כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
בעקבות המשבר

איווט ליברמן מאשים: "מקבלים החלטות על בסיס פאשקווילים"

יממה לאחר החלטת נתניהו להקים ממשלה בלי ליברמן, האחרון מפרסם טור בעיתון ידיעות אחרונות בו מסביר כי "הגיעה העת שגם נבחרי הציבור המייצגים את הציבור החילוני יידעו להתעקש על האינטרסים של בוחריהם. אסור לקבל כמובן מאליו שהמילה האחרונה תמיד שייכת לחרדים"

איווט ליברמן מאשים: "מקבלים החלטות על בסיס פאשקווילים"
ליברמן מציג את רשימת 'ישראל ביתנו' צילום: הדס פרוש, פלאש 90

לראשונה מאז תחילת המשבר הפוליטי שמאיים על הקמת הקואליציה, נרשם עימות פומבי בין יו״ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן לנציג החרדי ח"כ אורי מקלב על חוק הגיוס עליו מתעקש ליברמן וטוען כי הוא "רק הגיע לעשות בית ספר לחרדים שידעו מי הבעל הבית".

בטור שפורסם בעיתון ׳ידיעות אחרונות׳ כתב ליברמן כי "חוק הגיוס נבנה מלכתחילה כפשרה שהייתה מקובלת על מערכת הביטחון, הדרג הפוליטי והציבור הרחב. לכן, לא ניתן לעשות פשרה על פשרה שתרוקן את החוק מתוכן", כשהוא מוסיף כי "ישנה מסורת שהשתרשה ולפיה רק צד אחד מתפשר. זאת מאחר שהמפלגות החרדיות לא מקבלות החלטות באופן עצמאי בשל כפיפותן לרבנים ולציבור מיליטנטי בעל פלגים רבים, והטון נקבע באמצעות פשקווילים על לוחות המודעות. הגיע הזמן לשנות משוואה זאת".

 "כשמדובר על האינטרסים של החרדים, הם תמיד יודעים להתעלות מעל למחלוקות ולהשיג עבור הציבור שלהם כל מה שאפשר", הוסיף והסביר ליברמן שאומר כי "הגיעה העת שגם נבחרי הציבור המייצגים את הציבור החילוני יידעו להתעקש על האינטרסים של בוחריהם. אסור לקבל כמובן מאליו שהמילה האחרונה תמיד שייכת לחרדים. מעבר לכך, יש כאן מגמה מדאיגה שהולכת וצומחת: ראשי הציבור החרדי בונים מערכת מקבילה לזו של המדינה - מהלידה עד הקבורה. הכוונה היא לבתי יולדות דוגמת בית החולים מעייני הישועה, חברות קדישא שבשליטתם, מערכות חינוך נפרדות כגון החינוך העצמאי ואל המעיין ואפילו מערכת כשרות בד"ץ ובית יוסף - מאחר ששומו שמיים הכשרות של הרבנות הראשית לא מספיקה".

ליברמן הסית נגד הציבור החרדי שאמר כי "המערכת הזאת נבנית בכספם של המשרתים בצבא, של המילואימניקים ומשלמי המסים, עבור ציבור שברובו לא עובד, לא משלם מסים, לא משרת בצבא ולא עושה מילואים. בתוך כך הציבור החרדי הולך ומסתגר בתוך עצמו, בשכונות נפרדות ובערים הנבנות אך ורק לחברי הקהילה. המדינה הזאת שנבנית בתוך מדינת ישראל היא איום על הצביון והמרקם של החברה הישראלית כולה. לא רק בגלל הסירוב להכניס לימודי ליבה לתוך מערכת החינוך העצמאית, אלא בגלל הערכים עליהם גדלים הצעירים בתוך החברה החרדית".
 
בהמשך פירט את התנגדותו לתיקון בחוק הגיוס שאמר עוד כי "הפלג הירושלמי ועיתון הפלס נלחמים נגד השירות בצה"ל, מסיתים נגד מערכת הביטחון ומתנכלים לחיילים חרדים. תופעות שלא הכרנו לפני עשור, דוגמת הפרדה בין נשים לגברים בתחבורה הציבורית העוברת בשכונות חרדיות, ובתי דין רבניים שנוגסים במערכת המשפט הממלכתית, הולכות ומתרחבות". הוא מסביר כי "חוק הגיוס הוא למעשה ציון דרך בניסיון למנוע הקמת מדינה בתוך מדינה המאיימת על אחדות העם והחוסן הלאומי. חוק הגיוס הוא סמל במאבק נגד ההסתגרות החרדית והפיצול - ולכן ישראל ביתנו לא תתפשר בנושא חוק הגיוס אפילו במילימטר אחד".

