כ"ט חשון התשפ"ה
30.11.2024

מתכננים 'על האש'? • טיפים

מיום העצמאות ועד ל"ג בעומר - ניחוחות ה'על האש' עולים באפנו • כך עושים את זה טעים • ואיך מקפידים על זהירות - כדי שלא להפוך את החגיגה למסוכנת? • בזהירות, וגם בתיאבון

מתכננים 'על האש'? • טיפים



המוסד לבטיחות ולגיהות, המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, מעניק צרור כללי זהירות בעת שימוש במתקני צליית בשר.

הנחיות למתקנים לצליית בשר באמצעות פחמים

• לפני הצבת מיתקן הצלייה יש לבדוק את האזור המיועד, אם קיימים בו עשבים וצמחים שעלולים להידלק ולגרום לשריפה. את המיתקן יש להציב בצורה יציבה במקום פתוח, על שטח ישר ונקי מחומרים דליקים.

• מומלץ מאוד להצטייד באמצעי לכיבוי אש ולהציבו בהישג יד. אמצעי כיבוי יכול להיות מַטפֶה כיבוי אש, דלי מלא במים או בחול.

• יש להיזהר שלא לשפוך נוזל הצתה על הבגדים. בעת הרטבת הפחמים אסור - בשום אופן - להשתמש בחומרי דלק להצתת הפחמים. שימוש בבנזין או בחומרים אחרים מסוכן מאוד וגם עלול לפגוע בבריאות. החומרים המומלצים להצתה הם חומרי דלק מוצקים המיועדים לכך, ועומדים בתקן הישראלי הרשמי (ת"י 5201) החל על חומרים להצתת פחמים או עץ.

• אסור בשום אופן לשפוך נוזלי הצתה ולהוסיף חומרי הצתה לאש לאחר הצתת הפחמים, גם אם נראה שהפחמים לא התלקחו כראוי. פעולה כזאת מסוכנת ביותר ועלולה לגרום להתפרצות להבה בגלל הצתת האדים - דבר שגרם כבר לאסונות לא מעטים.

• יש להרחיק ילדים ובעלי חיים מקרבת מיתקן הצלייה.

• יש להצטייד בכלים המיועדים לצלייה על האש, בעלי ידיות ארוכות כדי לאפשר ל"טבח" מרחק מספיק גדול מחום ומאש כאשר הוא מטפל בבשרים.

• יש לעמוד ליד מכשיר הצלייה בכיוון הרוח כדי לא להיחשף לעשן ולניצוצות העלולים לפגוע בעיניים ובדרכי הנשימה.

• אין להשאיר, ולו לרגע, מיתקן צלייה ללא השגחה. בסיום "חגיגת הבשר" יש לכבות את האש, ולהמתין עד להתקררות מיתקן הצלייה. אין לשפוך פחמים ואפר שלא התקררו לחלוטין לפחי אשפה - הם יכולים להמיס את חומרי הפלסטיק ולגרום להצתה ולשריפה בסביבה.

• בתום הארוחה השאירו את אזור השהייה שלכם נקי.



הנחיות למתקנים לצליית בשר באמצעות גז

• שימוש במיתקן לצליית בשר באמצעות גז ייעשה אך ורק באוויר הפתוח.

• לאחר הצבת המיתקן – בצורה יציבה על משטח ישר נקי מעשבים ומחומרים דליקים אחרים - ולפני הפעלתו, יש לבדוק שצינור הגז שלם, אינו סדוק או יבש, כל החיבורים תקינים ואין שום דליפה.

• אם אתם חושדים שיש דליפת גז - אין להשתמש במיתקן הצלייה עד לתיקונו. הבדיקה לדליפה תיעשה באמצעות הברשת מי סבון - דליפה מתגלה על ידי בועות של הסבון הנוצרות בנקודת הדליפה - ולא בשום אמצעי אחר.

• יש להדליק את הגפרור/המצית לפני פתיחת ברז הגז.

• בתום השימוש במיתקן יש לסגור את ברז הגז הראשי, לריקון שאריות גז מהצנרת ורק לאחר מכן לסגור את הברזים של המיתקן.

לפרטים נוספים ולכל שאלה בנושא בטיחות וגיהות במקום העבודה ניתן לפנות למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, ללא תשלום וללא כל התחייבות, למספר: *9394 מכל טלפון.


בשר על האש, מסעדת פאפאגאיוצילום: בשר על האש, מסעדת פאפאגאיו
בשר על האש, מסעדת פאפאגאיו


ומה בעניין הטעם?

לשף פאפאגאיו (סניף עזריאלי תל-אביב), אבי טחלוב, צרור טיפים עבורכן בכל הנוגע לצליית בשר על האש.


• בשר אינו מתרכך בצלייה. להפך, הוא מתקשה. לכן בשר טוב צריך להיות רך עוד לפני עלייתו לגריל.

• מומלץ לקנות בשר מיושן - יישון הבשר מטרתו היא לפרק את הרקמות והסיבים של הבשר על מנת שיהיה יותר רך וטעים.

• חיתוך - עבה או דק? מומלץ חיתוך עבה מאחר וכך הבשר שומר על עסיסיות טובה בפנים ומקבל את הכריכה הנכונה בחוץ ולא מבושל עד הסוף מבפנים.

• לפני הצלייה רצוי לשמן את הבשר עם שמן זית ולתבל במלח גס ופלפל שחור גרוס. מריחת שמן זית מגבירה את חום הצלייה במגע עם הרשת, עובדה שעוזרת לסגירה טובה יותר של הבשר.

• עישון: במידה ויש לכם גריל עם מכסה, מומלץ לעשן את הבשר באמצעות קליפות הדרים או קליפות עץ (ניתן לרכוש היום חתיכות עץ בארומות משתנות). מרטיבים את קליפות העץ ומניחים על גבי הגריל באש בינונית ומטה. סוגרים את מכסה הגריל כדי שהעשן יבשם את נתחי הבשר.

• הוספת טעמים בזמן צליית הבשר: באמצעות ענפי רוזמרין, תימין ועשבי תיבול שהורטבו קלות. ניתן להניח את עשבי התיבול על גבי הגריל ועליהם להניח את הנתח או להניח את עשבי התיבול מעל הנתח. אפשר גם למשוך את הנתח בשמן שתובל.

• לפני העלאת הבשר על הגריל: יש לחמם את הגריל היטב (כעשרים דק' עד חצי שעה) כדי שיאגור חום רב לפני העלאת הבשר. חשוב שהגריל יהיה חם מאוד כדי הבשר ייסגר היטב. סגירת הבשר שומרת על עסיסיות הנתח ומונעת התייבשות של חלקו הפנימי. כך הבשר נצלה ושומר על עסיסיותו.

אז בזהירות, וגם בתאבון!
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}