הפרלמנט הדיח את הנשיא יון סוק יאול לאחר הכרזת משטר צבאי
בהצבעה היסטורית אישר הפרלמנט את הדחת הנשיא, שיצר טלטלה פוליטית עמוקה במדינה. ראש הממשלה מונה לנשיא זמני
- קובי ברקת
- י"ג כסלו התשפ"ה
הפרלמנט בדרום קוריאה הצביע הבוקר (שבת) על הדחתו של הנשיא יון סוק יאול, לאחר שהכריז בשבוע שעבר על משטר צבאי במדינה במהלך שנחשב כניסיון הפיכה. הצעד הדרמטי זכה לתמיכה רחבה באופוזיציה, שחגגה את ההחלטה כ"ניצחון לעם ולדמוקרטיה". ההצבעה, שנפלה בשבוע שעבר, אושרה הפעם בזכות תמיכת חלק מחברי מפלגתו של יון, שנטשו את שורותיו.
בהתאם לחוקה, ראש הממשלה האן דוק-סו, שמונה על ידי יון עצמו, הפך לנשיא זמני. הוא הבטיח להשיב יציבות למדינה והדגיש את מחויבותו לעמוד באתגרי השעה.
מנגד, הנשיא המודח הביע תסכול מהחלטת הפרלמנט וטען כי המאמצים שהשקיע למען המדינה עלולים לרדת לטמיון. "המסע לעולם לא ייעצר," הצהיר בנאום שצולם מביתו, תוך שהוא קורא לפוליטיקאים להימנע מעימותים ולשפר את התרבות הפוליטית בדרום קוריאה.
האירועים החלו ב-3 בדצמבר, כשהנשיא יון הכריז על משטר צבאי בטענה כי אנשי אופוזיציה ליברלים פועלים תחת השפעת צפון קוריאה ופוגעים במדינה. במסגרת הצעד החריג, נשלחו כוחות צבא ומשטרה למנוע מהפרלמנט להתכנס ולהצביע נגד המהלך. עם זאת, חברי הפרלמנט הצליחו להתאסף ולהצביע פה אחד לביטול המשטר הצבאי.
ההתנגדות הציבורית למשטר הצבאי הייתה עצומה, וההפגנות בסיאול הפכו לזירה של מחאה עממית אדירה. משטרת דרום קוריאה אף פתחה בחקירה נגד הנשיא, כולל חיפוש בלשכתו, ימים ספורים לאחר שהממשלה אסרה עליו לעזוב את המדינה.
לאחר הכישלון הראשוני בהדחתו, חזר הנשיא יון והתנצל בפני האומה, אך סירב להתפטר מיוזמתו. דבריו לא הרגיעו את הזעם הציבורי, והלחץ הפוליטי הביא את חברי מפלגתו לתמוך בהדחתו. יו"ר מפלגתו, האן דונג-הון, דרש את פיטוריו לאלתר, בטענה כי אינו כשיר עוד להנהיג את המדינה. לאחר ההצהרה אמר: "התפטרות מוקדמת של הנשיא היא בלתי נמנעת, שכן הוא לא כשיר יותר למלא את חובתו הציבורית".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות