כ"ה כסלו התשפ"ה
26.12.2024
לאחר כריתה של גידול ממאיר נדיר

ניתוח פורץ דרך בפעוטה בת ארבע: זה מה שהצליחו המנתחים לשחזר

ניתוח פורץ דרך בפעוטה בת ארבע במחלקה לכירורגיית פה פנים ולסתות במרכז הרפואי צפון (פוריה) לשחזור לסת תחתונה לאחר כריתה של גידול ממאיר נדיר

ניתוח פורץ דרך בפעוטה בת ארבע: זה מה שהצליחו המנתחים לשחזר
אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לכתבה צילום: pixabay

השבוע נותחה פעוטה בת ארבע בלבד במרכז רפואי צפון. בניתוח הסירו גידול ממאיר בלסת התחתונה ומיד אחר כך ביצעו שיחזור. מדובר בניתוח מורכב ופורץ דרך בתחום - במיוחד בגיל כה צעיר.

ל', בת הארבע, התלוננה על נפיחות באזור הלסת התחתונה. לאחר שאובחנה עם נגע, הופנתה מיד למחלקה לכירורגית פה פנים ולסתות במרכז הרפואי צפון (פוריה). המחלקה ידועה כמובילה בתחום אונקולוגיית פנים ולסתות ושחזורים מיקרווסקולריים (של כלי הדם הזעירים).

במרכז רפואי צפון ערכו לילדה ביופסיה, ממנה עלה כי מדובר בגידול ממאיר נדיר מסוג רבדומיוסרקומה המתפתח ברקמת השריר ולכן נדרש להסיר את הגידול ולבצע שחזור של הלסת. 

מדובר בניתוח נדיר מסוגו גם בשל העובדה שהגידול עצמו נדיר בילדים וגם משום שסיכויי ההצלחה שלו נמוכים יותר בקרב ילדים, בשל המורכבות הגדולה של חיבור כלי הדם הזעירים שלהם. 

את הניתוח המורכב הוביל מנהל המחלקה לכירורגיית פה פנים ולסתות במרכז רפואי צפון ומנתח מוביל בתחום אונקולוגיית פה פנים ולסתות, פרופ' עימאד אבו אלנעאג': "זה היה פרוייקט של צוות רחב: ד"ר עבד-אלראזק מנהל השירות לשיחזור מיקרוואקולרי במרכז רפואי צפון ביצע את השחזור המורכב. עבדו איתנו גם ד"ר סרגיי פוסטובסקי - מנהל היחידה לאונקולוגיית ילדים במרכז הרפואי העמק וסגל רפואי נרחב ממרכז רפואי צפון. בסיוע כולם תוכננה ובוצעה תוכנית טיפול שכללה כריתה של הגידול שחלש על כמעט מחצית מהלסת".

את השחזור בלסת התחתונה, שהתרחש במקביל לכריתה, ביצע ד"ר מוראד עבד-אלראזק מנהל השירות לשיחזור מיקרוואקולרי (כלי דם זעירים) ממרכז רפואי צפון: "ביצענו שחזור עם מתלה (משתל) עצם חופשי שנלקח מעצם השוקית מרגלה של הילדה, יחד עם עור וכלי דם מזינים שחוברו תחת מיקרוסקופ לכלי דם באזור הצוואר. זהו הליך מאוד נדיר בגיל הזה בשל נדירות הגידולים מהסוג הזה אצל ילדים והמורכבות בחיבור כלי הדם הזעירים בגיל כל כך צעיר."

פרופ' אבו אלנעאג' מספר כי הניתוח ארך כ 10 שעות ארוכות, והסתיים בהצלחה ללא פגיעה במבנים אנטומיים או בעצבים סמוכים. "במהלך ההתאוששות בימים הראשונים שאחרי הניתוח, ל' חזרה לעצמה, והצליחה להניע את הלסת המשוקמת ואף לנגוס ולאכול מאכלים קשים."

לפני מספר ימים, השתחררה ל' מהמרכז הרפואי במצב כללי טוב, היא אוכלת ומדברת כמעט כרגיל והופנתה להמשך שיקום ביתי ולהמשך הטיפולים קרינתי בחו"ל. 

פרופ' עימאד אבו אלנעאג' מסכם: "מדובר בניתוח מורכב ופורץ דרך בתחום במיוחד בגיל כה צעיר וכל הקרדיט מגיע לד"ר עבד אלראזק. אני רוצה להודות לסגל ולצוות הרחב שעמדו מאחורי הניתוח והמקרה כולו: מחלקת הרדמה בהנהלתו של דר' מרואן ארמלי, יח' טיפול נמרץ ילדים בהנהלתו של דר' אמיר בר, מחלקת ילדים בהנהלתו של דר' סעיד אבו זיד, צוות האחים ואחיות, הסגל הפרה רפואי והמנהלי. רק בזכות שיתוף הפעולה של כולם הצלחנו להביא לתוצאות כל כך טובות".

 

 

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}