציינו כי לא יהססו לנקוט צעדים 'לא פופולריים' אם יידרשו לכך. נשיא ההסתדרות הרפואית העולמית היוצא פרופ' ליאוניד אידלמן שוחח עם חברי תכנית 'הקבינט' ברדיו 103FM על הנושא וטען: "קורונה היא לא מחלה קטלנית במיוחד. זה קצת יותר משפעת עונתית".

פרופ' ליאוניד אידלמן משוכנע שההיסטריה סביב הקורונה יצאה מפרופורציות. לדבריו, "אנחנו לא בפאניקה - אנחנו בבהלה נוראית. אני רואה את זה בכל מקום. אנשים בפאניקה, בהיסטריה". עוד הוסיף ואמר: "אנחנו יודעים מההיסטוריה של האנושות שקל מאוד לגרום לפאניקה, כשאנשים פוחדים זה מחייב אותם לעשות צעדים לא הגיוניים", והזהיר: "קשה מאוד להחזיר את הדברים לסדרם".

והוסיף: "בהלה שמתחילה מדרבנת את עצמה וכבר קובעת כללים. אני הייתי מצפה מהקברניטים קודם כול להרגיע את האנשים, כי הבהלה עלולה לגרום ליותר נזק מהקורונה. דבר שני, כשאני שומע שבמשרד הבריאות אומרים 'אנחנו לא מתלבטים', 'לא מהססים' ומתגאים בזה - אני נכנס לחרדה. אני 50 שנה ברפואה ו-40 שנה בתור רופא, ואני אומר לך - רופא שלא מתלבט הוא רופא מסוכן. זה כלל מספר אחת ברפואה. אם אתה מקבל בלי היסוס החלטות באמת קשות, גורליות - אתה מסוכן. אין מה להתגאות בזה".

לדבריו, אחוז התמותה הגבוה ביותר הוא בסין ועומד על כ-3% בלבד, אצל כ-80% מהנדבקים המחלה היא קלה, או קלה מאוד, ואומנם יש מדינות רבות שבהן הנגיף התפרץ, אך מקרי המוות מעטים. כמו כן, אצל ילדים מתחת לגיל 10 המחלה קלה ביותר, וידוע כי מעט מאוד ילדים שנחשפו לנגיף הציגו תסמיני מחלה. עוד טען כי "המחלה הזו של קורונה היא לא מחלה קטלנית במיוחד" וזאת על סמך העובדות הרפואיות הידועות.

"זה קצת יותר משפעת עונתית, אבל שפעת היא הרי מחלה שבכל שנה מתים ממנה בעולם 500-200 אלף אנשים, חצי מיליון אנשים מתים משפעת עונתית", אמר. פרופ' אידלמן סיפר כי נחשף למכתב שנשלח ליו"ר הכנסת מרופאי בריאות הציבור "שגם איתם לא מתייעצים, זאת אומרת שאנשים שצריכים באמת להיות אחראים על זה שאפידמיולוגיה זה לחם חוקם - גם איתם לא מתייעצים לפי המכתב".

"אין לנו הרבה ניסיון עם נגיפים מסוג זה"

במשך דבריו התייחס למנגנון ההדבקה של הנגיף ואמר: "מנגנון ההדבקה הוא באמצעות טיפות באוויר או טיפות על השטח שלא נשארות הרבה זמן על השטח". בנוסף, הסביר כי הנגיף יכול לעבור במערכות אוורור כפי שקרה במקרה של הדיילת שנדבקה במטוס הקוריאנים שחזרו מישראל, דרך הידיים, אבל בעיקר בנשימה.

כמו כן, הזהיר ממגע צמוד, "אם אתה מתרחק ב-2 מטר הסיכוי שלך לתפוס נגיף הוא סיכוי קטן מאוד", וביסס את דבריו על מקרה קבוצת התיירים הקוריאנים שהוביל לבידוד של כמה ילדים לאחר ששהו סמוך אליהם. "בארץ אף ילד לא נדבק מהקוריאנים למרות שטיילו לידם".

נגיף הקורונה התפשט כבר ל-80 מדינות וההשערה כיום היא ששינוי האקלים יוביל להיעלמותו. פרופ' ליאוניד הודה כי אין מידע מספיק על הנגיף כדי לקבוע הנחה כזאת. "נכון עושה הנשיא טראמפ שמרגיע את הציבור שלו, נכון מאוד הוא עושה, אבל הוא אומר שבטוח זה ייעלם באפריל - אף אחד לא יודע". לדבריו, "אין לנו הרבה ניסיון עם נגיפים מסוג זה. אני לא חושב שהוא ייעלם לגמרי".

"חסינות לנגיף תהיה רק אם מישהו נדבק או אם יהיה חיסון. כפי שאמרתי בשלושת חודשים האחרונים, לא יהיה חיסון בשנה הזאת. יכול להיות שיהיו תרופות, יש סיכוי", הוסיף הפרופסור. לדבריו, גם בתרחיש הגרוע מכל שבו 80% מהאוכלוסייה תחלה בקורונה – "אחרי זה היא תהיה מחוסנת נגד הקורונה, 97% מהאנשים יעברו את זה בשלום", והדגיש: "מי שצריך להיזהר באמת זה אנשים שיש להם הרבה מחלות ומעל גיל 70".

וסיכם: "ההיסטריה בטוח לא במקום. אפילו ב'סנריו' הכי גרוע שיכול להיות, שבטוח לא יהיה כזה, כולנו נעבור את הקורונה ויותר מ-97% מהאנשים יעברו את זה בשלום, במיוחד ילדים".

עריכה: עופרי גליכמן, רדיו 103FM
קורונה ליאוניד אידלמן רדיו 103 FM

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}