כאמור, מי שהשיב לו על הטענות בטור נגדי הוא חבר הכנסת אורי מקלב שטען כי מאחורי התעקשותו של ליברמן לא הגיונית ולא מובנת כשהוא מעריך כי ישנם דברים אחרים העומדים מאחריו כשלדברי ח"כ מקלב "לימוד התורה בארץ ישראל הוא יסודו של כל קיום עם ישראל כאן בארץ ישראל. זהו המשך המסורת של עם ישראל מאז מתן תורה, ומדובר בהסדר אשר קיים פה במדינה מאז הקמתה לפני למעלה משבעים שנה".

מקלב ציין כי ליברמן עצמו הסכים בממשלה היוצאת להבנות סביב חוק הגיוס החדש. "בכדי לדעת את האמת בוויכוח בעניין זה לא צריך להאמין לא ליהדות התורה וגם לא לישראל ביתנו — אלא מספיק כי יעיינו בפרוטוקולים של הכנסת מדיוני הוועדה המיוחדת להסדרת לומדי התורה בראשות ח"כ דוד אמסלם, שהתכנסה לישיבות רבות ערב פיזור הכנסת", אמר. "שם ניתן לראות את ההסכמות הברורות בין כלל המפלגות ואף נציגי משרד הביטחון, לא רק בפסיק או נקודה אלא הסכמות בשינויים מהותיים של החקיקה, שינויים מהותיים שאליהם הסכימו אף נציגי מפלגת ישראל ביתנו ומערכת הביטחון כולה".

מקלב עוקץ את ליברמן על כך שהחליט לפרוש ממשרד הביטחון ולהביא, למעשה, לפירוק הממשלה — ערב מבצע צבאי, "בטענה כי מדיניות הממשלה מחייבת אותו להתפטר". "אדם כזה היה צריך כיום להצהיר כי הוא אינו נכנס לממשלה כל עוד לא ישונה מדיניות הממשלה בנושא הביטחוני או לא תשונה מדיניות החיסולים של הממשלה. אך מתברר כי הבעיות הביטחוניות אינן מטרידות אותו, אלא דווקא כל הבעיה היא בפסיק או בנקודה כזו או אחרת בהסדרת לימוד התורה בארץ ישראל", הסביר.
 
מקלב טען כי התעקשותו של ליברמן "על פסיק או נקודה זו אחיזת עיניים של הציבור ופופוליזם ציני" והאשים כי, "זו התעקשות לא הגיונית ולא מובנת אלא אם יש סיבות אחרות מאחוריה".הוא אף רמז כי קיימים מניעים נסתרים להתנהלותו: "בכל החוקים משנים ומגיעים לפשרות. אפילו הם עצמם מוכנים להגיע לפשרות בכל נושא — מלבד בהסדרת לימוד התורה בארץ ישראל. ולכן קיימות שתי אפשרויות: או שיש דבר אחר, נסתר, ויו"ר ישראל ביתנו משתמש בנושא זה כקרדום להשיגו, או שהם מעוניינים לשנות את הסטטוס קוו הנהוג זה שנים, ולזה אין אנו מסכימים".
 
מקלב הבהיר שמפלגת יהדות התורה לא תסכים למתכונת הנוכחית של חוק הגיוס. לטענתו, "מצמצמת את הזכות והחיוב של הסדר לימוד התורה". והוא סיכם: "אין ספק שאמירתו של יו"ר ישראל ביתנו כי לא ישונה פסיק או נקודה בחוק המונח על השולחן כעת זהו המשל, ואין מעניין אותו הסדר על לימוד תורה. אלא הנמשל הוא דבר אחר, הכוונות שלו הן אחרות והנושאים הם אחרים לגמרי".

אורי מקלב אביגדור ליברמן

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 10 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}