כ"ב חשון התשפ"ה
23.11.2024
מתכננים את היום שאחרי

ישראל וארה"ב בודקות אפשרות לתת לאלפי מחבלי חמאס לצאת מעזה

ישראל שוקלת כיצד להסיר את האיום מצד חמאס בעזה. גורמים רשמיים אמריקאים וישראלים בודקים מהלך כמו בביירות, הבכירים דנים ברעיון של גירוש אלפי מחבלים מעזה. אחת האפשרויות שבהן דנים ישראל וארה"ב היא ההצעה לאלץ מחבלים בדרג נמוך לעזוב את רצועת עזה

ישראל וארה"ב בודקות אפשרות לתת לאלפי מחבלי חמאס לצאת מעזה
מחבלי חמאס צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90

בעוד כוחות צה"ל מתכוננים למתקפה נגד חמאס ברצועת עזה, מנהיגים צבאיים ופוליטיים ישראלים מתמודדים עם האתגר מה לעשות בנוגע לאלפי המחבלים המייצגים את בסיס הכוח של הקבוצה.

כדי להתמודד עם האתגר הזה, כמה פקידים ישראלים וארה"ב דנים ברעיון של גירוש אלפי מחבלים בדרג נמוך, מעזה, כדרך לקצר את המלחמה. הרעיון מזכיר את העסקה בתיווך ארה"ב שאפשרה למנהיג הפלסטיני יאסר ערפאת ולאלפי לוחמיו לברוח מביירות במהלך המצור של ישראל על בירת לבנון ב-1982.

הסיכוי לגירוש לוחמי חמאס הוא חלק מהשיחות הישראליות והאמריקניות המתפתחות על מי ינהל את עזה כשהמלחמה תסתיים ומה ניתן לעשות כדי להבטיח שלעולם לא ניתן יהיה להשתמש בשטח לביצוע מתקפה נוספת על ישראל כמו זו ב-7 באוקטובר, הגרוע ביותר בתולדות המדינה.

הצעה אחת כיצד לשלוט בעזה שאחרי חמאס, שפותחה על ידי צוות חשיבה ישראלי ודווחה על ידי ה'וול סטריט ג'ורנל', תתחיל ביצירת "אזורים בטוחים ללא חמאס" שיישלטו על ידי ארגון חדש עם סמכות עזה בגיבוי סעודיה ואיחוד האמירויות.

דיונים נפרדים בין ארה"ב לישראל על הוצאת מחבלי חמאס ובני משפחותיהם מרצועת עזה מטרתם לספק לחלק מלוחמי חמאס אסטרטגיית יציאה ולהקל על הבנייה מחדש של עזה לאחר סיום הלחימה.

אין כרגע הסכם בין ישראל, ארה"ב ומדינות ערב לגבי מי צריך לנהל את עזה או מי יספק ביטחון יומי לשני מיליון האנשים החיים בה.

אחת האפשרויות שבהן דנים ישראל וארה"ב היא ההצעה לאלץ מחבלים בדרג נמוך לעזוב את רצועת עזה, כדי למנוע מהארגון לחזור לשלטון מלא.

לפני תחילת המלחמה, ישראל העריכה כי לחמאס יש כ-30,000 מחבלים ברצועת עזה. ישראל נשבעה להרוג את מנהיגי חמאס הבכירים ואת כל החברים שהשתתפו בפיגועים ב-7 באוקטובר.

גורם ישראלי בכיר אחד אמר לעיתון כי לא ברור עם מחבלי חמאס ינצלו את אופציית הגלות, אם תוצע. "אני לא רואה אותם רציונליים כמו שהיה אש"ף", אמר הפקיד. "זהו ארגון יותר דתי וג'יהאדיסטי המחובר לרעיונות של איראן".

הפקיד אמר כי אין "דיון מעשי" בהגליית מחבלי חמאס אך אמר כי אם לחמאס לא תהיה ברירה אחרת, האופציה עלולה להתאפשר. גורמים בחמאס לא הגיבו לבקשות מצד העיתון להגיב.

חלק מלוחמי חמאס עשויים להיות מוכנים לשקול את הרעיון אם המנהיגות שלהם תחוסל, אמרה רנדה סלים, מנהלת התוכנית ליישוב סכסוכים ומסלול דיאלוגים במכון המזרח התיכון. אבל הרעיון עומד בפני מכשולים רבים שעלולים להפוך אותו לבלתי מעשי, אמרה.

ההצעה תדרוש תמיכה ממדינות המוכנות לקבל את מחבלי חמאס, שמנהיגיהם נמצאים בטורקיה, קטאר, איראן, רוסיה ולבנון. והאם המחבלים יוכלו לעזוב עם משפחותיהם. וזה יחייב את חמאס לסמוך על ישראל שתכבד את כל ההתחייבויות שהיא מתחייבת בהסכם, כמו הסכם שלא לחסל את המחבלים לאחר שיעזבו את עזה.

"אני חושב שזה לא ריאלי היום בהתחשב במצב הנוכחי של הסכסוך", אמרה סלים. "אבל דברים עשויים להתפתח בעתיד".

 

חמאס עזה מלחמת חרבות ברזל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 7 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}