כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
בעקבות הטביעה הטראגית

מהו סחף, וכיצד ניתן להתמודד איתו?

בעקבות המקרה הטראגי שבו טבע למוות האברך החשוב הרב יהושע בן פז ז"ל, ננסה להבין מהו סחף, למה הוא כזה מסוכן וכיצד ניתן להתמודד איתו • "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם"

מהו סחף, וכיצד ניתן להתמודד איתו?
חוף ים צילום: יהושע פרוכטר

בעקבות המקרה הטראגי שבו טבע למוות האברך החשוב הרב יהושע בן פז ז"ל, חיים אוטמזגין מפקד יחידת הצוללנים של זק"א מדבר על הים והסכנות הטמונות בו. לדבריו, "מיד בשיחה הראשונה עם המודיע הבנתי שמדובר באחד האירועים המוכרים לי לצערי מדי תקופת בין הזמנים, בהם יוצאים בני הישיבות לסביבה שאינה מוכרת להם מבלי להיות מודעים לסכנות שאינן ניראות לעין".

"מדובר באדם בוגר ואחראי אבא לשני ילדים קטנים שלא עשה כל פעולה של סיכון צפוי, נכנס למים בגובה המותנים יחד עם גיסו וברגע אחד גבר עליהם הים ונקלעו למצוקה, הגיס ששמע את צעקות העזרה לא הצליח לסייע ומיהר לצאת החוצה ולהזעיק עזרה, בתוך כשעה צוות נרחב של יחידת הצוללים כבר היה בזירה ביחד עם השיטור הימי ביצענו משימות חיפוש שניתן היה לבצע בתנאי הים הקשים, מיד עם אור הבוקר הצטרפו למאמצי החיפושים יחידת צוללים מחוז דרום של המשטרה וכן יחידת צוללי כיבוי אש להבה חילקנו את תא השטח לגזרות, כעבור שעה מצאו צוללי המשטרה את גופתו של המנוח בעומק כארבעה מטרים סמוך לשובר הגלים כשהוא ללא רוח חיים, מתנדבי זק"א טיפלו בכבוד המת בזירה"

אוטמזגין הוסיף "אנו קוראים לכולם לתשומת לב ששהייה במים ללא מציל או בחוף שאינו מוכרז משמעותו סיכון חיים של ממש ומבלי לדעת מראש על קיומו של הסיכון ומתי הוא עלול לפגוע בנו, שמרו על כללי הבטיחו. והצילו את חייכם".

זה הזמן להיזכר בפוסט שכתב משה מינס מיחידת הצוללנים של זק"א, על 'מהו סחף, וכיצד מתמודדים איתו?':

"כשגלים מגיעים לחוף הם מביאים איתם הרבה מים. המים האלה חוזרים לעומק דרך הזרם הנסיגה. הזרמים האלו קיימים בכל חוף עם גלים!

כאשר אדם מגיע לחוף בו אין מציל שיודע לאבחן ולראות את הקורה במים, הוא רואה אזור שנראה רגוע ושקט יותר משאר הים. לכאורה פחות גלים, צבע קצת יותר כהה. אך שם בדיוק נמצא הזרם הנסוג.

הוא נכנס למים ובשניות הראשונות לא יבחין שהוא נסחף. אך כמו שאנחנו חווינו בעצמנו, תוך 5 שניות הוא יגיע למרחק 10 מטר מהחוף. וכשהוא יתחיל לשחות בחזרה, הוא יגלה כי זה לא אפשרי. גם לשחיינים מנוסים אין דרך לשחות נגד זרם של 2.5 מטר לשנייה – אז נלחמנו ונלחמנו ורק נסחפנו פנימה.

מה שקורה בדרך כלל בשלב הזה, שהאדם שנאבק ונלחם מול כוח גדול ממנו, נכנס לפאניקה, ולבסוף טובע מבליעת מים ותשישות. אגב, ישנם מקרים בהם זרמים חזקים מאוד יכולים להוות סכנה אף לאדם העומד במים בעומק שמגיע עד המותניים בלבד!

אז מה עושים?

1 – בשום שלב לא להיכנס לפאניקה. מתים מזה.
2 – לצוף. בניגוד למיתוס, הים לא סוחב פנימה (אל מתחת המים) אלה לוקח אותנו הרחק מהחוף. כל עוד צפים בצורה רגועה, הכל בסדר. הזרם לוקח אותנו על גבו. המטרה שלנו היא לרדת מהזרם. לצאת אלכסונית בשחייה רגועה אל מחוצה לו.

אם הזרם חזק מאוד, וקשה להיחלץ ממנו בשחייה, עלינו להישאר אתו עד שהוא ייחלש, הוא יסתיים אחרי 300 / 400 מטר. שם אנחנו צריכים להתרחק מהזרם לשחות בצורה רגועה בחזרה אל החוף.

לפני שנה הייתה טביעה, כאן בחוף בו התאמנו הבוקר, ובדיוק היכן שהמצילים אמרו לצוללי היחידה שהגופה תהיה - שם היא הייתה על קרקעית הים, בסופו של הזרם החוזר, שמהווה את הגורם ל 80% מהטביעות בים.

שורה תחתונה, אל תיכנסו למים במקום לא מוכרז והישמעו להוראות המצילים, הם יודעים על מה הם מדברים. את הדגלונים המעצבנים האלו הם שמו בדיוק בשביל שלא תיסחפו פנימה. אם לא תשמעו להם, אני והיחידה נגיע וזה כבר פחות כדאי".

גלים טביעה ונשמרתם מאוד לנפשתיכם

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}