הנשיא הרצוג ל'בחדרי': "חשוב לי מאוד מאוד קולו של הציבור החרדי"
בצל ימי הזיכרון והעצמאות והחשש ממהומות וברקע ניסיונות איחוי הקרע בעם העניק נשיא המדינה יצחק הרצוג ראיון מיוחד ל'בחדרי חרדים' שבו התייחס לכל הנושאים העומדים על הפרק: "אני מסתכל קדימה ופתוח לביקורת. אני פונה לכל מבקרי ומבקש שיראו לי מה לא נכון" | הראיון המלא
נשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג בראיון מיוחד ל'בחדרי חרדים', בצל ימי הזיכרון והעצמאות והחשש ממהומות נגד שרים בטקסי יום הזיכרון ברקע הסערה הציבורית סביב הרפורמה המשפטית וצעדי הממשלה.
הנשיא התייחס לשיחות ההידברות שמתקיימות בחסותו ואמר: "אני תומך מאוד בהידברות. כאומה שנמצאת בפתח 75 שנים לעצמאותה, שזה לא דבר מובן מאליו, אנחנו צריכים לעשות הכל כדי להגיע להידברות. אני לא אדם תמים, אבל אני אופטימי. יש חשיבות רבה לדיאלוג הזה".
הרצוג התייחס בריאיון גם לדברי יו"ר ש"ס אריה דרעי שאמר כי הרפורמה תעבור גם אם השיחות ייכשלו: "לכל אחד יש את הציבור שלו, שלו הוא אומר את הדברים. בחדרי חדרים אני רואה רצון טוב. כל אחד בא כמייצג התנועה או הציבור שלו, וזה בסדר ולגיטימי. האלטרנטיבה הרבה יותר גרועה".
הנשיא הוסיף ואמר: "לא בכדי אויבינו חוגגים. אני רואה חומרים שאתם לא רואים - ואני בהחלט מוטרד. הם מפרשים לא נכונה את העובדה שיש בתוכנו ויכוח. הם כאילו שכחו שיש כל הזמן ויכוחים במדינה. יש כאן ויכוח מהותי שמשקף הרבה מאוד כאבים שפרצו מלמטה, ומחייב כל אחד מאיתנו להבין את האחר. זה רגע שיכול לצאת חיובי וליצור אנרגיה של הידברות והיכרות".
על הפערים הגדולים בשיחות והאפשרות שהקואליציה תחזור לרפורמה כפי שהוצגה תחילה, אמר הנשיא: "אני מקווה שלא תהיה חזרה למתכונת המקורית, כי לכולם ברור שהיו בה סיכונים ברורים ולא הסתרתי את דעתי בעניין. זה נאמר אפילו בידי מקורות החקיקה עצמם".
עם זאת, הבהיר הרצוג: "אבל העובדה שצריך לעדכן את גבולות הגזרה בין הרשויות היא דבר מאוד הגיוני בעיני. זה בא ממקורות יהודיים. אנחנו לומדים מתינוקות של בית רבן על "צדק צדק תרדוף". טוב שיש דיון וכאב, כי רק ככה שני הצדדים יבינו איך לצאת מהמיצר. ככה "איש תחת גפנו ותחת תאנתו יחיה" ונוכל לחיות ביחד".
הנשיא הרצוג דחה את האמירות כי הוא היה בתחילת התהליך "על הגדר" ואמר: "בשלב הראשון היינו מעורבים ברצון להציע רעיונות. כרגע אנחנו מאפשרים להם להידבר בכל צורה שהם רוצים. כמובן שכרגע חשוב לי מאוד מאוד קולו של הציבור החרדי בנושא הזה. ציבור יקר וחשוב, שמאוד מעורה בהרבה תחומים וטוב שנציגיו יהיו מעורבים במתווה הזה".
הנשיא דחה את הטענות כי המתווה שהציג שובר שמאלה ואמר: "חיות לא הייתה מעורבת במתווה שהצעתי. אם היית מביא את המתווה שלי לפני שנה, תומכי האי-שינוי היה זועקים, והיום אני מותקף עליו בידי נציגי הקואליציה למרות שאם היו לומדים אותו לעומק היו רואים שיש בו הרבה דברים שהם בסיס לדיון. המתווה שהצעתי הוא בסיס לדיון. אני פתוח לכל מתווה אחר שיבוא בהסכמה".
