כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

כצפוי: ריבית בנק ישראל ללא שינוי ברמה של 2.5%

העלייה בציפיות האינפלציה מחד והתחדשות החששות ממשבר חובות באירופה קיזזו זו את השפעה של זו, והביאו את הוועדה המוניטרית להחליט על הותרת הריבית ללא שינוי

  • א' אייר התשע"ב
כצפוי: ריבית בנק ישראל ללא שינוי ברמה של 2.5%

בנק ישראל הותיר את הריבית במשק ללא שינוי ברמה של 2.5% זה החודש הרביעי ברציפות. זאת בהתאם לקונצנסוס רחב של כלכלנים שהעריך כי הריבית לחודש מאי לא תשתנה. העלייה בציפיות האינפלציה מחד והתחדשות החששות ממשבר חובות באירופה קיזזו זו את השפעה של זו, והביאו את הועדה להחליט על הותרת הריבית ללא שינוי.

ההחלטה להותיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, כתבו בבנק ישראל, "עקבית עם מדיניות ריבית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ב-12 החודשים הקרובים ולתמיכה בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית". המשמעות היא שהבנק לא ייצא מגדרו כדי למנוע חריגות נקודתיות של האינפלציה מתחום היעד.

החשש מגלישת האינפלציה אל מעל לגבול העליון התגבר בחודש האחרון. אמנם בהסתכלות של 12 חודשים אחורה האינפלציה נמצאת במרכז תחום היעד ברמה של 1.9%. ואולם, מדד גבוה יחסית של 0.4%, צפי למדד של 1% באפריל וציפיות אינפלציה גבוהות העומדות סביב 2.5%, מצביעים על סכנה שכזו.

הרמה הגבוהה של ציפיות האינפלציה, מציינים בבנק ישראל, נובעת בעיקר מהעליה המתמשכת במחירי האנרגיה, למרות ירידה מסוימת בשבועות האחרונים, ומצפיות שסעיף שכר הדירה במדד המחירים לצרכן ימשיך לעלות בקצב גבוה יחסית. סעיף שכר הדירה במדד מארס עלה ב-0.2%.

גורם מרכזי נוסף שהשפיע על החלטת הועדה היה המצב בכלכלה הגלובלית. "לאחר תקופה של רגיעה יחסית בחששות מפני משבר החוב באירופה, שבו ועלו החששות בעיקר כתוצאה מהמצב בספרד ובמידה מסוימת באיטליה. נתוני המקרו בעולם המשיכו גם החודש להצביע על קצב התאוששות איטי של הכלכלה העולמית, תוך האטה מסוימת של הצמיחה בארה"ב", כתבו בבנק ישראל והזכירו בנוסף את נתוני הצמיחה המאכזבים מסין ואת העדכון כלפי מעלה של תחזית הצמיחה של קרן המטבע הבין-לאומית.

מה שממשיך להוות מגבלה על מדיניות הריבית של בנק ישראל היא סביבת הריבית העולמית הנמוכה. בהחלטת הבנק מציינים גם הפעם כי השווקים לא מתמחרים העלאת ריבית בשנה זו באף אחד מהבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות הגדולות, וכי בעבר הצהיר ה-Fed כי בכוונתו לשמור על רמת הריבית האפסית, לכל הפחות עד לסוף 2014.

"המשבר באירופה לא מאחורינו", אמר בשבוע שעבר נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר בכנס באוניברסיטת בר אילן. "באחרונה יש דאגה לגבי ספרד, וההבדל בין ספרד לבין יוון פורטוגל ואירלנד, הוא שספרד היא מדינה גדולה", אמר הנגיד.

לדברי פישר, אפשר להיות יותר אופטימיים לאחר שהבנק המרכזי באירופה, בראשות הנגיד החדש יחסית מריו דראגי, החל לנקוט במדיניות מרחיבה מאוד. צעדים מרחיבים נוספים מצד אירופה, מכל מקום, תתמוך בהתאוששות הכלכלה באירופה, אך גם תיצור ללחץ על בנק ישראל להוריד ריבית.
סטנלי פישר בנק ישראל ריבית ללא שינוי רמה נמוכה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}