האבטלה חוגגת: מעסיקים יהודים חוששים לגייס עובדים ערבים
סקר חדש שהוזמן על ידי הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים במשרד לשוויון חברתי, חושף גידול בשיעור האבטלה בחברה הערבית בעקבות המלחמה
סקר חדש שהוזמן על ידי הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים במשרד לשוויון חברתי, לאיתור השפעות המלחמה שהחלה ב - 7.10.2023 על התעסוקה בחברה הערבית, חושף גידול בשיעור האבטלה, הכולל אבטלה ויציאה לחל“ת גם יחד.
ממצאי הסקר מעלים כי נכון לאמצע חודש נובמבר, כ - 15% מהאוכלוסייה הערבית הבוגרת דיווחה על אבטלה או יציאה לחל"ת. מדובר בשיעור גבוה ביותר ביחס להיקף האבטלה ערב המלחמה, שעל פי נתוני הלמ"ס עמד על כ - 4.6%. זהו שיעור אבטלה גבוה ביחס לשיעור האבטלה המורחב בחברה היהודית, שעל פי נתוני הלמ"ס עמד על 8.6% בסוף חודש אוקטובר. 45.1% מהנשאלים ענו שהסיבה לפיטורים או ליציאה לחל"ת, הייתה צמצומים בכוח העבודה במקום העבודה, ו - 44.6% העידו שמקום העבודה הפסיק לפעול.
מן הסקר עולה כי גם בקרב האוכלוסייה הערבית העובדת, נרשמה פגיעה בהכנסות מאז פרוץ המלחמה. כ - 48.8% מהנשאלים שאינם מובטלים, דיווחו על ירידה בהכנסות מעבודה. ניתן לראות כי הגברים הערבים נפגעו יותר מהנשים, 19% מהם דיווחו על אבטלה או יציאה לחל"ת, לעומת 10% מהנשים. כמו כן, צעירים בני 24-18 היוו את קבוצת הגיל הפגיעה ביותר. 21% מהם דיווחו על אבטלה או יציאה לחל"ת.
במסגרת הסקר, בוצע גם פילוח של הענפים במשק, שבהם הייתה הפגיעה הגדולה ביותר בכוח העבודה מהחברה הערבית:
ענף החקלאות – 66% מהעובדים דיווחו על יציאה לחל"ת.
ענף הבנייה – 25% מהעובדים דיווחו על יציאה לחל"ת.
ענף התחבורה – 25% מהעובדים דיווחו על יציאה לחל"ת.
ענף התעשייה – 20% מהעובדים דיווחו על יציאה לחל"ת.
הסקר אף בחן את נושא הביטחון האישי ותחושת הביטחון של העובדים הערבים בשוק התעסוקה על רקע המלחמה. כ - 40.3% מהעובדים דיווחו על תחושת ביטחון ברמה בינונית ומטה במקום העבודה, וכ - 49.5% מהעובדים דיווחו על תחושת ביטחון ברמה נמוכה יותר בדרך אל העבודה ובחזרה ממנה. אך הפחד הוא דו כיווני: על בסיס הריאיונות שבוצעו ניתן לקבוע שמעסיקים יהודים חוששים ונוטים פחות לגייס עובדים ערבים, ודווח על ירידה משמעותית בהזמנות של נותני שירות ערבים בקרב יהודים. כמו כן, גברים חוששים יותר מנשים: 43.4% מהגברים הערבים דיווחו על תחושת ביטחון ברמה בינונית ומטה במקום העבודה לעומת 34.2% מהנשים; עצמאים חוששים יותר משכירים – 60.8% מהעצמאים דיווחו על תחושת ביטחון בינונית ומטה במקום העבודה לעומת 38% מהשכירים.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות