כ"ב חשון התשפ"ה
23.11.2024

השמנה והסיבות • כל מה שרציתם לדעת

האם השמנה היא אכן בעיה תורשתית? אילו סיכונים בריאותיים קיימים אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר? אילו בדיקות מומלץ לבצע? • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי מנסה לעשות סדר

השמנה והסיבות • כל מה שרציתם לדעת
פלאש90



השמנה היא אחת הבעיות הנפוצות שבהם נתקלים היום, ויחד עם זה היא אחת הבעיות שבהם אנשים מגלים מודעות ונכונות לטפל (ולפעמים אפילו דורשים טיפול של בעיה שאינה קיימת). השמנה נחשבת לאחד מגורמי הסיכון העיקריים למחלות רבות: מחלות נווניות (מחלות לב וכלי דם), סוגים שונים של סרטן, סכרת, דלקת מפרקים, יתר לחץ דם, שבץ, טחורים, בקע סרעפתי, דליות, בעיות שונות בכליות, אי-פוריות, אבנים בכיס המרה, מחלות הכבד. בנוסף לכך, מאחר שאנשים עם עודף משקל בדרך כלל צורכים יותר מזון ומאחר והמזון מכיל רעלים, יוצא שאנשים כבדי משקל צורכים יותר רעלים, והדבר גורם להחלשת המערכת החיסונית שלהם ועושה אותם לפגיעים יותר למזיקים.

רוב האנשים בעלי עודף משקל מודעים למצבם ומנסים (או לפחות פעם אחת ניסו) לרדת במשקל. ישנן אין סוף שיטות להרזיה ודיאטות למיניהן. למרות הכל, רק אחוז קטן מתוכם הצליח לרדת במשקל, ואחוז קטן עוד יותר הצליח לשמור על המשקל החדש.

לעיתים שמירת דיאטה למטרות הרזיה מהווה גורם להשמנה או להחמרת ההשמנה. לדוגמה, אנשים ששמרו דיאטת 1000 קלוריות וחיו בהרגשה מתמדת של רעב, בתום תקופת הדיאטה לא רק שמיד החזירו את משקלם הקודם, אלה החלו לעלות במשקל בקצב מהיר. דוגמה נוספת היא דיאטה דלת חלבון שנחשבה לבריאה, בה אנשים אכלו כמויות גדולות מאד של פחמימות למיניהן והגדילו בהרבה את צריכת הקלוריות שלהם - וכמובן את משקלם. אנשים שמורידים את משקלם בעזרת דיאטות קיצוניות או בעזרת מדכאי תאבון למיניהם, אמנם הרבה פעמים מורידים ממשקלם, אך לאחר דיאטות קצרות אלה (כי הינן מסוכנות לטווח ארוך ) אנשים חוזרים לאורח חיים רגיל ובמהרה מחזירים את משקלם האבוד.

סיבות להשמנה

- תזונה לקויה. מדובר קודם כל בתזונה עתירת קלוריות (כאשר צריכת הקלוריות עולה על הכמות שהגוף מסוגל לשרוף) ולצריכת מזון מזוקק (מוצריו של קמח לבן, אורז לבן, סוכר לבן, דגנים מזוקקים)

- חוסר פעילות גופנית

- חוסר איזון הורמונלי (במיוחד חוסר איזון בבלוטת התריס, אך גם הורמונים אחרים, כמו DHEA, Testosteron, GH, חוסר איזון בין Estrogen ל-Progesteron גורם להשמנה ולעצירת נוזלים)

- זיהום ברעלים סביבתיים (רבים מהחומרים הכימיים שאליהם אנחנו נחשפים מפריעים לתפקוד התקין של התאים ויכולים לפגוע בתהליכי חילוף החומרים. חומרי הדברה, מתכות רעילות דוגמת כספית, נאגרים ונשמרים ברקמות שומן כדי למנוע פגיעה באיברי הגוף החיוניים כמו מוח ולב)

- חוסר איזון בנוירוטרנסמיטרים (דוגמת סרוטונין, שרמתו הנמוכה גורמת לתחושת רעב ולתשוקה למתוק ו/או לפחמימות)

- בעיות רוחניות, נפשיות, רגשיות. אנשים רבים הסובלים מדיכאון או מחרדה צורכים מזון כדי להעניק לעצמם תחושה כוזבת של אהבה או מתוך ניסיון לשפר את התחושה ואת דימויים העצמי. חלק ניכר מהאנשים הלוקים בהשמנת יתר החלו לסבול מבעיות משקל לאחר טראומה רגשית שלא באה על פתרונה.