על השאלה האם לדעתו יש לנציגים החרדים חלק משמעותי במהלך אמר הרצוג: "אני חושב שהציבור החרדי ומנהיגיו חשובים מאוד בתהליך. הם חלק חשוב בממשלה. כרגע הם מיוצגים בידי הצוות שמנהל את המו"מ מטעם הקואליציה, אבל אני לא אדיש לכך שמנהיגי הציבור, שחשובים לי, צריכים להישמע בפניי. אני מכבד ומעריך אותם ומשוחח איתם לא מעט. התייחסתי לסוגיות מסוימות במתווה. באופוזיציה לא אהבו כמה דברים שם, כמו זה שאמרתי שמתווה גיוס-שירות בהסכמה של החרדים יהיה מוגן לתקופה סבירה".
הנשיא התייחס לטענות כי הוא שבר שמאלה והתייחס בין היתר לאמירתו של השר סמוטריץ' כי, "הנשיא ביצע פניית פרסה חדה שמאלה, נכנע לאיומים ומעניק פרס לאלימות" ודחה אותן. הוא הוסיף: "אני מסתכל קדימה ופתוח לביקורת. אני פונה לכל מבקרי ומבקש שיראו לי מה לא נכון".
נשיא המדינה התייחס גם לסאגת חוק הגיוס ואמר: "עכשיו כשנכסים לנושא פוליטי לוהט כמו חוק הגיוס, נשיא המדינה לא יכול לנקוט בצד כזה או אחר על דבר כזה או אחר. אבל בגדול, אני כבר 25 שנה בתחום הזה. הייתי חבר ועדת טל וכבר זוכר על ח"כים חרדים שלא חתמו על המלצות הוועדה. בסופו של דבר, לצערי, בג"ץ פסל את בחוק בגלל שהוא לא קודם מהר. לדעתי זו הייתה טעות. כל הנושא הזה הוא תהליך חברתי. עוברים שינויים עמוקים בחברה החרדית, ואני בהשקפת עולמי אומר - איש באמונתו יחיה. היום אני רואה במערכת הביטחון בהרבה מאוד מקומות גברים ונשים חרדיים במעגלי שירות משמעותיים, אבל בגיל מבוגר יותר".
הנשיא הדגיש כי יש חשיבות בשיווין בנטל ואמר: "בסופו של דבר צריך צה"ל חזק והשירות בצבא מאוד חשוב. צריך גם להתחשב בכך שמשפחות של משרתים בצבא רוצות שכולם יישאו בנטל. כמובן שאני מכיר את התשובה החרדית, ואני לא עומד לקיים דיון על כך אבל רק אומר שאני מאמין בדיון חברתי. צריך חקיקה שתהיה פטורה מביקורת שיפוטית שתעזור להתקדם על ציר זמן סביר. לגבי הסעיף הספציפי של פסקת ההתגברות, אני אומר בוודאי שזו תהיה פסקת התגברות שמותאמת לנושא הזה".
הנשיא גם הסביר כי דווקא כעת שיש התעניינות ציבורית גדולה במערכת המשפט, ישנה הזדמנות לקיים רגע חוקתי. לדבריו, "יש לנו הזדמנות לקיים רגע חוקתי שקובע כללי יסוד איך מתנהלים בתוך החברה, כך שכולם יתרמו את חלקם לחברה הישראלית. אני רואה זכות גדולה והרבה אור חיובי וגנוז בחברה הישראלית ובחברה החרדית. בהרבה תחומים טוב שהקול החרדי ישמע. לגבי המצביעים החרדים: אם היית אומר לפני שנה או שנתיים שיש הסכמה בנוגע לשינויים ביחסים בין הרשויות, זה היה נראה חלומות באספמיה".
ברקע יום העצמאות שיחול השבוע, התייחס הנשיא לעתידה של מדינת ישראל ואמר: "כשאני מציין השבוע 80 שנה למרד גטו ורשה, בו היו גם תלמידי ישיבה, אני אומר שאם היו יודעים שכיום אעמוד בגטו עם נשיא פולין ונשיא גרמניה ואנו נשבעים להילחם באנטישמיות - אולי זה היה נותן להם תקווה. בואו גם אנחנו נעריך את מה שיש לנו ונראה את חצי הכוס המלאה". כך הרצוג.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 10 תגובות