כ"ב חשון התשפ"ה
23.11.2024
"ההטעיה נעשית כעת באופן מוגבר"

הרשות להגנת הצרכן נגד בוקינג: מפרה את החוק

היזהרו מפרקטיקה של אי הצגת מחיר כולל ואמיתי על ידי השמטת מרכיב המע"מ מן המחיר המוצג לצרכן באתר booking.com. כך מזהירההרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן את הציבור | האתר הידוע מציג באופן שיטתי את מחיריו בשקלים חדשים בלא לכלול את שיעור המע"מ החל על העסקה

הרשות להגנת הצרכן נגד בוקינג: מפרה את החוק
אחד ממשרדי בוקינג בעולם צילום: unsplash

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מזהירה בזאת את הציבור מפרקטיקה של אי הצגת מחיר כולל ואמיתי על ידי השמטת מרכיב המע"מ מן המחיר המוצג לצרכן באתר booking.com

ההפרה של אתר booking.com הינה בוטה והרשות ממשיכה להיאבק נגדה בכל כוחה. אולם הפרה זו מזיקה עוד יותר בימים אלה של משבר הקורונה כאשר צרכנים ישראלים אינם מזמינים מקומות אירוח בחו"ל אלא בארץ וכמו כן תיירים מחו"ל אינם נופשים בישראל.

המחיר המוצג באשר לשירותים המוצעים בישראל אינו המחיר הסופי כי הצרכן יצטרך להוסיף, בעת התשלום בפועל, 17% על המחיר המוצג באתר.

האתר הידוע מציג באופן שיטתי את מחיריו בשקלים חדשים בלא לכלול את שיעור המע"מ החל על העסקה. זאת, תוך הפרה בוטה של חוק הגנת הצרכן, המחייב הצגת "מחיר כולל" ומונה במפורש את מסי החובה החלים על העסקה כחלק מן המחיר הכולל.

פרקטיקה גורמת בפועל להטעיית הצרכן באשר למחיר של השירות. הצרכן מגלה את המחיר האמיתי של העסקה רק בשלב קבלת השירות (במקום האירוח). פרקטיקה זו גם מטעה את הצרכן בשלב השוואת מחירים בין אתרי הזמנות שונים, בטרם הרכישה. החסרת המע"מ ממחיר השירות המוצע מאפשרת לאתר booking.com להציג מחיר נמוך יותר לשירות, בעוד שלא בהכרח כך הדבר בפועל.

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מנהלת מאבק משפטי מול נציגת אתר booking.com בישראל, במהלכו היא הטילה על החברה עיצום כספי בשיעור 2.8 מיליון ש"ח בגין הפרת החובה להציג את המע"מ במחיר הכולל. החברה ערערה לבית משפט השלום, בטענה כי היא חברה נפרדת ואינה חלק מחברת בוקינג הבינלאומית, אשר מקום מושבה בהולנד. בית משפט השלום קיבל את הערעור והרשות הגישה ערעור לבית משפט המחוזי בעניין זה. יודגש שפסיקתו של בית משפט השלום נוגעת לזהות החברה המפרה ולא לעצם הפרקטיקה המפרה ואין בפסיקה זאת כדי להקנות הכשר שיפוטי להמשך הפרקטיקה הלא חוקית של האתר.

ההפרה של אתר booking.com הינה בוטה והרשות ממשיכה להיאבק נגדה בכל כוחה. אולם הפרה זו מזיקה עוד יותר בימים אלה של משבר הקורונה כאשר צרכנים ישראלים אינם מזמינים מקומות אירוח בחו"ל אלא בארץ וכמו כן תיירים מחו"ל אינם נופשים בישראל. מכאן הצורך באזהרה מיוחדת זו.

על רקע זה מזהירה הרשות את הציבור ומבקשת לגלות ערנות בעת הכניסה והשימוש באתר booking.com, כי המחיר המוצג באשר לשירותים המוצעים בישראל אינו המחיר הסופי כי הצרכן יצטרך להוסיף, בעת התשלום בפועל, 17% על המחיר המוצג באתר.

עו"ד מיכאל אטלן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, מציין כי "הרשות כבר קבעה בעבר כי בוקינג מפרה את החוק הישראלי כאשר אינה מוסיפה למחיר המוצג באתר את רכיב המע"מ לגבי שירותים הניתנים בארץ ובכך למעשה מטעה את הצרכן הישראלי. משבר הקורונה גרם לישראלים לרכוש באמצעות אתר בוקינג שירותים בישראל בלבד בניגוד לעבר אז נמכרו גם שירותים בחו"ל (מקומות לינה), כיוון שאינו יכול לנסוע לחו"ל כבעבר, ועולה חשש ממשי לכך כי ההטעיה נעשית כעת באופן מוגבר אשר מטעה צרכנים רבים. הרשות תמשיך ותפעל על מנת להסדיר את המצב מול חברות מפרות ולטובת הצרכן הישראלי".

הרשות להגנת הצרכן בוקינג הטעיית צרכנים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}