- בעיות בריאותיות קודמות (דוגמת תת-פעילות בלוטת התריס בעבר)

- תופעות לוואי של תרופות קונוונציונליות (דוגמת תרופות נוגדי דיכאון, הורמונים סינטטיים לנשים וכו')

גורמים המעלים את הסיכון לעודף משקל:

- תורשה

- תרופות מרשם

- חוסר איזון פיזי או רגשי

בדיקות לאבחון השמנה


1. BMI (Body Mass Index) - מדד מסת גוף. מדד מסת הגוף מסיע לקבוע את המשקל המתאים למבנה הגוף שלפנינו. עבור רוב האנשים מדד זה מדויק יותר מאשר שקילה או טבלאות גובה/משקל. אנשים בעלי מסת שרירים גבוהה מאד עלולים לקבל תוצאות שגויות: מאחר ששרירים שוקלים יותר משומנים, מדד מסת גוף של אנשים בעלי שרירים מפותחים, גבוהה מאד, אל אף שברור שהם אינם זקוקים להורדת משקל. דרך חישוב המדד: מדד מסת גוף=משקל הגוף/(גובה גוף)2

לדוגמה, אדם, שמשקלו 85 ק"ג וגובה הגוף 160 ס"מ במבנה גוף ממוצע, הוא בעל מדד מסת גוף = 85/(160X160)= 33.2. אם מדד הגוף נמצא בטווח שבין 18.9 ל-24.9, המשקל נחשב לתקין. במקרה כזה נותנים המלצות לתזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה ואין צורך במאמצים להורדת המשקל. אם מדד מסת הגוף עולה מעל 25, כמו בדוגמה למעלה, סביר להניח שמדובר בעודף משקל. אם משקל יתר מלווה בבעיות בריאותיות כמו יתר לחץ דם, סוכרת, רמה גבוהה של כולסטרול בדם, כאבי מפרקים, מחלות לב וכלי דם או שקיימת נטייה תורשתית למחלות אלה, או שמשקל היתר מלווה בשתיית אלכוהול או עישון - כדאי להשתדל להוריד את המשקל. אבל אם אין אף אחד מבין הדברים האלה ברקע, יתכן שמדובר באדם בריא בעל מימדים מכובדים. אם מדד מסת הגוף פחות מ-18.9 מדובר בתת-משקל. אצל בני הנוער זה לא תמיד צריך לעורר דאגה: לעיתים מדובר במצב חולף מעצמו לאחר התייצבות חילוף החומרים. אצל המבוגרים המצב דורש טיפול.

2. היקף מותניים. אצל גברים היקף מותניים העולה על 102 ס"מ נחשב לבעיה בריאותית. אצל נשים - 89 ס"מ. נמצא במחקרים שהיקף מותניים גדול מנבא בעיות בריאות בעתיד, במיוחד מחלות קרדיו-וסקולריות. אם מדד מסת הגוף גדול, אבל הקף המותניים תקין, ואם אדם לא מעשן ולא שותה אלכוהול, משקלו תקין.

להערכת הסיבות האפשריות לעליה במשקל תעזורנה הבדיקות הבאות:

- פרופיל הורמונלי (Thyroxine, DHEA, Cortysol, Testosterone, IGF, Estrogen' Progesterone, Insulin)

- פרופיל ניקוי הגוף מרעלים

- רמת ויטמינים ומינרלים, במיוחד Mg, L-carnitin, Cr, Co-Q10.

- תפקוד מערכת העיכול, חיפוש אחר חיידקים, טפילים, קנדידה, נגיפים.

- אלרגיות/רגישויות למזון

- בדיקת רמת סוכר בדם

- בדיקה להימצאות מתכות רעילות

-בדיקת מצב רגשי

-בדיקת הרגלי התזונה ואורך חיים


ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בשיטות טבעיות ע"י נטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, צבע, קריסטלים ותמציות קיסטלים, נרות הופי וטיפולים אנרגטיים של מחלות שונות: מצבים דלקתיים, בעיות שינה, הצטברות נוזלים באוזניים, חוסר איזון הורמונלי בכל הגילאים אצל גברים ונשים, בעיות פרוסטטה ועוד.

מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון (איזון הורמונאלי, סיוע בקליטת הריון, שמירת הריון), הריון ולידה. טיפול טבעי בבעיות ומיחושים שמופיעים בהריון ולאחר הלידה. התאמת תזונה ייחודית ואישית, טיפול למניעת נשירת שיער, בעיות עור ודיכאון הקשורים להריון ולידה.

טל.לתגובות ושאלות ולהזמנת תור בקליניקה: 0548450103

קישורים:
אתר הבית של ד''ר יעל טוקצ'ינסקי
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}