י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
זריקת אזהרה

המדד מציג: המקצועות בהם יש הכי הרבה חולים בסוכרת

חשיפה לכימיקלים, חשיפה לרעש, לחץ עבודה במשמרות וישיבה ממושכת, אלו הגורמים המרכזיים המגדילים את הסיכון לחלות בסוכרת במקום העבודה. מדד המוס"ל מציג את המקצועות עם שיעור העובדים הגדול ביותר עם סוכרת בישראל: עובדי חילוץ, נהגים, טכנאים שטח – וגם עיתונאים ויועצי תקשורת. המוס"ל מסביר על הסיכונים המרכזיים לחלות בסוכרת ועל הצעדים הנדרשים על מנת להפחית הסיכון לחלות בה במקום העבודה

המדד מציג: המקצועות בהם יש הכי הרבה חולים בסוכרת
אילוסטרציה צילום: באדיבות המצלם

סוכרת היא מחלה כרונית וחסרת מרפא. אדם הלוקה בסוכרת לעולם לא יבריא ממנה. הנזק העיקרי הנגרם לסוכרתי עלול ח"ו להתפתח במשך השנים ויתבטא בעיקר בפגיעה בכלי הדם הגדולים (בלב, במוח, ברגליים) ובכלי הדם הקטנים (בעיניים, בכליות ובעצבים). המחלה מופיעה כתוצאה ממחסור בכמות האינסולין ותנגודת לאינסולין. הסוכרת אמנם אינה מוגדרת כמחלת מקצוע, אולם מצטברים מחקרים המקשרים תנאי עבודה שונים ותפקידים שונים עם סיכונים מוגברים לפתח סוכרת.

מחלת הסוכרת מגדילה את הסיכון לאובדן כושר עבודה וימי עבודה, לתחלופה גבוהה של עובדים ולפרישה מוקדמת של עובדים חולים, וכפועל יוצא של אלו – לירידת תפוקה בארגוני עבודה. בנוסף, שיעור גבוה של תחלואת סוכרת במדינה קשור לנטל גדול על מערכות הבריאות, הרווחה והסעד אשר להן נזקקים החולים במדינה, לירידה בתוצר המקומי הגולמי של המדינה ולאובדן הכנסות ממסים.

המוס"ל מפרסם מדד חדש המציג את המקצועות עם שיעור העובדים הגבוה ביותר הלוקים בסוכרת. המוס"ל הוא המוסד לבטיחות ולגיהות, שהוקם ב-1954 על מנת לקדם תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בכל ענפי המשק. במדד מתברר כי גברים בשוק התעסוקה חולים יותר בסוכרת (6.2%) מאשר נשים (4.1%). בחלוקה לפי מקצועות נמצא שבפסגה נמצאים עובדי חילוץ עם 11.1%, נהגים עם 10%, טכנאים עם 9.7% עובדי שטח עם 7.1%, עיתונאים ויועצי תקשורת עם ,6.7% עובדי אדמיניסטרציה עם 5.7%, עובדי חינוך עם 5.1%, עובדי שירות לקוחות עם 4.8% ועובדי רפואה עם 4.7%. נתונים אלו הגיעו מדו"ח המוס"ל מיולי 2022 למניינם שנערך בקרב 2886 עובדים מכלל הסקטורים בישראל את סוגי תחלואה עיקריים במקום העבודה.

הגורמים לעלייה בסוכרת בזמן העבודה

המוס"ל בחן מהם הגורמים המרכזיים העלולים להוביל להגדלת הסיכויים של העובד לחלות בסוכרת. חשיפה תעסוקתית לכימיקלים, למשל, חשיפה של חקלאים לחומרי הדברה או חשיפה של עובדי קווי ייצור במפעלי פלדה וברזל לאבק תעשייתי (חלקיקים או אבק מתכות) מעלה את הסיכון של העובדים לפתח סוכרת סוג 2, ורמת הסיכון עולה עם העלייה במשך החשיפה וברמתה. גם חשיפה לרעש במקום העבודה מעלה את הסיכון לפתח סוכרת (כגון טרום סוכרת, סוכרת סוג 2 ועוד). מתברר כי כל עלייה ב-5 דציבלים ברמת החשיפה לרעש תורמת לעלייה של 6% ברמת הסיכון לחלות בסוכרת.

עובדי משמרות מצויים גם כן בסיכון מוגבר לפתח סוכרת. ככל שמספר שעות העבודה במשמרות גדול יותר ותקופת העבודה במשמרות ממושכת יותר, הסיכון לפתח סוכרת עולה. רכיבים נוספים שנמצאו ככאלו המגדילים את הסיכון לחלות בסוכרת הם תזונה דלה בירקות ופירות, עישון וצריכת אלכוהול ברמה גבוה, לחץ מתמשך במקום העבודה, השמנה וגיל.

על מנת לטפל בבעיה, המוס"ל ממליץ למעסיקים לקדם תוכניות התערבות במקומות העבודה צריכות להתאים לעובד ככל האפשר ולהתחשב במגבלותיו הקשורות לאורח החיים, למצב הכלכלי ועוד. למשל, יש להביא בחשבון הרגלי תזונה וכן המנהגים הכרוכים בסעודות שבתות וחגים. גם תוכניות התערבות להפחתת לחץ בעבודה מועילות להפחתת הסיכון לחלות בסוכרת, וכן, משפרות את איכות החיים של העובדים.

מנכ"ל המוס"ל, ד"ר מיקי וינקלר, סיכם: "מחלת הסוכרת מגדילה את הסיכון לאובדן כושר עבודה וימי עבודה, לתחלופה גבוהה של עובדים ולפרישה מוקדמת של עובדים חולים, וכפועל יוצא של אלו - לירידת תפוקה בארגוני עבודה. על מנת לשמור על בריאות העובדים ולשמור על הפיריון במקום העבודה, המעסיקים והעובדים חייבים להקפיד על הנחיות הבטיחות הנוגעות לחשיפה לכימיקלים מסוכנים, עמידה במדדי רעש במקום העבודה והפסקות יזומות מחוץ לחלל העבודה. אני מזמין את המעסיקים להיעזר במדריכי המוס"ל על מנת להקטין את סיכון העובדים לחלות בסוכרת במקום העבודה".

 

 

 

חדשות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}