חוששים ממתקפה רוסית: מאפיית המצות עובדת סביב השעון
בצל החשש ממתקפה נוספת: מאפיית המצות באוקראינה עובדת סביב השעון כדי לספק מצות ליהודי המדינה. בשנה האחרונה נפגעה המאפיה גם בשל בעיות בחשמל ולכן היה צורך לייבא מצות מבריטניה ומישראל באמצעות גופים יהודים בינלאומיים
- יענקי פרבר
- א' אדר התשפ"ג
מפעל המצות 'מצפאקראניה' בבירה האוקראינית קייב חזר בחודש שעבר ליצר מצות מכונה עבור יהודי אוקראינה במשמרות שנפרסות על פני 24 שעות ביממה, מצאת השבת ועד כניסתה. לא מדובר על דבר של מה בכך: המפעל, שגלגולו הראשון היה בבית הכנסת פודיל המפואר בקייב, נוסד כבר בשנות ה-40 של המאה הקודמת באופן חצי מחתרתי. יהודים לא מעטים היו מביאים בחשאי קמח 'שמור' כדי להכין ממנו מצות במאפיה המיוחדת. חלקם הועמדו לדין ונאסרו בשל כך, אבל במסירות רבה המשיכה המאפיה לפעול ללא הפסק.
עם נפילת הקומוניזם החלה המאפיה המיתולוגית לפעול במלוא המרץ - הפעם בגלוי ללא מורא ובשלשת העשורים האחרונים הפכה הפדרציה לקניין העיקרי שלה, תוך שהיא מפיצה את המצות לכל יהודי אוקראינה.
עד המלחמה, יכולות היצור של המאפיה עמדו על 2 טון מצות ביום, ובסף הכול 250 טון בחודשי השנה שבהם פעלה. בשנה שעברה הספיקה המאפיה לאפות 16 טון של מצות, אך לרוע המזל היא נסגרה מיד עם פרוץ המלחמה, בשל עובדים שגויסו או שהתגוררו באזורים שנכבשו על ידי הרוסים. בשנה האחרונה נפגעה המאפיה גם בשל בעיות בחשמל ולכן היה צורך לייבא מצות מבריטניה ומישראל באמצעות גופים יהודים בינלאומיים כמו 'ועד ההצלה של אגודת ישראל', UJA ו-OU. אך השנה אין צורך בייבוא משום שהקהילה רכשה גנרטור חזק שמאפשר לה להמשיך באפיה. "אנחנו מעסיקים כאן עשרות עובדים ומלבד הטריות של מצות שאינן צריכות להיטלטל מעבר לים - העלויות זולות יותר והייצור המקומי שלנו גם מסייע לפרנס עשרות משפחות מקומיות ובכלל זה משפחות יהודיות", אמר מנהל המאפייה. לדבריו, "גם הממשלה בקייב משבחת את פתיחתו המחודשת של מפעל המצות, כמעשה פטריוטי שתומך בכלכלה של אוקראינה".
אך אם בעבר היו המצות מחולקות בחינם לנזקקים ולתושבי העיירות והערים הקטנות ונמכרות בעלות סמלית, השנה יחולקו כל המצות לכלל היהודים חינם אין כסף במרכזי 180 הקהילות היהודיות שמפעילה 'פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה', נוכח המצב הכלכלי הקשה השורר במדינה.
ה'פדרציה' כבר מיהרה להזמין מהמאפיה 100 טונות של מצות שאפייתן אמורה להסתיים שבוע אחרי חג הפורים, כדי לשנע אותן במהירות בכל 180 הקהילות היהודיות ברחבי המדינה.
שליח חב"ד הרב מאיר סטמבלר העומד בראש "פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה" אומר כי למרות הקושי, ''הפדרציה'' משתדלת לייצר בתוך אוקראינה את המוצרים השונים הנדרשים לחגי ישראל, בין היתר משום שהדבר מקצר את זמני הייצור וההפצה וחוסך בכסף של ייבוא. "בשנה שעברה" הוא אומר "המאפיה בקייב נסגרה ולכן לא נותרה לנו ברירה אלא לייבא מצות מחוץ לאוקראינה, אבל הפעם אחרי שהמאפיה חזרה לעבוד, היא תספק את המצות ליהודי אוקראינה. אני רוצה להודות גם ל'ג'וינט' שכבכל שנה בשנים האחרונות הזמינה כמויות גדולות של מצות כדי לחלקן במרכזי החסד שלה לקשישים וניצולי שואה - כמו בכל שנה. הדבר הזה מסייע לפרנסה של המקומיים בתקופה קשה ומטלטלת זו. על רקע הדיבורים על מתקפה נוספת שאולי תפתח בימים הקרובים במלאות שנה למלחמה, אנו עושים את המירב כדי שנוכל ליצר כמה שיותר מצות מבעוד מועד".
לדברי הרב סטמבלר, "בחג המצות הקרוב לא יהיה בית יהודי אחד באוקראינה ללא מצות, שהן מאכל האמונה, מתוך אמונה ש'בשנה הבאה לירושלים הבנויה'.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות