כ"ד כסלו התשפ"ה
25.12.2024
חצי שנה אחרי

מנדלבליט לפרקליטי נתניהו: לא תיפתח חקירה על הדלפות

חצי שנה אחרי שפרקליטי ראש הממשלה פנו אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בדרישה שיחקור את הדלפות חומרי החקירה מתיקי נתניהו, עוזרו של היועמ"ש השיב היום והודיע כי לא תפתח חקירה בעניין

מנדלבליט לפרקליטי נתניהו: לא תיפתח חקירה על הדלפות
היועמ"ש אביחי מנדלבליט צילום: תומר נויברג, פלאש 90

חצי שנה לאחר שעורכי הדין של ראש הממשלה פנו ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כדי שיפתח בחקירה על הדלפת חומרי חקירה מתיקי בנימין נתניהו, זה השיב בשלילה.

עו"ד עמית חדד ועו"ד יוסי אשכנזי המייצגים את ראש הממשלה בנימין נתניהו, פנו בחודש מאי ליועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט, וביקשו לפתוח בחקירה פלילית על "מאות הדלפות של חומרי חקירה לאמצעי התקשורת". עו"ד עמית חדד כתב במכתבו "חייבים לשים קץ למבול ההדלפות".

היום (שני), חצי שנה אחרי, ד"ר גיל לימון, עוזרו הבכיר של היועץ המשפטי לממשלה השיב מטעם מנדלבליט, בשים לפנייה ודחה את פניותיהם. במכתב, מבהיר היועץ המשפטי לממשלה את השיקולים השונים שבפתיחה בחקירה לאיתור "מדליף" בביצוע בדיקות פוליגרף.

"אין חולק כי מסירת חומרי חקירה לגורם בלתי מוסמך, היא אסורה וכי יש לראות אותה בחומרה" נכתב מטעמו של היועמ"ש, "יש בה כדי לפגוע בזכויות חשודים, בפרטיותם ובכבודם וכן לפגוע בתקינות ובטוהר ההליכים המשפטיים ובאמון הציבור במערכות האכיפה. זאת, אפילו מקור ההדלפה איננו ברשויות אכיפת החוק".

באשר לשיקולים של פתיחה בחקירה או לא, נמסר מטעם היועמ"ש כי בראש ובראשונה, נבחנת מידת הפגיעה שיש בהדלפה הנטענת, באינטרסים חיוניים, כגון שמירה על ביטחון המדינה, פגיעה בפרטיות, פגיעה במהלך ניהול חקירה וכד'. "מובן כי ככל שההדלפה הנטענת הובילה לפגיעה באינטרס ציבורי משמעותי במיוחד וכבד משקל, תגבר הנטייה לפתוח בגינה בחקירה פלילית. בהיבט זה בולטים במיוחד מקרים שבהם עולות טענות להדלפות של מידע מסווג, שפרסומו עלול להביא לפגיעה חמורה בביטחון המדינה".

לצד זאת מפרט עו"ד גיל לימון, "במסגרת בחינה האם לפתוח בחקירה בגין טענות להדלפת מידע האסור בגילוי, יש להביא בחשבון, בין היתר, שיקולים הנוגעים לשמירה על חופש העיתונות, חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת, שהם מעקרונות הבסיס לקיומו של משטר דמוקרטי". עוד הוסיף בשם היועמ"ש, כי בעת בחינת האפשרות לפתוח בחקירה, נלקחים בחשבון גם אופיין המיוחד של חקירות מסוג זה ומורכבותן. זאת, בהתחשב בין היתר באפשרות קיומו של חיסיון עיתונאי במקרים שבהם המידע פורסם בידי עיתונאי וכן בשים לב להיקף האנשים שנחשפו למידע"

בסיום המכתב הובהר: "נוכח האמור לעיל, אין מקום לפתוח בבדיקה או בחקירה של המקרים נושא פניותיכם. מובן כי אין בדבר כדי להפחית מהחומרה שהיועץ המשפטי לממשלה רואה בהדלפת חומרי חקירה, דבר שכאמור יש בו כדי לפגוע בערכים החשובים שפורטו לעיל. עוד מובן, כי אין בהחלטה זו כדי לשלול בכל מקרה פתיחה בחקירה בגין הדלפת חומרים, לרבות חומרי חקירה, בהתקיים הנסיבות המצדיקות זאת מהבחינה המשפטית. יש לבחון כל מקרה ומקרה על פי כלל האינטרסים הרלוונטיים ועל פי תוחלת החקירה, ובהתאם לכך לקבל החלטה לגביו".

מטעמו של ראש הממשלה נמסר כי "הקביעה של היועץ שאי אפשר לזהות את מקור ההדלפות מפני שגם הסנגורים מחזיקים בחומר החקירה, מתעלמת מהעובדה שתלונת ראש הממשלה הוגשה כבר בינואר 2019, חודשים רבים לפני שהחומרים בכלל נמסרו לפרקליטיו של ראש הממשלה. חבל שתלונתו של ראש הממשלה לא נבדקה אז".

בנימין נתניהו אביחי מנדלבליט עו"ד עמית חדד חומרי חקירה הדלפה מחקירה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}