דיווח: בלוני תצפית בגבול עזה לא פעלו ב-7 לאוקטובר
בלוני מעקב שיכלו להתריע על התקפת חמאס ב-7 באוקטובר יצאו מכלל פעולה מכיוון שהם לא שודרגו או תוחזקו כראוי. מקורות ביטחוניים ותעשייה ישראלים אמרו לעיתון הבריטי כי שלושה מתוך שבעת הבלונים עמוסי הטכנולוגיה בגבול עזה לא היו פעילים, והותירו חור מסוכן בהגנות המודיעין של ישראל
- יענקי פרבר
- ו' כסלו התשפ"ד
בלוני תצפית שיכלו להתריע על התקפת חמאס הקטסטרופלית ב-7 באוקטובר יצאו מכלל פעולה מכיוון שהם לא שודרגו או תוחזקו כראוי.
מקורות ביטחון ותעשייה ישראלים אמרו לעיתון ה'דיילי מייל' כי שלושה מתוך שבעת הבלונים עמוסי הטכנולוגיה בגבול עזה לא היו פעילים, והותירו חור מסוכן בהגנות המודיעין של ישראל .
בסביבות 1200 אזרחים נרצחו כאשר חמאס פרץ את גדר הגבול ב-7 באוקטובר ופתח במסע רצח המוני, וחטף כ-240 שבויים במהלך הטבח.
הבלונים הלבנים מלאי הליום הם חלק מרכזי בביטחון של ישראל מעל עזה, מצוידים מצלמות, חיישנים ותוכנות ריגול.
אך גורמי ביטחון ותעשייה טוענים שחלקם לא פעלו במועד התקיפה של חמאס, ומאשימים את הרשויות הישראליות בהזנחת הבלונים, שחלקם עדיין פועלים באותות אנלוגיים.
מקורות ביטחוניים גם אישרו שחמאס הצליח להשבית מגדלי שמירה על ידי שימוש במל"טים זולים עם חומרי נפץ - טקטיקה שנלמדה אולי מהמלחמה באוקראינה.
לדבריהם, הבלונים היו מזמן חלק מרכזי במערכת ההתרעה של ישראל ושאם הם היו פועלים, התוצאה עשויה להיות שונה.
לטענתם, ההתמוטטות נגרמה מחוסר השקעה מצד הממשלה, הבלונים התקולים, מתוצרת ישראל, הפועלים גם בארה"ב, אמנם המשיכו לטוס מעל הגבול עם עזה, אך הציוד הטכנולוגי על הסיפון הפסיק לעבוד.
העיתון דיווח כי הבלונים התקולים עדיין פעלו על אותות אנלוגיים אך לא שודרגו.
גורם בתעשייה עם ידע מפורט על הבלונים אישר לעיתון: "הציוד במטוסים היה מיושן, לא הקדישו תקציב לשדרוג או קניית ציוד חדש. לצערי שמעתי במו אוזני קצינים בדרגים גבוהים אומרים שעזה מוגנת לגמרי בחיישנים והכל והערך של הבלונים יורד אז לא היה צורך להשקיע בהם. כולנו יודעים עכשיו שזו הייתה טעות".
הבלונים מיוצרים על ידי חברת "אר טי" (RT Aerostats systems) הישראלית העוסקת בפיתוח, תכנון וייצור של בלוני תצפית למטרות מודיעין, אבטחה ותקשור ונמכרים לשירותי אבטחה ברחבי העולם.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות