כ"ה חשון התשפ"ה
26.11.2024

הדס מלכות מציגה: מושגי יסוד בפנסיה חלק ב'

בהמשך לכתבה הראשונה בסדרה, שעסקה ב"מבוא לעולם הפנסיה", הפעם נפרט את מושגי היסוד הרלוונטיים להבנת תחום קרנות הפנסיה, בדגש על המושגים הנוגעים לקרנות הפנסיה ה"חדשות"

הדס מלכות מציגה: מושגי יסוד בפנסיה חלק ב'




קרנות פנסיה "חדשות"

קרנות פנסיה שהחלו לפעול מחודש ינואר .1995קרנות אלה הן מסוג "תשואה" (בשיטה זו חישוב הפנסיה לעמית מבוססת על הצבירה בקרן בפועל, חיסכון + רווחים/תשואה בניכוי סיכונים ודמי ניהול). תכנית הפנסיה בקרנות אלו היא תכנית פנסיה" מקיפה", כלומר מלבד פנסיית זקנה, המשולמת בגיל הפרישה לעמית או לשאיריו, מקנה הביטוח בקרן כיסוי למקרה מוות או נכות בתקופת העבודה. קרנות אלו זכאיות לרכוש בגין 30% מנכסיהן איגרות חוב "מיועדות", אגרות חוב המונפקות ע"י המדינה, אשר מבטיחות תשואה שנתית אפקטיבית בשיעור של 4.86% .


קרנות פנסיה "חדשות כלליות"

א. קרנות פנסיה כלליות "יסוד"

קרנות פנסיה שהחלו לפעול החל מאמצע חודש ינואר 1999. קרנות הפנסיה ה"כלליות" (בניגוד לקרנות ה"חדשות") אינן זכאיות לרכוש איגרות חוב "מיועדות" של המדינה ולכן הן משקיעות את מלוא נכסיהן בשוק ההון. תכנית הפנסיה בהן היא תכנית פנסיית "יסוד", הכוללת פנסיית זקנה בלבד, המשולמת בגיל הפרישה לעמית או לשאיריו.

ב. קרנות פנסיה כלליות "מקיפות"
קרנות פנסיה כנ"ל, אך כוללות אפשרות לרכוש כיסוי לשאירים ונכות.


מבוטח/עמית

מבוטח או עמית בקרן הפנסיה, הינו מי שרשומה לזכותו יתרת זכאות צבורה בקרן הפנסיה ואינו "עמית פנסיונר" (ראה בהמשך).






סוגי מבוטחים בקרן פנסיה

א. "עמית פעיל" – מבוטח בקרן, אשר מפריש כספים לקרן באופן שוטף.
ב. "עמית לא פעיל" – מבוטח בקרן, אשר הפסיק להפריש כספים לקרן.

עמית פנסיונר

מי שמשולמת לו פנסיית זקנה מקרן הפנסיה.

דמי גמולים

תשלומי המעביד והעובד לקרן הפנסיה לפי שכר העובד (הכנסה "מבוטחת"). התמהיל המקובל לדמי גמולים הוא הפרשת עובד למרכיב תגמולי עובד בשיעור של 5.5%, הפרשת מעביד למרכיב תגמולי מעביד בשיעור של 6% והפרשת מעביד למרכיב הפיצויים בשיעור של 6%. כיום ניתן (לא חובה) להגדיל את הפרשת העובד למרכיב תגמולי עובד עד ל- 7% ואת הפרשת המעביד למרכיב תגמולי מעביד עד ל-7.5%.

לגבי קרנות פנסיה "ותיקות" להן מונה מנהל מיוחד שבהסדר ("מבטחים הותיקה", "מקפת הותיקה" וכו'), נקבעה הגדלה הדרגתית של שיעורי ההפרשה לפנסיה עד לשיעור כולל של 20.5%.

פרמיות ביטוח (בקרן פנסיה "חדשה")

חלק דמי הגמולים המופנה לרכישת כיסוי ביטוחי. בקרן פנסיה "מקיפה" משולמות פרמיות המקנות למבוטחים כיסוי ביטוחי בשל סיכוני מוות ונכות. חישוב הפרמיות נגזר מהנחות בדבר הסתברות התמותה או הסתברות לאובדן כושר עבודה בגיל נתון, משיעור הריבית הצפוי וכ"ו.

אירוע מזכה

אירוע המזכה את המבוטח או את שאיריו בתשלומים מקרן הפנסיה, כגון:
פנסיית זקנה - המועד בו הגיע המבוטח לגיל פרישה;
פנסיית נכות - מועד תחילת הנכות, בהתאם לקביעת רופא הקרן;
פנסיית שאירים - במות המבוטח או הפנסיונר.

חישוב פנסיות נכות ושאירים (בקרן פנסיה "חדשה מקיפה")
חישוב פנסיות הנכות והשאירים נעשה על ידי הכפלת ה"הכנסה הקובעת" לנכות ושאירים, כהגדרתו בתקנון הקרן (ממוצע של מספר חודשי ביטוח) בשיעור הכיסוי הביטוחי לנכות או שאירים (באחוזים), לפי העניין.

קרנות הפנסיה ה"חדשות" נבדלות זו מזו, בין היתר, באופן חישוב ההכנסה ה"מבוטחת" ובאופן חישוב ההכנסה ה"קובעת".

הכנסה ה"קובעת" לעניין כיסוי ביטוחי בקרן הפנסיה ה"חדשה"
בקרן פנסיה "חדשה" הינה ממוצע ההכנסות ה"מבוטחות" בחודשים שלפני קרות האירוע הביטוחי (כמוגדר בתקנון הקרן, למשל ממוצע 12 חודשים אחרונים).





הכנסה "מבוטחת"

מחושבת ע"י חלוקת הסכום שהופקד על חשבון רכיב התגמולים בכל חודש, באחוז מסוים (כמוגדר בתקנון הקרן). לדוגמא: 1000 ₪ הפקדה מחולק ל - 18.33% = הכנסה מבוטחת בסך 5,455 ₪.

מגבלת השכר המבוטח (בקרן פנסיה "חדשה")

בקרן פנסיה חדשה הזכאית לאג"ח "מיועדות", דמי הגמולים המשולמים לקרן לא יעלו על 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. תשלום מעל התקרה ניתן להפנות לקרן פנסיה חדשה "כללית", שאינה זכאית לאג"ח "מיועדות" או לכל אפיק חיסכון פנסיוני אחר, על פי בחירת המבוטח.

מקדמי המרה לפנסיה (בקרן פנסיה "חדשה")

חישוב פנסיית הזקנה בקרן פנסיה "חדשה" נעשה על ידי חלוקת יתרת החיסכון הצבורה של המבוטח במקדם המרה (התוצאה המתקבלת הינה קצבת הזקנה החודשית שתשולם לעמית). מקדם ההמרה מחושב בהתאם לגיל המבוטח ומצבו המשפחתי בעת הפרישה, ולפי ריבית להיוון המבוססת על תשואת הקרן.

מערכת הנחות אקטואריות

הנחות בדבר הסתברויות תמותה, הסתברויות נכות, שער ריבית צפוי על השקעות ועוד. הנחות אקטואריות מהוות נדבך חשוב ומרכזי בתחשיבי קרן הפנסיה, ומשמשות בסיס לצפי עתידי להתחייבויות הקרן ותמחור על פי תחזית זו.

חשוב לזכור כי בהחלט ייתכן מצב שבו ההנחות האקטואריות אינן תואמות את המציאות ויש מקום לשנותן יחד עם מקדמי ההמרה ושיעורי הכיסוי הביטוחי.

מאזן אקטוארי

בדומה למאזן חשבונאי, מוצגים במאזן הקרן נכסיה והתחייבויותיה. צד ההתחייבויות במאזן האקטוארי מבוסס על התחייבויות הקרן למבוטחים ולפנסיונרים, ומחושב בעיקר לאור הנחות לגבי ריבית היוון ותוחלת החיים של המבוטחים, הפנסיונרים ושאיריהם.

איזון אקטוארי

לקרן פנסיה ישנן התחייבויות צבורות שהן הפנסיות שישולמו למבוטחים ולפנסיונרים בהתאם לדמי הגמולים ששולמו לקרן הפנסיה. כך נוצרים, למעשה, שני מרכיבים עיקריים במאזן הקרן - נכסים כנגד התחייבויות, כאשר הנכסים משמשים לכיסוי ההתחייבויות. במידה והנכסים עולים בערכם על ההתחייבויות אזי נוצר לקרן עודף אקטוארי. במידה וההתחייבויות עולות על שווי הנכסים אזי הקרן נמצאת בגירעון אקטוארי. איזון אקטוארי בא להשוות את שווי הנכסים לגודל ההתחייבויות על ידי הקטנתן או הגדלתן של ההתחייבויות.

גירעונות או עודפים אקטואריים יכולים לנבוע מתנודתיות בשיעורי התשואות שהשיגה הקרן על השקעותיה, או לחילופין כתוצאה מאי התאמה בין ההנחות האקטואריות המוקדמות לבין הנתונים בפועל (לדוגמא, מספר נכים בפועל גדול ממספר הנכסים אשר נצפה לפי ההנחות האקטואריות).






עתודה למקבלי פנסיה – פנסיונרים (בקרן פנסיה "חדשה")

קרן פנסיה חדשה "מקיפה" תנהל עתודה בגין שינויים בתשואה על נכסי הקרן המשמשים לכיסוי התחייבויות הקרן למקבלי פנסיה ובגין שינויים בריבית להיוון אותן התחייבויות. העתודה תהיה בסכום שגובהו עד 1% מהתחייבויות הקרן לפנסיונרים, ומטרתה להפחית תנודתיות בפנסיה המשולמת לפנסיונרים.

היוון פנסיה

היוון של עד 25% מהפנסיה הצפויה לפנסיונר או לשאירי מבוטח לתקופה של עד חמש שנים, במטרה להעניק לזכאי לפנסיה אפשרות לקבל לצרכיו מענק בסכום חד פעמי על חשבון הפנסיה. במשך תקופת ההיוון יקבל הזכאי פנסיה חודשית מופחתת בשיעור ההיוון. שאירי פנסיונר שנפטר לפני תום תקופת ההיוון יקבלו את מלוא הפנסיה על פי התקנון כאילו לא בוצע היוון.

השקעות הקרן

על מנת לעמוד בהתחייבויותיה משקיעה הקרן את הכספים המתקבלים מדמי הגמולים בגין המבוטחים. בהתאם לתקנות ההשקעה, קרנות הפנסיה ה"ותיקות" שבהסדר וה"חדשות" זכאיות לאג"ח "מיועדות" מבטיחות תשואה שנתית אפקטיבית בשיעור של 4.86%, ועליהן להשקיע בכל עת 30% משווי נכסיהן באג"ח אלו. עד ליום31 לדצמבר 2003 קרנות הפנסיה ה"חדשות" וה"ותיקות" שבהסדר היו זכאיות לרכוש איגרות חוב "מיועדות" מבטיחות תשואה שנתית אפקטיבית בשיעור של 5.05% וכנגד 70% מנכסיהן. קרנות פנסיה "ותיקות מאוזנות" אקטוארית (כגון "עתודות הותיקה", "תשורה", וכו') מחזיקות איגרות חוב "מיועדות" בשיעור גבוה מ - 30%, המבטיחות תשואה שנתית אפקטיבית בשיעור של 5.05%.משמעות ההחזקה

באג"ח "מיועדות" הינה השפעה נמוכה יותר של שוק ההון על הנכסים בקרן או במילים אחרות יציבות גבוהה יותר .

תשואה או "תשואה כוללת"

התשואה לפיה מתעדכנת היתרה הצבורה של כל מבוטח בקרן הפנסיה. התשואה ה"כוללת" היא צירופן
של ה"תשואה על ההשקעות" וה"תשואה הדמוגרפית".

תשואה על ההשקעות

התשואה שהשיגה הקרן על השקעותיה. מחושבת כממוצע משוקלל של התשואה על אגרות ה"מיועדות" והתשואה שהשיגה הקרן בגין השקעותיה ה"חופשיות" בשוק ההון.

תשואה על השקעות חופשיות

התשואה שהשיגה קרן הפנסיה על נכסיה, אשר בגינם היא אינה רשאית לרכוש אגרות חוב "מיועדות". השקעת הנכסים באפיקים השונים בשוק ההון מבוצעת בהתאם למדיניות ההשקעות שנקבעת ב"וועדת ההשקעות" של הקרן מעת לעת.

תשואה דמוגרפית

התשואה החודשית שהשיגה הקרן בגין ניהול סיכוני מוות ואובדן כושר עבודה של מבוטחים בלבד.

דמי ניהול

עמלה אותה רשאי מנהל הקרן לגבות מהלקוח כחלק מהניהול השוטף של כספיו של המבוטח או הפנסיונר בקרן. בקרנות ה"חדשות" דמי הניהול מההפרשה השוטפת לחיסכון של המבוטח בקרן (דמי ניהול בגין "פרמיה שוטפת") הם עד 6% לחודש ומהצבירה הכוללת בקרן (קרן + רווחים) עד 0.5% לשנה (דמי ניהול מ"צבירה"). בקרנות ה"כלליות" אין גביית דמי ניהול מה"פרמיה שוטפת" אלא עד 2% לשנה מה"צבירה" בלבד (קרן + רווחים).

בכתבה הבאה נמשיך לסקור את קרנות הפנסיה ה"חדשות" תוך פירוט הזכויות להן זכאי העמית החוסך בקרן, תוך התבססות על המונחים שהוצגו לעיל והצגתם ברמה הפרקטית.

הוראות דין והוראות מנהל רלוונטיות

המסגרת החוקית שלאורה פועלות קרנות הפנסיה:
1. פקודת מס הכנסה (נוסח חדש).
2. הוראות חוק הפיקוח על עסקי ביטוח, התשמ"א-1981.
3. תקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), התשכ"ד-1964.
4. חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005.
5. הוראות הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון משרד האוצר.

הכתבה הינה לצרכי מידע בלבד ואין לראות באמור ייעוץ פנסיוני או ייעוץ מכל סוג שהוא. ט.ל.ח.



מוגש כשירות ע"י בית ההשקעות "הדס מלכות"

"הדס מלכות" הינה חברת בת של בית ההשקעות "הדס ארזים" שבשליטת MIDDLEGATE SECURITIES שהוקמה במיוחד לצרכי המשקיע החרדי וצרכיו הפיננסיים, תוך היצמדות לכל כללי ההלכה. בית ההשקעות "הדס מלכות" מציע מגוון רחב של שירותים פיננסיים, הכוללים: שירות ניהול תיקים, קרנות נאמנות, מבחר מסלולי השקעה בקופות גמל, קרנות השתלמות ופנסיה, ועוד. כמנכ"ל בית ההשקעות מכהן הבנקאי הוותיק שלום סעדון, בית ההשקעות מתנהל תחת פיקוח "הועד ההלכתי להשקעות ופיננסים" שע"י בד"צ העדה החרדית ירושלים.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}