הממשלה תאשר הקמת מתקני אגירת אנרגיה עבור ייצור "חשמל כשר"
הממשלה תאשר ביום ראשון את ההצעה להקמת מתקנים לאגירת חשמל שישמש את המקפידים להשתמש בחשמל כשר בשבת ובחג. חברת החשמל תבנה מתקן אחד כפיילוט. השר ישראל כ"ץ: "זו דוגמה לפיתרון יצירתי שביכולתו לרתום את הטכנולוגיה המתקדמת לחיים משותפים ביחד"
- אברהם פריינד
- י"ד אייר התשפ"ג
כחלק ממדיניות אגירה לאומית שמוביל שר האנרגיה והתשתיות, חה״כ ישראל כ"ץ, ביום ראשון הקרוב תעלה לאישור הממשלה הצעת מחליטים, אשר תאיץ את הקמת מתקני ייצור חשמל ואגירת אנרגיה בערים וחיבורם לרשת החלוקה הציבורית באזורים אורבנים צפופים.
על פי ההחלטה, שהינה על דעת כל הגורמים המקצועיים, רשות החשמל תייצר את האסדרה המתאימה אשר תאפשר כחלק מתוכנית האגירה ״חשמל כשר" באזורים בהם יש אוכלוסייה המבקשת זאת - ללא עלות עודפת בתעריף החשמל לצרכן.
שר האנרגיה והתשתיות, חה״כ ישראל כ״ץ אמר: "בישיבת הממשלה הקרובה יאושר חלק מרכזי מתוכנית האגירה הלאומית במרחב האורבני שאותה אני מוביל - המהווה בשורה משמעותית שתיטיב עם כלל הציבורים במדינת ישראל".
לדבריו, "בניגוד לנטען במקומות שונים, תעריף החשמל לא יתייקר, וההחלטה התקבלה בהתאם למדיניות אותה אני מוביל - תוך שמירה על עקרונות של רגישות חברתית ותחרות במשק. האצת הבנייה של מתקנים לאגירת אנרגיה על ידי המגזר הפרטי חיונית ומתבקשת עבור הביקוש ההולך וגובר ברחבי הערים המתפתחות, ותגדיל את השימוש באנרגיות מתחדשות".
השר הוסיף כי, "לצד זאת, ציבור רחב בישראל יוכל סוף סוף לצרוך חשמל שלא יוצר בשבת - מבלי שהדבר יהווה עבורו סכנה בטיחותית ופגיעה סביבתית חמורה. בעיניי מתנגדי החרדים המעשה ‘לא כשר׳, אך בעיניי זו דוגמה לפיתרון יצירתי שביכולתו לרתום את הטכנולוגיה המתקדמת לחיים משותפים ביחד".
החלטת הממשלה תאפשר לחברת חשמל להקים מתקן פיילוט ל"חשמל כשר", מה שיאפשר לשוק ולרגולטורים לבחון בפועל את הישימות הטכנולוגית והמנגנון הנדרש ברשת החלוקה לטובת הפעלת חשמל כשר.
על מנת להבטיח שמירה על התחרות במשק, חברת החשמל תמכור לשוק הפרטי את המתקן אותו תקים במסגרת הפיילוט תוך שלוש שנים. ככלל, מתקן הפיילוט יהווה שיעור קטן מהיקף האגירה הצפויה בישראל שכן בשנים הקרובות צפויים לקום מתקני אגירה בהספק של מאות מגה-וואט.
האסדרה הרוחבית לחשמל כשר ולפיילוט של חברת החשמל יגובשו כך שלא תהיה עלייה בתעריף החשמל כתוצאה ממהלכים אלה.
בשנים האחרונות גדל משמעותית הצורך באגירת אנרגיה במשק החשמל, השאיפה להפחתת פליטות גזי החממה על ידי מעבר לאנרגיות מתחדשות, שלרוב אינן זמינות לאורך כל שעות היממה ואינן יציבות, והרצון לעבור לתחבורה מבוססת חשמל, יחד עם ביקוש ל"חשמל כשר" מחזקים את הצורך בהרחבת השימוש באגירת אנרגיה וקידומה. אגירת אנרגיה חשמלית תהיה אחד האמצעים שיאפשרו את הרחבת ייצור החשמל באנרגיות המתחדשות בישראל.
בישראל ישנן אוכלוסיות המעוניינות לצרוך "חשמל כשר", שלא יוצר בשבת. כיום חלק מאוכלוסיות אלה מספקות לעצמן חשמל באמצעות גנרטורים המהווים סכנה בטיחותית גדולה למשתמשים, כאשר עלותם יקרה והם גם גורמים לזיהום סביבתי.
לאור ההתפתחות הטכנולוגית של מתקני אגירה והוזלת עלותם, קיימת הזדמנות למתן פתרון חליפי מתאים שיספק את צרכיה המיוחדים של אוכלוסייה זו, מה גם שפתרון זה בטיחותי ונקי יותר.
יצוין כי הייעוץ המשפטי של רשות החברות ושל משרד האוצר פירטו קשיים משפטיים להחלטה. כך עולה מעיון בהצעת המחליטים.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות