כ"ב חשון התשפ"ה
23.11.2024
לא רק חולי קורונה

החל ממחר: חולים יופנו לאשפוז ביתי ולא לבתי החולים

הבוקר התקיים דיון בוועדת העבודה והרווחה בנושא אשפוזים ביתיים ואספקת השירותים אליהם • מנכ"ל מד"א אלי בין: "מפונים כ-700,000 איש לבתי החולים כשלפי בדיקות שלנו כשליש מהם יכולים להיות מטופלים בבית ולא צריכים להגיע לבתי החולים- בכלל ובעיקר בתקופה הזאת" • בנוסף סוכם, כי האוצר יקצה 41 מיליון ש"ח לתקצוב הנושא

החל ממחר: חולים יופנו לאשפוז ביתי ולא לבתי החולים
פינוי חולה קורונה בצפת צילום: David Cohen/Flash90

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות קיימה הבוקר דיון בנושא קידום שירותי בריאות בבית המטופל באמצעות גופים רפואיים תומכים. לפני כשלושה שבועות הגיע יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ להסכמה עם נציגי האוצר להקצאת 41 מיליון ₪ לצורך קידום שירותי הרפואה הביתיים, שמטרתם למנוע פינויים שאינם נחוצים לבתי החולים, לשפר את השירות למטופלים ולהוריד את העומסים על חדרי המיון. בדיון היום ביקשו חברי הוועדה לקדם את אסדרת התקצוב ואספקת השירותים על ידי הגופים הרפואיים.

מנכ"ל מד"א אלי בין אמר בדיון כי "יש כיום למעלה משתי מיליון פניות בשנה למד"א, כמעט 90% מהקריאות לארגונים הרפואיים. בפועל מפונים כ-700,000 איש לבתי החולים כשלפי בדיקות שלנו כשליש מהם יכולים להיות מטופלים בבית ולא צריכים להגיע לבתי החולים- בכלל ובעיקר בתקופה הזאת". אורן בלושטיין, משנה למנכ"ל מד"א הוסיף: "אנחנו כבר ערוכים היום למתן השירותים האלה. כל המכשור קיים וכבר השבוע אנחנו מתחילים פיילוט עם קופות החולים מכבי ומאוחדת שבמסגרתו כבר נוריד את מספר המפונים. מדובר באותם אמבולנסים שמגיעים עם אותם צוותים ועושים בבית המטופל את כל מה שעושים בחדר מיון. מעלים רופא מומחה בתחום הרלוונטי לווידאו והוא מנחה את הצוות מה לעשות ואיך לפעול, מנגישים לו את החולה באמצעות מכשור מתאים, בדיוק כמו זה שנמצא בחדרי המיון בבית החולים ומפנים רק את מי שבאמת צריך פינוי ויאושפז בסבירות גבוהה. כולם מבינים שזה הכיוון נכון וצריך רק להסדיר את התקצוב".

משה טייטלבאום, יו"ר איחוד הצלה תמך גם הוא בקידום ותקצוב השירותים הביתיים ואמר כי "אנחנו לומדים את הנושא, את הטכנולוגיות ואת היישום של שירותים מהסוג הזה בחו"ל. ישבנו עם חברות מובילות בתחום ואם נחבור לחברה קיימת נוכל להפעיל שירות כזה בתוך חודש. אם נלך לזה עצמאית זה ייקח כמה חודשים". באשר לתקצוב אמר "צריך לתת לכל אחד באופן שוויוני ומלא להתמודד על התקציבים למתן השירות הזה, בדגש למי שיש לו את התשתית והיכולת לעשות זאת".

חברי הכנסת שלקחו חלק בדיון תמכו בקידום השירותים הביתיים ובירכו על הקצאת התקציב. ח"כ קטי שטרית סקרה מאמר שערך השוואה בינלאומית על נושא הטיפול הביתי. בין היתר ציינה כי בארה"ב ובקנדה צמצמו באמצעות שירותים ביתיים את הביקורים במחלקות החירום והאשפוזים החוזרים בעשרות אחוזים וכן חסכו מאות מיליוני דולרים בעלויות הטיפול. לדבריה "אם זה טוב במדינות אחרות זה טוב גם אצלנו וצריך לקדם את זה גם מעבר לפיילוט של כמה מאות מטופלים. כשאמא שלי חלתה נתנו לה בזמנו חצי שנה לחיות וכשהבאנו אותה הביתה, עטפנו אותה וטיפולנו בה בבית היא חיה עוד 8 שנים".

נועה היימן, רכזת בריאות באגף התקציבים במשרד האוצר הסבירה כי הדרך הנהוגה לתקצוב שירותים במערכת הבריאות היא מבחני תמיכה, אשר מגדירים תנאים וקריטריונים עבור הגופים המבקשים להיות זכאים לתקציב. לדבריה תקצוב השירותים הביתיים אמור לעבור קופות החולים, שיהיו אלה שייגשו למבחני התמיכה.

מנגד יו"ר הוועדה חיים כץ הדגיש כי "לא ניתן שקופת החולים תכפה על מטופל ללכת לספק מסוים. נבנה את התקצוב כך שלאדם תהיה אופציה לפנות למי שהוא רוצה, שייתן לו מענה מידי ולא לחייב אותו ללכת דרך קופות החולים".

לסיכום הדיון אמר יו"ר הוועדה חיים כץ, "ניפגש עם משרד הבריאות והאוצר, נראה איך אנחנו הופכים דיבורים למעשים ומממשים את התקציב שהשגנו בדרך הטובה ביותר לטובת המטופלים. אני שמח על הפיילוט שמתחיל השבוע, נראה איך זה עובד ונתקדם. בהמשך כל הקופות יצטרכו להיכנס למשחק הזה בגלל התחרות וזה יביא תוצאות".

מגן דוד אדום אלי בין משרד העבודה והרווחה ישראל כץ

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}