אחרי 82 שנה: רבי שלום בער גאל את ישיבת טלז
82 שנה אחרי עקידת תלמידי ישיבת טלז הי"ד, ראש ישיבת 'עטרת שלמה' הגרש"ב סורוצקין גאל את בניין ישיבת טלז בליטא לקראת הקמת ישיבה במקום. 'בחדרי חרדים' עם כל הפרטים וגם: תיעוד מהמסע ההיסטורי
- משה ויסברג
- כ"ט אב התשפ"ג
- 9 תגובות
במעמד מרגש ומרטיט הושב בנין ישיבת טלז בליטא לידי ראש ישיבת עטרת שלמה הגרש"ב סורוצקין נכדם של ראשי ישיבת טלז זצ"ל, לאחר שמונים ושתיים שנה בהם עמד הבניין על תילו בשממונו.
ישיבת טעלז המפורסמת הייתה הישיבה החשובה ביותר בליטא במאה הקודמת לאחר סגירת ישיבת וואלוזי'ן, הישיבה נוסדה לפני למעלה ממאה ושישים שנה על ידי הגאון רבי אליעזר גורדון זצ"ל המכונה בחיבה ר' לייזער טעלזער ואחריו כיהן כראש הישיבה חתנו הגרי"ל בלוך זצ"ל, ולאחר מכן בנו הגרא"י בלוך הי"ד שנעקד עקדה"ש יחד עם בני הישיבה בכ' תמוז תש"א.
בישיבה המפורסמת כיהנו עוד הגר"ש שקופ זצ"ל בעל ה'שערי יושר' והגר"ח רבינוביץ זצ"ל המכונה ר' חיים טעלזער, בישיבה למדו רוב גדולי ליטא בדור שלפני השואה, ביניהם הגר"א וסרמן הי"ד, הגר"נ טרופ זצ"ל, הגרי"ש כהנמן זצוק"ל, הגר"י אברמסקי זצ"ל, הגר"מ פוגרמנסקי זצוק"ל, הגרא"י פינקל זצ"ל ועוד ועוד מגדולי ליטא, הישיבה בטעלז העמידה את יסודות דרך הלימוד הישיבתית, וביססה את צורת הישיבה, עד היום הזה.
בשנות המלחמה הנוראה נכחדה הישיבה עקדה"ש בעיר טעלז בכ' תמוז תש"א, ופליטי הישיבה שניצלו הקימו את הישיבה מחדש בארה"ב, ביניהם היו הגרא"מ בלוך זצ"ל, הגרח"מ קטץ זצ"ל, ואחריהם הגר"ב סורוצקין זצ"ל, הגר"מ גיפטר זצ"ל והגר"א אוזבנד זצ"ל.
כאמור, שמונים ושתיים שנה אחרי, השיבה מדינת ליטא את בניין הישיבה שנותר על תילו לידי נכדם של מייסדי וראשי הישיבה הגרש"ב סורוצקין ראש ישיבת 'עטרת שלמה', הנחשבת לממשיכת ישיבת טלז, במהלך חודש אב הגיע הגרש"ב סורוצקיןלגאול את בניין הישיבה בטלז יחד עם נכדי ראשי ישיבת טלז זצ"ל, לקראת הקמת מקום תורה במקום, בבחינת 'ישיבה על קברם'.
במסע מיוחד 'להשיב עטרה' הגיע ראש הישיבה עם עשרות מנכדי ראשי ישיבת טלז לדורותיה לגאול את בניין הישיבה, התלמידים שהו בבניין הישיבה כשבועיים ימים וקיימו סדרי ישיבה בהיכל הישיבה המיתולוגי.
במעמד הכניסה לישיבה אמר ראש הישיבה בדמעות: "של נעליך מעל רגליך כי המקום אשר אתה עומד עליו אדמת קודש הוא, אנו עומדים כאן בפעם הראשונה שהתורה שבה למקום הקדוש הזה, המקום המוקדש הזה בו למדו תורה כל גדולי עולם וזכתה לצאת מפה תורה לכל כלל ישראל, על זה מצינו בחז"ל האבן הזאת דומה להר סיני והיושב עליה דומה ללוחות הברית".
"כשנסגרה הישיבה בכה וביקש הגאון ר' אליהו מאיר בלוך זצ"ל שתשוב לכאן התורה שוב, עד היום שועלים הילכו בו, ואנחנו זוכים עכשיו לקיים את ההשבה, אני חושב שזה הקיום המוחשי ביותר ששייך בעולם - של נקום לעינינו נקמת דם עבדיך השפוך".
"בד' אמות אלו ישבו ולמדו גדולי ישראל, בכל מקום בו אנו דורכים כאן, עמדו קדושי עליון ולמדו ועסקו בתורה בדביקות בקב"ה, וגם כאן קידשו הם את קדושת ה' יתברך שנהרגו עקדה"ש, אין מילים לתאר יותר את ההרגשה."
עם כניסת התלמידים לישיבה וספר תורה בידיהם בירכו התלמידים את הברכה 'ברוך מציב גבול אלמנה', ובשירה נרגשת 'אשרינו מה טוב חלקינו ומה נעים גורלינו ומה יפה ירושתנו' קבע ראש הישיבה מזוזות בכל פתחי בניין הישיבה.
במהלך ימי המסע, התקיימו בכל הימים סדרי לימוד בהיכל הישיבה המחודש, כשראש הישיבה מוסר מידי יום שיעור יומי, בשבת קודש מסר רבי שלום בער שיעור כללי בהיכל הישיבה, כפי שהיו מוסרים ראשי ישיבת טלז לדורותיה ביום השבת.
המסע נחתם בתפילה על הכלל והפרט בציונו של ראש הישיבה הגרי"ל בלוך זצ"ל, בציונו של הגר"ח טעלזער זצ"ל בבית הקברות בקובנא, וב'קבר האחים' בו נקברו ראשי ותלמידי הישיבה הי"ד.
רושם ותהודה עצומה נרשם למסע במדינת ליטא בפרט, ובמדינות אירופה בכלל, במהלך ימי המסע הגיעו לבניין הישיבה שר התיירות ושר התרבות של מדינת ליטא, משלחת חברי פרלמנט, ראש עיריית טלז וחברי המועצה, וכן ראשי המוזיאון הלאומי בליטא ועוד ועוד , לרגל המאורע ההיסטורי הגיעו גם ראשי המוזיאון הלאומי בוילנא להציג בפני התלמידים את המחברות וכתבי היד של כל ראשי ישיבת טלז זצוק"ל שחלקם לא הודפסו מעולם .
בהנהלת ישיבת עטרת שלמה מציינים ומביעים הכרת טובה מרובה לעסקן הרה"ח ר' שמעון לוינגר יוזם השבת בניין הישיבה ומפיק מסע הקודש 'להשיב עטרה', על ההפקה והניהול המוצלח ועל זכותו והתמסרותו העצומה להשבת בניין הישיבה הקד'.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 9 תגובות