כ"ב חשון התשפ"ה
23.11.2024
בדרך לטיפול שיניים? הזהרו משבץ

גורם המוות השלישי בעולם: מי עלול ללקות בו ואיך למנוע אותו?

שבץ מוחי, מדורג כגורם במקום השלישי למקרי המוות, אז מי עלול ללקות בו? איך מונעים מצבים פוטנציאלים לשבץ? ואיך זה קשור לבדיות שיניים וקולונספיה? מנהל מרכז השבץ בשיבא מסביר

גורם המוות השלישי בעולם: מי עלול ללקות בו ואיך למנוע אותו?
פינוי באמבולנס. אילוסטרציה צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

לכבוד יום השבץ העולמי שחל היום (שישי) מסביר דר' אוריון מנהל מרכז השבץ בשיבא מדוע כדאי להתייעץ עם רופא לפני פרוצדרות רפואיות כמו בדיקת קולונוסקופיה וטיפול שיניים. מסתבר כי הפסקת מדללי דם לקראת הפרוצדורת הללו עלולים להביא לשבץ!

 דר' דוד אוריון, נוירולוג ומצנתר מוח ומנהל מרכז השבץ בשיבא, מסביר כי פעמים רבות לפני פרוצדורות שעלולות לגרום לדימום, הרופא המבצע מבקש מהמטופל להפסיק טיפול במדללי דם. אולם בחולים במצבי סיכון, הפסקה כזו עלולה להביא לקריש דם שעלול להגיע למוח ולגרום לשבץ.

במחקר שנערך בארה"ב נמצא כי מתוך 2,197 מקרי שבץ, 114 חולים, כלומר 5.2% מאוכלוסיית המחקר, לקו בשבץ בשישים הימים לאחר הפסקת טיפול במדלל דם, כמחציתם על רקע הפסקת טיפול לפני פרוצדורה. רוב מקרי השבץ היו שבץ ראשון אצל המטופל ומיעוטם היו אירועים מוחיים חוזרים.

'שבץ' הוא אירוע מוחי המכונה גם שבץ מוחי. מצב של הפרעה באספקת הדם לאיזור מסוים במוח. והוא עלול להתרחש כאשר נוצר קריש דם באחד העורקים שאחראים על אספקת דם למוח, או כאשר קריש דם נוצר מחוץ למוח, כמו למשל בלב, וזרם הדם סוחף אותו אל עבר המוח.

הפרעה לאספקת הדם לאיזור במוח גורמת לפגיעה בתפקוד המוחי עליו הוא אחראי וכאשר הפרעה זו נמשכת זמן רב – תפקוד רקמת המוח עלול להינזק באופן בלתי הפיך ולגרום לפגיעה נוירולוגית ונכות קבועים.

מסקר שנערך במשך כעשור על ידי האיגוד הנוירולוגי בישראל ומשרד הבריאות, עולה כי רוב נפגעי השבץ נותרים עם נכות, וזקוקים לשיקום ולעזרה בתפקוד בסיסי. כ-84% מנפגעי שבץ מוחי בני 60 ומעלה, כ-25% מהם מתחת לגיל 60, וכ-8% מתחת לגיל 50. אירוע מוחי הוא גורם המוות השלישי בשכיחותו וגורם נכות עיקרי.

בישראל מתרחשים כ-20,000 מקרי שבץ בשנה מתוכם עד כ 1/4 מקבלים טיפול לחידוש זרימת הדם המוחי. חלק ניכר מאלו שלא מתאימים לטיפול הינו בשל חוסר מודעות והגעה לבית החולים בשלב מאוחר מידי בו כבר התרחש נזק מוחי קבוע.

מי עלול ללקות בשבץ?
כל הגורמים העלולים להשפיע על חסימות של כלי דם, בין אם מדובר במחלות המשפיעות על פגיעה בכלי הדם וחסימתם כמו מחלת כלי דם היקפיים, סוכרת, כולסטרול גבוה, או גורמים הנהגותיים כגון עישון או צריכת אלכוהול מופרזת. בנוסף הפרעות קצב, ובעיות לב עלולות ליצור קרישים שיזרמו אל המוח ויגרמו לחסימה של עורק מוחי.

איך מונעים מצבים פוטנציאליים לשבץ?

יש להקפיד על איזון גורמי הסיכון לשבץ : יתר לחץ דם, סכרת, יתר שומני הדם.
להקפיד על תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון.
כמו כן במטופלים הזקוקים לטיפול במדללי דם יש להקפיד על נטילת תרופות לדילול הדם באופן סדיר.

אז מה עושים לפני טיפולים הדורשים הפסקת מדללי הדם?
במטופלים הנוטלים מדללי דם כלשהם הפסקת מדללי דם לא צריכה להיעשות כלאחר יד. יש חשיבות להתייעצות עם רופא המכיר את הרקע הרפואי של המטופל שיחליט האם מותר להפסיק את המדללים ומהו הטיפול החלופי לקראת הפרוצדורה (טיפול שיניים, קולונוסקופיה, טיפולים קוסמטיים וכו.) במידה ומבצעים הפסקה של המדללים. 

שבץ מוחי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}